Κοσμος

Η Ρωσία κλείνει την κάνουλα στην Πολωνία - Διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου

Τι ανακοίνωσε η ρωσική Gazprom - Η πρώτη αντίδραση από τη Βαρσοβία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ρωσία διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία
Η Ρωσία διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία © Pixabay

Η Ρωσία σταματά να εξάγει φυσικό αέριο στην Πολωνία από αύριο Τετάρτη 26 Απριλίου 2022. Τι ανακοίνωσε η ρωσική Gazprom, τι απαντά η Βαρσοβία.

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής, διαβεβαίωσε η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα, αφότου η ρωσική Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης.

Όπως είπε η υπουργός, δεν υπάρχει ανάγκη άντλησης φυσικού αερίου από τα αποθέματα, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι Πολωνοί καταναλωτές δεν θα μείνουν χωρίς φυσικό αέριο.

Οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom, τόνισε από τη μεριά του ο αρμόδιος υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας Πιοτ Ναΐμσκι, συμπληρώνοντας πως ούτως ή άλλως η σύμβαση για τον αγωγό Yamal επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο.

Νωρίτερα, η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου υπογράμμισε ότι η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από την Gazprom συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης και ανέφερε πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση. Παράλληλα, ανέφερε ότι ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ