Κοσμος

Ουκρανία: Χωρίς ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τρίτη συνεχόμενη μέρα

Ελλείψει συμφωνίας με τη ρωσική πλευρά

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Χωρίς ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τρίτη συνεχόμενη μέρα
Ουκρανία: Χωρίς ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τρίτη συνεχόμενη μέρα © EPA

Ουκρανία: Δεν θα ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων για τρίτη συνεχόμενη μέρα.

Κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων από εμπόλεμες περιοχές δεν θα ανοίξει σήμερα στην Ουκρανία, ελλείψει συμφωνίας με τη ρωσική πλευρά, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ.

«Σήμερα, 19 Απριλίου, δεν θα υπάρξει δυστυχώς κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος. Οι σφοδροί βομβαρδισμοί συνεχίζονται στο Ντονμπάς», στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν, σύμφωνα με το Κίεβο, μεγάλη επίθεση χθες, Δευτέρα, αναφέρει η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο Telegram.

Όσον αφορά τη Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, στην νοτιοανατολική Ουκρανία, που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις από τις αρχές Μαρτίου, «οι Ρώσοι αρνούνται να ανοίξουν διάδρομο για την έξοδο αμάχων προς την κατεύθυνση του Μπερντιάνσκ», προσθέτει η Βερεστσούκ. «Συνεχίζουμε τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για ανθρωπιστικούς διαδρόμους στις περιφέρειες της Χερσώνας (νότια) και του Χαρκόβου (ανατολική)», υπογραμμίζει η Ουκρανή αξιωματούχος.

Ουκρανία: Έφοδο στο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη

Δυνάμεις αυτονομιστών, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, πραγματοποιούν έφοδο στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στην πολιορκημένη Μαριούπολη της Ουκρανίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλουμενο σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου των αυτονομιστών Έντουαρντ Μπασούριν.

Οι αυτονομιστές έχουν στόχο να «απελευθερώσουν» το εργοστάσιο το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ένας άλλος αυτονομιστής, ο Ντένις Πουσίλιν, σύμφωνα με το RIA.

Ουκρανία: Το Λονδίνο δεν εξετάζει τρόπους να βοηθήσει τη Ρωσία

Η Βρετανία δεν εξετάζει τρόπους να βοηθήσει τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική ανταλλαγής του φιλορώσου πολιτικού Βίκτορ Μεντβεντσούκ με δύο Βρετανούς αιχμαλώτους που συνελήφθησαν στην Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις.

Στην ρωσική κρατική τηλεόραση προβλήθηκε χθες, Δευτέρα, βίντεο των Βρετανών στο οποίο αυτοί ζητούν να τους ανταλλάξουν με τον Μεντβεντσούκ, Ουκρανό σύμμαχο του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κρατείται από τις ουκρανικές αρχές.

Ερωτηθείς από το Sky News αν μια πιθανή ανταλλαγή είναι κάτι στο οποίο θα εμπλακεί η κυβέρνηση, ο υπουργός που είναι αρμόδιος για θέματα Βόρειας Ιρλανδίας Μπράντον Λιούις δήλωσε: «Αυτήν την περίοδο βρισκόμαστε σε μια διαδικασία επιβολής κυρώσεων στους ανθρώπους που πρόσκεινται στο καθεστώς Πούτιν, δεν πρόκειται να εξετά σουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τη Ρωσία».

Ο Λιούις σημείωσε ότι δεν θέλει να σχολιάσει την συγκεκριμένη κατάσταση όσον αφορά τους δύο Βρετανούς αιχμαλώτους, τον Σον Πίνερ και τον Άιντεν Άσλιν.

«Έχουμε πάντα ευθύνη για τους Βρετανούς πολίτες, το οποίο είναι κάτι που λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας. Πρέπει να βρούμε την ισορροπία στην Ουκρανία και γι' αυτό λέω σε όλους: μην ταξιδεύετε παράνομα στην Ουκρανία», σημείωσε ο Λιούις.

Ο βρετανικός νόμος περί στρατολόγησης στο εξωτερικό απαγορεύει στους πολίτες να εντάσσονται σε ξένους στρατούς που πολεμούν σε χώρες που έχουν ειρήνη με την Βρετανία και οι Βρετανοί υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας προειδοποίησαν κατά μιας συμμετοχής Βρετανών στη σύγκρουση στην Ουκρανία από τότε που άρχισε ο πόλεμος στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρας, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική επιχείρηση», βρίσκεται τώρα στη δεύτερη φάση της, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την αναμενόμενη επίθεσή τους στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία έχουν την υποστήριξη της Βρετανίας», σημείωσε εξάλλου ο Λιούις. «Συνεχίζουμε να προσφέρουμε αυτήν την υποστήριξη και αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να το κάνουμε», κατέληξε.

Πόλεμος στην Ουκρανία: H Ρωσία ξεκίνησε τη μεγάλη επίθεση στα ανατολικά (live)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ