- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
NATO - Μπάιντεν: Αμερικανική στρατιωτική παρουσία σε όλη την Ευρώπη
«Το NATO να μπορεί να απαντήσει σε απειλές από όλες τις κατευθύνσεις»
NATO - Σύνοδος κορυφής: Ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας σε όλη την Ευρώπη ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Οι ΗΠΑ θα «ενισχύσουν την στρατιωτική τους θέση στην Ευρώπη ώστε το NATO να μπορεί να απαντήσει σε απειλές από όλες τις κατευθύνσεις και σε όλους τους τομείς: στο έδαφος, στον αέρα και στην θάλασσα», δήλωσε σήμερα από τη Μαδρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Στη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας, «που γράφει Ιστορία», όπως δήλωσε, ο Μπάιντεν ανήγγειλε ενισχυμένη παρουσία των Αμερικανών στρατιωτικών και δυνατοτήτων στην Ισπανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τις χώρες της Βαλτικής, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιταλία.
«Έχουμε έρθει στο ραντεβού και αποδεικνύουμε ότι το NATO είναι πιο απαραίτητο από ποτέ», σημείωσε επίσης ο Μπάιντεν, έχοντας στο πλευρό του τον γενικό γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναπτύξει αυτήν τη χρονιά «20.000 επιπλέον στρατιωτικούς στην Ευρώπη για να ενισχύσουμε τις γραμμές μας σε απάντηση στις επιθετικές πρωτοβουλίες της Ρωσίας».
Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι η Ουάσινγκτον θα αυξήσει από 4 σε 6 τον αριθμό των αντιτορπιλικών στην ναυτική βάση της Ρότα στην Ισπανία.
Η πρώτη παγκόσμια δύναμη θα δημιουργήσει εξάλλου στην Πολωνία «ένα μόνιμο γενικό επιτελείο του 5ου σώματος του αμερικανικού στρατού».
«Θα διατηρήσουμε μια επιπρόσθετη ταξιαρχία που θα απαρτίζεται από συνολικά 5.000 άτομα, η οποία θα εδρεύει στη Ρουμανία», δήλωσε επίσης ο Μπάιντεν, και θα προχωρήσουμε σε «επιπρόσθετες αναπτύξεις στις χώρες της Βαλτικής».
«Θα στείλουμε δύο πρόσθετες μοίρες μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη Βρετανία και θα αναπτύξουμε επιπρόσθετες δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας στη Γερμανία και την Ιταλία», πρόσθεσε.
«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ήθελε μια φινλανδοποίηση της Ευρώπης, δηλαδή μια εξέλιξη των χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας προς τη θέση ουδετερότητας που είχε ιστορικά η χώρα αυτή, αλλά παίρνει αντιθέτως μια NATOποίηση της Ευρώπης», σχολίασε εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του.
Η Φινλανδία, όπως και η Σουηδία, ετοιμάζονται να ενταχθούν στο NATO, μετά την άρση χθες, Τρίτη, το βράδυ του βέτο της Τουρκίας, ενώ η Ατλαντική Συμμαχία δείχνει μια σχεδόν αψεγάδιαστη ενότητα από τότε που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
NATO: «Οι σύμμαχοι θα στέλνουν όπλα στο Κίεβο για όσο χρειαστεί», λέει ο Σολτς
Την ίδια ώρα, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι «οι σύμμαχοι του NATO θα συνεχίσουν να προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα για να μπορεί να αμυνθεί απέναντι στη Ρωσία για όσο καιρό χρειαστεί».
«Είναι καλό που οι χώρες που συγκεντρώνονται εδώ, όπως και πολλοί άλλοι, συμβάλλουν ώστε η Ουκρανία να μπορεί να αμυνθεί - παρέχοντας οικονομικά μέσα, ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και παρέχοντας τα όπλα που χρειάζεται επειγόντως η Ουκρανία», σημείωσε ο Σολτς προσερχόμενος στις συνομιλίες κατά την δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στην ισπανική πρωτεύουσα.
«Το μήνυμα είναι: θα συνεχίσουμε να το κάνουμε - και να το κάνουμε εντατικά - για όσο καιρό χρειαστεί, για να μπορεί η Ουκρανία να αμυνθεί», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Oι ακριβείς συνθήκες δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα
Παραδέχτηκε στη κοινοβουλευτική συζήτηση το λάθος διορισμό και την άγνοια ελέγχου ασφαλείας
Για απόπειρα εκβιασμού κάνει λόγο η εταιρεία
Έριξε το αυτοκίνητο της έξω από κλαμπ με πεζούς στο δρόμο
Το πάρκο Leinbach βρίσκεται κοντά στο Γυμνάσιο Thomas Jefferson
Η Ζιζέλ Πελικό ήταν μόνο η αρχή...
Υπό φυσιολογικές συνθήκες περνούν καθημερινά περίπου 130 πλοία
Υποχρεωτικός έλεγχος συμβατότητας με την ΕΕ πριν τη Βουλή - Κίνδυνος παγώματος κονδυλίων
Έκρηξη Τραμπ για κατάρριψη F-15, με συμβούλους να τον κρατούν εκτός κρίσιμων αποφάσεων
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσωπικής συνάντησης με την ηγεσία της Τεχεράνης
Κράτη της Ευρώπης αναπτύσσουν δικές τους πλατφόρμες επικοινωνίας – Ανησυχία για ασφάλεια και εξάρτηση
Παρά την κατάρρευση της ποινικής δίωξης – Ο ηθοποιός οδηγείται σε αστική διαδικασία
Καθησυχάζει η Επιτροπή για τις αερομεταφορές, παρά την ανησυχία για τη Μέση Ανατολή
Ποιες είναι οι τρεις πόλεις από τις οποίες ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα
Στο στόχαστρο των εισαγγελέων η διακίνηση υλικού παιδικής κακοποίησης, τα deepfakes και η άρνηση του Ολοκαυτώματος
Η ναυτική επιχείρηση της Ουάσιγκτον και οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία
Όταν θέλετε να μείνετε όρθιοι όλη τη νύχτα, αλλά να γλιτώσετε το hangover
Τι ανακοίνωσε η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Είχε μαζί της 55.000 πυροκροτητές βομβών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.