Κοσμος

Ουκρανία: Οι επόμενες κινήσεις της Ρωσίας - Τι συμβαίνει στο Τσερνόμπιλ

Η Ρωσία προσπαθεί να περικυκλώσει ουκρανικές θέσεις στο Ντονμπάς

62224-137655.jpg
Newsroom
16’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Ισχυρισμοί της Ρωσίας πως ξεκινάει η επόμενη φάση της εκστρατείας (Live)
Ουκρανία: Ισχυρισμοί της Ρωσίας πως ξεκινάει η επόμενη φάση της εκστρατείας (Live) © SERGEY DOLZHENKO / EPA

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι εξελίξεις την 62η ημέρα από την εισβολή της Ρωσίας - Οι νέες δηλώσεις Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η κατάσταση σε Ντονμπάς και Τσερνόμπιλ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποσχέθηκε ότι η Ρωσία δεν θα πετύχει στον πόλεμό της εναντίον της χώρας του.

Σε διάστημα δύο μηνών από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της η Ρωσία οι δυνάμεις της έχουν χρησιμοποιήσει περισσότερες από 1.100 ρουκέτες και αμέτρητες βόμβες εναντίον της Ουκρανίας, επεσήμανε ο Ζελένσκι σε βίντεο που ανήρτησε αργά χθες Δευτέρα το βράδυ. «Αλλά δεν έχουν πετύχει τίποτα. Και δεν θα πετύχουν τίποτα» υπογράμμισε.

Οι ρωσικές μονάδες έχουν συναντήσει «ψίχουλα» υποστήριξης στην ανατολική Ουκρανία, παρά τις προσδοκίες τους, πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στη Χερσώνα, την Κάχοβκα, τη Μελιτόπολη, την Ενερχοντάρ και άλλες πόλεις που έχουν καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα οι κάτοικοι δεν υπέκυψαν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σημείωσε ακόμη ο Ζελένσκι.

Την ίδια ώρα, ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία αυτονομιστής ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονέτσκ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα αναμένεται να εξαπολύσει την επόμενη φάση της στρατιωτικής της εκστρατείας στην Ουκρανία αφού φθάσει στα σύνορα της περιοχής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Εν τω μεταξύ σε... λάθος μετάφραση από το Γαλλικό Πρακτορείο για την κατάσταση στο Τσερνόμπιλ αποδίδεται ο συναγερμός που σήμανε νωρίτερα για τα επίπεδα ραδιενέργειας. Όπως διευκρινίστηκε, τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι κανονικά. 

Κι όλα αυτά ενώ οι πρόσφατες εκρήξεις στην Υπερδνειστερία εντείνουν τους φόβους για ντόμινο αποσταθεροποίησης στη Μολδαβία, τη βαλκανική χώρα που συνορεύει με την Ουκρανία και έχει δεχτεί μέχρι στιγμής 400.000 Ουκρανούς πρόσφυγες.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις

23.20 Η Ρωσία κόβει το φυσικό αέριο και από τη Βουλγαρία

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι μετά την Πολωνία κλείνει την κάνουλα του φυσικού αερίου και στη Βουλγαρία. Ειδικότερα, η ρωσική Gazprom ενημέρωσε τη βουλγαρική κρατική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Bulgargaz για τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από αύριο Τετάρτη 27 Απριλίου 2022, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας. Η συνέχεια ΕΔΩ.

22.00 Ο Πούτιν συμφωνεί να φύγουν οι άμαχοι από το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε «επί της αρχής» για την απομάκρυνση αμάχων από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, στη Μαριούπολη, με τη συνδρομή του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

21.00 Η Gazprom κόβει το φυσικό αέριο στην Πολωνία

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η PGNiG. Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης. Προαναγγέλλει, μάλιστα, πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης.

20.35 Ευθεία απειλή από τη Ρωσία στη Βρετανία για την Ουκρανία

Η Ρωσία προειδοποίησε τη Βρετανία πως θα υπάρξει μια άμεση και «ανάλογη απάντηση», εάν συνεχίσει να παροτρύνει την Ουκρανία να πλήξει στόχους στο έδαφος της, σύμφωνα με το Reuters. Η συνέχεια ΕΔΩ.

20.20 Συνάντηση Πούτιν με Γκουτέρες στη Μόσχα - Τι είπαν για τις διαπραγματεύσεις

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζονται διαδικτυακά. Στη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά θα έχουν «θετικό αποτέλεσμα». Νωρίτερα ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τη Μόσχα και το Κίεβο να εργαστούν σε συντονισμό με τον ΟΗΕ για το άνοιγμα «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην Ουκρανία, με σκοπό την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού από περιοχές όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες.

19.40 Επίθεση Μπλίνκεν σε Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι «σοβαρός» στις προθέσεις του να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία για να τερματιστεί ο πόλεμος, ήταν η εκτίμηση που εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. «Δεν έχουμε δει κάποια ένδειξη έως σήμερα ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι σοβαρός σχετικά με τη διεξαγωγή σημαντικών διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο Μπλίνκεν, ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας. Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τις ουκρανικές αρχές στις διπλωματικές προσπάθειές τους να διαπραγματευτούν μια ειρηνευτική συμφωνία, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, εξηγώντας πως «στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι έχουν τη δυνατότητα να αποκρούσουν τη ρωσική επιθετικότητα και να ενισχύσουν τη θέση τους σε ένα ενδεχόμενο τραπέζι διαπραγματεύσεων».

19.20 Η Γερμανία στέλνει για πρώτη φορά βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία - Ικανοποίηση ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της Γερμανίας να στείλει, για πρώτη φορά, βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία. «Νομίζω πως είναι σημαντικό ότι η Γερμανία ανακοίνωσε πως πρόκειται να παραδώσει 50 συστήματα Cheetah» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με ομολόγους του στο Ραμστάιν της Γερμανίας, αποκαλώντας τα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα Gepard με την αγγλική ονομασία τους. Ο Αμερικανός υπουργός εκτίμησε ότι τα συγκεκριμένα αντιαεροπορικά συστήματα θα ενισχύσουν σημαντικά την άμυνα της Ουκρανίας. «Όσον αφορά στο τι άλλο ενδεχομένως θα κάνει η Γερμανία στο μέλλον, θα ξαναπώ ότι αυτή είναι μία κυρίαρχη απόφαση που θα λάβει η γερμανική ηγεσία και δεν θέλω να κάνω εικασίες για αυτό» συμπλήρωσε ο Όστιν.

18.58 Η λάθος μετάφραση από το Γαλλικό Πρακτορείο για την κατάσταση στο Τσερνόμπιλ

Το Γαλλικό Πρακτορείο δημοσίευσε δηλώσεις του γενικού διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκόρσι, πως η κατάσταση στο Τσερνόμπιλ είναι πολύ επικίνδυνη, ωστόσο στη συνέχεια ακύρωσε το τηλεγράφημά του κάνοντας λόγο για λάθος στη μετάφραση. Η συνέχεια ΕΔΩ.

18:45 Το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην Υπερδνειστερία- το ρωσικό ΥΠΕΞ απεύχεται μια επέμβαση στην περιοχή

Το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην αποσχισθείσα από την Μολδαβία φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι τα νέα που έρχονται από την περιοχή συνιστούν λόγο σοβαρής ανησυχίας.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα ήθελε να αποφύγει ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα θα έπρεπε να επέμβει στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο RIA.

Στην Μολδαβία συνήλθε εκτάκτως σήμερα το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας, μετά τα περιστατικά που σημειώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, μια επίθεση στο υπουργείο Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας και η καταστροφή δύο κεραιών μέσω των οποίων εκπέμπει το ρωσικό ραδιόφωνο.

18:30 Γερμανία: Προσπάθεια διασφάλισης της εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών

Η Γερμανία επιδιώκει να διασφαλίσει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Μίχαελ Τόιρερ, η παραγωγή ωστόσο αναμένεται να μειωθεί κατά 20%, λόγω του πολέμου.

Ο κ. Τόιρερ δεσμεύτηκε σήμερα σε δηλώσεις του στην Handelsblatt ότι θα εξασφαλιστεί η μεταφορά 20 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών, προκειμένου να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι θα συνεργαστούν για τον σκοπό αυτό με τους σιδηροδρόμους της Ουκρανίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Ρουμανίας. Λόγω του πολέμου, η θαλάσσια οδός είναι αποκλεισμένη, γεγονός το οποίο εμποδίζει τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων, με αποτέλεσμα οι τιμές των σιτηρών στην παγκόσμια αγορά να έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά. «Διαφαίνεται ήδη η χειρότερη παγκόσμια επισιτιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, η οποία θα επηρεάσει κυρίως τους φτωχότερους στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού», δήλωσε η υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας Σβένγια Σούλτσε.

Το βρετανικό υπουργείο 'Αμυνας ανέφερε σήμερα ότι η φετινή συγκομιδή σιτηρών στην Ουκρανία αναμένεται να μειωθεί κατά 20% σε σχέση με το 2021, λόγω της μείωσης των σπαρμένων εκτάσεων. Η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο, επισημαίνεται από το βρετανικό υπουργείο, το οποίο προειδοποιεί ότι η μειωμένη προσφορά από την Ουκρανία θα δημιουργήσει πληθωριστικές πιέσεις και θα ωθήσει προς τα πάνω την παγκόσμια τιμή των σιτηρών.

18:15 Η Μόσχα προειδοποιεί τη Βρετανία για «ανάλογη απάντηση» αν συνεχίσει να προκαλεί την Ουκρανία να πλήξει στόχους επί ρωσικού εδάφους

Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα την Βρετανία ότι αν συνεχίσει να προκαλεί την Ουκρανία να πλήξει στόχους στην Ρωσία τότε θα υπάρξει μια άμεση «ανάλογη απάντηση», μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το πρακτορείο RIA το οποίο με τη σειρά του επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι, είναι απολύτως νόμιμο η Ουκρανία να πλήττει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού και τις προμήθειες καυσίμων.

Ο Βρετανός υπουργός παραδέχθηκε ότι τα όπλα που η διεθνής κοινότητα παρέχει τώρα έχουν βεληνεκές που μπορούν να πλήξουν στόχους στη Ρωσία.

17:30 Ρωσία: Αξιωματούχος στον τομέα της ασφάλειας δήλωσε ότι η Ουκρανία οδηγείται σε κατάρρευση και στη δημιουργία πολλών κρατών

Ο ισχυρός γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ δήλωσε σήμερα ότι η πολιτική της Δύσης και της ουκρανικής κυβέρνησης οδηγεί στον διαμελισμό της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta, ο Νικολάι Πατρούσεφ δήλωσε ότι με την πολιτική που ακολουθεί η Δύση και η κυβέρνηση του Κιέβου η Ουκρανία θα καταρρεύσει και θα δημιουργηθούν πολλά κράτη.

16:45 «Καμπανάκι» για τα ποσοστά ραδιενέργειας στο Τσέρνομπιλ 

Ανήμερα της επετείου της πυρηνικής καταστροφής του Τσέρνομπιλ (26 Απριλίου 1986), ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι στις εγκαταστάσεις και γύρω από το πρώην πυρηνικό εργοστάσιο στην Ουκρανία παρουσιάζονται «μη φυσιολογικά» επίπεδα ραδιενέργειας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ράφαελ Γκρόσι, 36 χρόνια μετά το πυρηνικό δυστύχημα, επισκέφθηκε το σημείο και σήμανε συναγερμό, λέγοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη, μετά το σύντομο πέρασμα και κατάληψη του εργοστασίου το προηγούμενο διάστημα από τους Ρώσους.

16:13 Ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μαριούπολη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η πολιορκηθείσα ουκρανική πόλη της Μαριούπολης έχει «απελευθερωθεί» και δεν διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο σε αντίθεση με την εκδοχή που δίνει το Κίεβο για τις εξελίξεις.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν είπε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι το Κίεβο πρέπει «να αναλάβει την ευθύνη» για τους ανθρώπους που έχουν τρυπώσει στο εργοστάσιο χάλυβα του Αζοφστάλ και κάλεσε τους μαχητές που βρίσκονται εκεί να καταθέσουν τα όπλα τους.

«Η ζωή των αιχμαλώτων πολέμου είναι εγγυημένη, η ιατρική περίθαλψη και η αντιμετώπισή τους γίνονται σύμφωνα με τα διεθνή νομικά πρότυπα», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο σε σχέση με την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

15:50 Ο Λαβρόφ απέρριψε την πρόταση του Κιέβου για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στην Μαριούπολη

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε σήμερα την πρόταση του Κιέβου για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης και δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί ποιος θα μεσολαβήσει σε τυχόν διαπραγματεύσεις.

Ο Λαβρόφ, μιλώντας μετά την συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην Μόσχα, δήλωσε ότι η Ρωσία δεσμεύεται για μια διπλωματική λύση μέσω συνομιλιών στο ζήτημα της Ουκρανίας.

14:40 Τετ α τετ με Ζελένσκι στην Τουρκία πρότεινε ο Ερντογάν στον Πούτιν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να διατηρήσει «τη θετική ώθηση» που επετεύχθη στις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας νωρίτερα αυτό τον μήνα στην Κωνσταντινούπολη, καθώς αυτό θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του.

14:00 Το Κίεβο ετοιμάζει κατηγορίες σε βάρος ρώσων στρατιωτικών για εγκλήματα πολέμου

Τρεις ρώσοι πιλότοι, ύποπτοι ότι βομβάρδισαν κτίρια αμάχων στις περιφέρειες του Χαρκόβου και του Σούμι, είναι μεταξύ των τουλάχιστον επτά ρώσων στρατιωτικών, σε βάρος των οποίων το Κίεβο ετοιμάζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, γνωστοποίησε στο Ρόιτερς το γραφείο της ουκρανής γενικής εισαγγελέα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μεταξύ των άλλων ρώσων υπόπτων για εγκλήματα πολέμου περιλαμβάνονται δύο χειριστές εκτοξευτήρα ρουκετών, που φέρεται ότι βομβάρδισαν οικισμούς στην περιφέρεια του Χαρκόβου, και δύο στρατιώτες, που είναι ύποπτοι ότι σκότωσαν ένα κάτοικο της περιοχής του Κιέβου και βίασαν τη σύζυγό του.

13:30 ΟΗΕ: Η Ρωσία να προχωρήσει άμεσα σε κατάπαυση του πυρός

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα από τη Μόσχα ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν το συντομότερο δυνατόν συνθήκες για μια κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία.

«Ενδιαφερόμαστε ιδιαιτέρως για να βρούμε τρόπους προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για αποτελεσματικό διάλογο, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια ειρηνική λύση», δήλωσε ο Γκουτέρες σε συνάντησή με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ενώ η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «περίπλοκη, με διαφορετικές ερμηνείες για αυτό που συμβαίνει», είναι δυνατόν να έχουμε έναν «σοβαρό διάλογο για τον καλύτερο τρόπο για να ενεργήσουμε προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τα δεινά των ανθρώπων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Γκουτέρες αναμένεται αργότερα να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

13:00 ΗΠΑ: «Η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία»

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ξεκίνησε σήμερα συνομιλίες για την άμυνα με περισσότερες από 40 χώρες εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ουκρανία μπορεί να υπερισχύσει απέναντι στη Ρωσία στον πόλεμο που διαρκεί ήδη περισσότερο από δύο μήνες.

«Η αντίστασή σας έχει αποτελέσει έμπνευση για τον ελεύθερο κόσμο», δήλωσε ο Όστιν, ο οποίος κατήγγειλε ως «απαράδεκτη» την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

«Η Ουκρανία πιστεύει σαφώς ότι μπορεί να νικήσει, το ίδιο πιστεύουν και όλοι εδώ», είπε.

Το ζήτημα της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα θα είναι το κύριο θέμα στις συνομιλίες περίπου 40 χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη η οποία διεξάγεται σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη δυτική Γερμανία.

Υπουργοί Άμυνας και άλλοι αξιωματούχοι που έχουν προσκληθεί στην Αεροπορική Βάση Ράμσταϊν από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν αναμένεται να εστιάσουν στις αμυντικές ανάγκες της χώρας μετά τον πόλεμο.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ κατέστησε σαφές πως η διάσκεψη δεν τελεί υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ. Μεταξύ των προσκεκλημένων φέρεται να είναι και μη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

12:30  Η Γερμανία εγκρίνει την παράδοση τεθωρακισμένων στο Κίεβο

H Γερμανία θα εγκρίνει την παράδοση στην Ουκρανία αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων «Gepard», δήλωσε σήμερα βουλευτής του κυβερνώντος συνασπισμού.

Ο Γιοχάνες Φόγκελ, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung ότι η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ πρόκειται να κάνει αυτή την ανακοίνωση στη σημερινή συνάντησή της με συμμαχικές χώρες στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία.

Βάσει του σχεδίου η βιομηχανία όπλων Krauss- Maffei Wefgmann θα λάβει άδεια να στείλει τα τεθωρακισμένα, τα οποία θα κατασκευάσει από τανκς και ανταλλακτικά που έχει στην κατοχή του ο γερμανικός στρατός, κάνοντας τροποποιήσεις όπου χρειάζεται.

12:00 Ισχυρισμοί της Ρωσίας πως ξεκινάει η επόμενη φάση της «εκστρατείας» στην Ουκρανία

Ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία αυτονομιστής ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονέτσκ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα αναμένεται να εξαπολύσει την επόμενη φάση της στρατιωτικής της εκστρατείας στην Ουκρανία αφού φθάσει στα σύνορα της περιοχής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, έκανε τα σχόλια αυτά σε ρωσική εκπομπή που μεταδόθηκε διαδικτυακά.

11:29 Τουλάχιστον ένας νεκρός από χτύπημα με ρουκέτα στην περιοχή της Ζαπορίζια

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ένας ακόμα τραυματίστηκε όταν ρουκέτα έπληξε εμπορικά κτίρια στην περιοχή της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Η περιφερειακή διοίκηση ανέφερε ότι δύο ρουκέτες έπληξαν τα κτίρια και μια τρίτη εξερράγη πριν πετύχει τον στόχο της.

11:19 Η Γερμανία θα εγκρίνει την παράδοση τεθωρακισμένων στο Κίεβο

Η Γερμανία θα εγκρίνει την παράδοση στην Ουκρανία αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων “Gepard”, δήλωσε σήμερα βουλευτής του κυβερνώντος συνασπισμού.

Ο Γιοχάνες Φόγκελ, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung ότι η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ πρόκειται να κάνει αυτή την ανακοίνωση στη σημερινή συνάντησή της με συμμαχικές χώρες στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία.

Βάσει του σχεδίου η βιομηχανία όπλων Krauss- Maffei Wefgmann θα λάβει άδεια να στείλει τα τεθωρακισμένα, τα οποία θα κατασκευάσει από τανκς και ανταλλακτικά που έχει στην κατοχή του ο γερμανικός στρατός, κάνοντας τροποποιήσεις όπου χρειάζεται.

Περίπου 40 χώρες θα συμμετάσχουν σήμερα, έπειτα από πρόσκληση των ΗΠΑ, σε συνάντηση στη βάση Ράμσταϊν με στόχο την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας.

11:10 Ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία αυτονομιστής ηγέτης του Ντονέτσκ λέει ότι η Μόσχα αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη φάση της εκστρατείας της στην Ουκρανία

Ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία αυτονομιστής ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονέτσκ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα αναμένεται να εξαπολύσει την επόμενη φάση της στρατιωτικής της εκστρατείας στην Ουκρανία αφού φθάσει στα σύνορα της περιοχής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, έκανε τα σχόλια αυτά σε ρωσική εκπομπή που μεταδόθηκε διαδικτυακά.

11:00 Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας: Η Ρωσία έπληξε πάνω από 90 στόχους στην Ουκρανία, σκοτώνοντας 500 στρατιώτες

Η Ρωσία έπληξε πάνω από 90 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 500 Ουκρανούς στρατιώτες και καταστρέφοντας δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι έπληξε δύο εγκαταστάσεις με πυρομαχικά στην περιοχή του Χαρκόβου, στην ανατολική Ουκρανία.

10:48 Βρετανία: Ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων δεν βλέπει επικείμενη απειλή για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Τζέιμς Χίπι, εκτίμησε σήμερα ότι δεν υπάρχει επικείμενη απειλή από την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία απορρίπτοντας σχόλια του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ως λεονταρισμό.

Νωρίτερα ο Λαβρόφ είχε καλέσει τη διεθνή κοινότητα να μην υποτιμά τους σημαντικούς κινδύνους μιας πυρηνικής σύγκρουσης λέγοντας ότι η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία από το ΝΑΤΟ σημαίνει "επί της ουσίας" ότι η Ατλαντική Συμμαχία εμπλέκεται σε έναν πόλεμο δι αντιπροσώπου με τη Ρωσία.

«Το σήμα κατατεθέν του Λαβρόφ στη διάρκεια 15 ετών ή περίπου τόσο που είναι υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας είναι αυτού του είδους οι λεονταρισμοί. Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει επικείμενη απειλή κλιμάκωσης. Αυτό που κάνει η Δύση για να στηρίξει τους συμμάχους της στην Ουκρανία είναι πολύ καλά μελετημένο...Ο,τι κάνουμε εμείς είναι μελετημένο για να αποφύγουμε μια απευθείας αντιπαράθεση με τη Ρωσία», είπε ο Χίπι στην τηλεόραση του BBC.

Μιλώντας στο Sky News ο Χίπι είπε ότι ενώ το ΝΑΤΟ ενισχύει την ανατολική πτέρυγά του, ως οργανισμός δεν παρέχει στρατιωτική βοήθεια.

10:10 Βρετανία: Αναστολή των δασμών στις εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων, ώστε να βοηθηθεί η οικονομία της Ουκρανίας

Όλοι οι δασμοί σε προϊόντα που έρχονται στη Βρετανία από την Ουκρανία στο πλαίσιο μιας υπάρχουσας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου θα ανασταλούν, ώστε να βοηθηθεί η ουκρανική οικονομία, όπως ανακοίνωσε χθες η βρετανική κυβέρνηση.

Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι οι δασμοί θα πρέπει να μειωθούν στο μηδέν και όλοι οι περιορισμοί να καταργηθούν, μετά από απευθείας αίτημα του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι που δηλώνει ότι η κίνηση αυτή θα δώσει ώθηση στις ουκρανικές επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε σημαντικές εξαγωγές κριθαριού, μελιού, κονσερβοποιημένης ντομάτας και πουλερικών. «Συμπαραστεκόμαστε σταθερά στην Ουκρανία για τη μάχη της που συνεχίζεται και θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία επιβιώνει και ευημερεί ως ένα ελεύθερο και κυρίαρχο έθνος», δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Αν-Μαρί Τρεβέλιαν.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι κατά την τρέχουσα περίοδο, το μέσο ποσοστό δασμών στις ουκρανικές εισαγωγές καταγράφεται περίπου στο 22%. Σύμφωνα με το Λονδίνο, η προγραμματισμένη αλλαγή προσφέρεται σε μία μη αμοιβαία βάση αλλά το Κίεβο είναι πιθανό να προχωρήσει σε μία αντίστοιχη κίνηση με αυτή των Βρετανών.

Πρόσθετα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή περαιτέρω περιορισμών στις εξαγωγές προϊόντων προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής ρευστότητας, προϊόντων που σχετίζονται με τη θάλασσα, την τεχνολογία, αλλά και προϊόντα ενέργειας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Λονδίνο αυστηροποίησε τις κυρώσεις σε είδη πολυτελείας, όπως το χαβιάρι, το ασήμι και τα διαμάντια.

09:10 Πόσοι Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (25/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 168 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 33 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 62
  • Από Ευζώνους: 13
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 35
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 53, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 2 και στα λοιπά αεροδρόμια 3.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 22.726 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 6.324 ανήλικοι.

08:47 Η Ρωσία προσπαθεί να περικυκλώσει ουκρανικές θέσεις στο Ντονμπάς

Η Ρωσία προσπαθεί να περικυκλώσει οχυρές θέσεις των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στη σημερινή πρωινή ενημέρωσή του για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι η πόλη Κρεμίμνα έπεσε στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων και ότι δίνονται σφοδρές μάχες στην πόλη Ιζιούμ, καθώς προσπαθούν να προελάσουν προς τη Σλοβιάνσκ και προς την Κραματόρσκ. «Οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζουν άμυνες στη Ζαπορίζια την ενδεχόμενη ρωσική επίθεση από τον νότο», κατά την ίδια πηγή.

08:34 Η ΕΕ σκοπεύει να απεξαρτηθεί εντελώς από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο ως το 2027

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να μειώσει κατά δύο τρίτα τις εισαγωγές πετρέλαιου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως το τέλος του έτους και να απεξαρτηθεί πλήρως από τη ρωσική ενέργεια ως το τέλος του 2027, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ο Τζεντιλόνι επεσήμανε ότι η ΕΕ θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το 2022, από τον προηγούμενο στόχο του 4%. Ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς αν ο περιορισμός της ανάπτυξης θα οδηγήσει σε οικονομική στασιμότητα.

08:15 Ρώσος αξιωματούχος: Δυνάμεις της Ουκρανίας βομβάρδισαν χωριά στη Ρωσία

Πολλά κτίρια, ανάμεσά τους ορισμένα που είναι ακατοίκητα, υπέστησαν ζημιές στο χωριό Γκολόβτσινο της επαρχίας Μπιέλγκοροντ κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του στρατού της Ουκρανίας, που πάντως δεν προκάλεσε θύματα μεταξύ των αμάχων, ανακοίνωσε σήμερα ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, τοπικός αξιωματούχος, μέσω της πλατφόρμας Telegram, χωρίς να δώσει αποδείξεις για αυτό.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κ. Γκλάντκοφ ανακοίνωνε πως δύο άμαχοι τραυματίστηκαν σε ουκρανικό βομβαρδισμό άλλου χωριού, του Ζουράβλιεφκα.

Δεν διευκρίνισε αν τα πλήγματα έγιναν από πυροβόλα, ολμοβόλα, πυραύλους, ή από αέρος.

Ο κ. Γκλάντκοφ είχε ήδη ανακοινώσει βομβαρδισμό του Γκολόβτσινο τη 19η Απριλίου δίνοντας απολογισμό τρεις τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες που έδωσε ο ρώσος αξιωματούχος με ανεξάρτητο τρόπο.

08:00 Η Rheinmetall προσφέρει 88 μεταχειρισμένα άρματα μάχης Leopard I στο Κίεβο

Η γερμανική βιομηχανία όπλων Rheinmetall υπέβαλε προσφορά για την πώληση 88 μεταχειρισμένων κυρίων αρμάτων μάχης Leopard Ι στην Ουκρανία, επιβεβαιώνουν έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου.

Η πρόσφορά περιλαμβάνει την εκπαίδευση των πληρωμάτων τους στη Γερμανία, την εκπαίδευση των μηχανικών που θα τα συντηρούν, ανταλλακτικά, εξοπλισμό για τη δημιουργία βάσης συντήρησης και πυρομαχικά.

Στη δυνητική πώληση αναφέρθηκε πρώτη η γερμανική συντηρητική εφημερίδα Die Welt. Κατά το δημοσίευμα αυτό, υποβλήθηκε αίτημα για την έγκριση της δυνητικής πώλησης από το υπουργείο Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα.

Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε ακόμη ένα αίτημα από τη Ράινμεταλ, για να της δοθεί άδεια να διαθέσει στην Ουκρανία 100 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Marder. Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ δήλωσε χθες ότι η απόφαση για το ζήτημα θα ληφθεί σύντομα.

07:30 Ρωσία: Μείωση 20% των επιβατών της Aeroflot τον Μάρτιο

Ο μεγαλύτερος όμιλος του τομέα των αερομεταφορών στη Ρωσία, η Aeroflot, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα μείωση κατά 20,4% του αριθμού των επιβατών που μετέφερε τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, πτώση που οφείλεται κυρίως στις δυτικές κυρώσεις εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου.

Τον Μάρτιο του 2022 μεταφέρθηκαν συνολικά 2,20 εκατομμύρια επιβάτες με πτήσεις της Aeroflot ή των θυγατρικών της Rossiya και Pobeda, έναντι 2,76 εκατ. τον Μάρτιο του 2021.

Η μείωση φθάνει το 50% στις διεθνείς πτήσεις: μεταφέρθηκαν 189.400 άνθρωποι, έναντι 379.200 έναν χρόνο νωρίτερα. Στις εσωτερικές πτήσεις, η συρρίκνωση ήταν της τάξης του 15%.

07:00  Η Βρετανία εκτιμά πως η Ρωσία έχει χάσει 15.000 άνδρες ως τώρα

Η βρετανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι οι απώλειες της Ρωσίας είναι περίπου 15.000 στρατιωτικοί αφότου οι δυνάμεις της εισέβαλαν στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, δήλωσε χθες Δευτέρα ο Μπεν Ουάλας, ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης των Τόρις, που εκφράστηκε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε ο βρετανός υπουργός Άμυνας, έχουν καταστραφεί ή πέσει στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων πάνω από 2.000 τεθωρακισμένα οχήματα, ανάμεσά τους τουλάχιστον 530 άρματα μάχης. Πάντα κατά τον Μπεν Ουάλας, η Ρωσία έχει χάσει επίσης πάνω από 60 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Κατά την άποψη του υπουργού της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, η Ρωσία δεν έχει επιτύχει σχεδόν κανέναν από τους στόχους που το Λονδίνο θεωρεί ότι είχε θέσει το Κρεμλίνο στην Ουκρανία.

Ακόμη, ανέφερε πως από τα 120 ρωσικά τάγματα που είχαν αναπτυχθεί ενόψει της εισβολής, που κατ’ αυτόν αναλογούν στο 65% του ρωσικού πεζικού, το 25% δεν είναι πλέον ετοιμοπόλεμο.

Η κυβέρνηση στο Κίεβο δίνει ακόμη πιο υψηλούς αριθμούς ρωσικών απωλειών, υποστηρίζει ότι έχουν σκοτωθεί 22.000 ρώσοι στρατιωτικοί, ότι έχουν καταρριφθεί 181 μαχητικά αεροσκάφη και 154 ελικόπτερα και έχουν καταστραφεί 884 άρματα μάχης και 2.258 άλλα τεθωρακισμένα. Είναι αδύνατον οι ισχυρισμοί αυτοί να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ