Κοσμος

Μετά την Πολωνία η Ρωσία κόβει το φυσικό αέριο και από τη Βουλγαρία

Η ανακοίνωση από την Gazprom - Πόσο ενεργειακά ασφαλείς είναι Βαρσοβία και Βουκουρέστι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο η Πολωνία και η Βουλγαρία από την Τετάρτη 27 Απριλίου 2022
Χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο η Πολωνία και η Βουλγαρία από την Τετάρτη 27 Απριλίου 2022 © EPA/CLEMENS BILAN

Η Ρωσία κόβει το φυσικό αέριο από Πολωνία και Βουλγαρία από αύριο Τετάρτη 27 Απριλίού 2022. Οι πρώτες αντιδράσεις από Βουκουρέστι και Βαρσοβία.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι μετά την Πολωνία κλείνει την κάνουλα του φυσικού αερίου και στη Βουλγαρία. Ειδικότερα, η ρωσική Gazprom ενημέρωσε τη βουλγαρική κρατική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Bulgargaz για τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από αύριο Τετάρτη 27 Απριλίου 2022, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας.

Το βουλγαρικό υπουργείο αναφέρει έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης.

Και προσθέτει ότι στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Gazprom.

Διακοπή φυσικού αερίου στην Πολωνία από τη Ρωσία - Η πρώτη αντίδραση από τη Βαρσοβία

Νωρίτερα σήμερα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός είχε ενημερώσει την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης.

Σε μια πρώτη αντίδραση η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακοίνωσε ότι η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από την Gazprom συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης και ανέφερε πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου.

Από τη μεριά της η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος της Πολωνίας Άννα Μόσκβα διαβεβαίωσε ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας είναι ασφαλής. Όπως είπε η υπουργός, δεν υπάρχει ανάγκη άντλησης φυσικού αερίου από τα αποθέματα, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι Πολωνοί καταναλωτές δεν θα μείνουν χωρίς φυσικό αέριο.

«Οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom» τόνισε από τη μεριά του ο αρμόδιος υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας Πιοτ Ναΐμσκι, συμπληρώνοντας πως ούτως ή άλλως η σύμβαση για τον αγωγό Yamal επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ