Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε δεινή θέση οι Ουκρανοί στη Μαριούπολη (βίντεο)

56η μέρα της ρωσικής εισβολής

62224-137655.jpg
Newsroom
14’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυκνοί καπνοί πάνω από Azovstal στη Μαριούπολη μετά από βομβαρδισμό
Καπνοί στο Azovstal στη Μαριούπολη © EPA / MARIUPOL CITY COUNCIL HANDOUT

Σφοδρή πολιορκία στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη. Σε εξέλιξη η μεγάλη ρωσική επίθεση στην περιοχή Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία.

Η πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις έχει περαιτέρω περιπλέξει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία και είναι δύσκολο να ειπωθεί πότε θα επαναληφθούν οι απευθείας συνομιλίες, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαήλο Ποντολιάκ.

Σε γραπτή του απάντηση σε ερωτήσεις του Reuters, ο Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι πιστεύει πως η Μόσχα ποντάρει στην ενίσχυση των στρατιωτικών θέσεων της σε μια νέα επίθεση που έχει εξαπολύσει στην ανατολική Ουκρανία.

«Προφανώς, με φόντο την τραγωδία της Μαριούπολης, η διαδικασία διαπραγμάτευσης έχει γίνει ακόμη πιο περίπλοκη», δήλωσε ο Ποντολιάκ μιλώντας για το νότιο λιμάνι όπου η Μόσχα έδωσε τελεσίγραφο νωρίτερα σήμερα στις ουκρανικές δυνάμεις και ξένους μισθοφόρους να παραδοθούν και να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στην πόλη μέχρι σήμερα το μεσημέρι ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας), αν θέλουν να ζήσουν.

 

 

Ukraine: Russia drops 'bunker busting' bombs on Mariupol where civilians are hiding

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι σημαντικότερες εξελίξεις της ημέρας

22.10 ΗΠΑ: Οι σύμμαχοι έστειλαν στην Ουκρανία αεροσκάφη, λέει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας έστειλαν στο Κίεβο στρατιωτικά αεροσκάφη και ανταλλακτικά για να επισκευαστούν άλλα που έχουν υποστεί ζημιές ή δεν ήταν αξιόμαχα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό Πεντάγωνο. «Έχουν λάβει επιπλέον αεροσκάφη και ανταλλακτικά αεροσκαφών για να τους βοηθήσουν να έχουν περισσότερα αεροσκάφη στους αιθέρες» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι σε ενημέρωση Τύπου, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν έστειλε αεροσκάφη στο Κίεβο.

21.44 Σολτς: Η Γερμανία θα βοηθά στρατιωτικά και οικονομικά την Ουκρανία για όσο χρειαστεί

Η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει στρατιωτικά και οικονομικά την Ουκρανία, μολονότι έχει ουσιαστικά φτάσει στο μέγιστο αριθμό των όπλων που μπορεί να της παράσχει από τα δικά της αποθέματα, γι' αυτό και πλέον βρίσκεται σε συζητήσεις με τις αμυντικές βιομηχανίες, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά την τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλους δυτικούς ηγέτες, νωρίτερα σήμερα. «Θα παράσχουμε τα αναγκαία χρήματα για την αγορά. Ο στόχος είναι να ενισχύσουμε τον ουκρανικό στρατό ώστε να μπορεί να απωθήσει τη ρωσική επίθεση» είπε ο Γερμανός καγκελάριος. Όταν ρωτήθηκε αν η Γερμανία θα μπορούσε να στείλει υπερσύγχρονα άρματα Leopard στην Ουκρανία, ο Σολτς είπε ότι το Βερολίνο και οι Δυτικές χώρες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι πιο λογικό να παραδίδονται όπλα, τα οποία ξέρουν να χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί.

21.20 Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν περισσότερα όπλα πυροβολικού στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν περισσότερα συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, όπως είπε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με ηγέτες συμμαχικών χωρών σχετικά με τη ρωσική εισβολή. Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ θα στείλουν περισσότερα συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Μπάιντεν απάντησε «Ναι».

20.32 Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Έρχονται νέες αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία

Για πιο αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και ενίσχυση της βοήθειας προς την Ουκρανία έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την τηλεδιάσκεψη που συνεκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. «Οι παγκόσμιοι ηγέτες υποστηρίζουν σταθερά την Ουκρανία. Θα αυστηροποιήσουμε περαιτέρω τις κυρώσεις μας κατά της Ρωσίας και θα ενισχύσουμε την οικονομική βοήθεια και τη βοήθεια στην ασφάλεια προς την Ουκρανία. Ευχαριστούμε, πρόεδρε των ΗΠΑ, για τη σύγκληση αυτής της σημαντικής επικοινωνίας. Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

20.20 Νέα όπλα πυροβολικού στέλνει η Βρετανία στην Ουκρανία

Η Βρετανία θα στείλει περισσότερα όπλα πυροβολικού στην Ουκρανία καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία εισέρχεται σε μια νέα φάση, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. «Αυτός θα μετατραπεί σε μια σύρραξη με όπλα πυροβολικού, χρειάζονται υποστήριξη με περισσότερο πυροβολικό, αυτό θα τους δώσουμε... εκτός από πολλές άλλες μορφές υποστήριξης» δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων.

20.10 Ευρωπαίος αξιωματούχος: Θέμα ημερών να πέσει η Μαριούπολη

Η Μαριούπολη μπορεί να πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων μέσα σε μερικές ημέρες, εκτίμησε σήμερα ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, προειδοποιώντας ότι τα δεινά της πόλης μπορεί να είναι χειρότερα από αυτά που βίωσε η Μπούκα, όπου οι Ρώσοι κατηγορούνται για ωμότητες, τις οποίες διαψεύδει το Κρεμλίνο. «Τελικά, αναμένουμε όντως την πλήρη καταστροφή της πόλης και πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων στη Μαριούπολη» είπε ο αξιωματούχος αυτός που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Και πρόσθεσε: «Φοβάμαι ότι θα είναι χειρότερα από την Μπούκα. Και μέχρι τις 9 Μαΐου ο Πούτιν θα μπορούσε να ανακοινώσει ότι απελευθέρωσε τη Μαριούπολη… Γι' αυτό, υποθέτω ότι η Μαριούπολη θα είναι υπό ρωσικό έλεγχο τις επόμενες ημέρες» είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας σε Αμερικανούς δημοσιογράφους.

19:42 Ο Αντόνιο Γκουτέρες καταδικάζει τη ρωσική επίθεση στα ανατολικά και ζητά την εφαρμογή μιας τετραήμερης "ανθρωπιστικής εκεχειρίας" για το ορθόδοξο Πάσχα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε σήμερα τη ρωσική εισβολή στην ανατολική Ουκρανία και απηύθυνε έκκληση στα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες για μια «ανθρωπιστική εκεχειρία» διάρκειας 4 ημερών, με αφορμή των ορθόδοξο Πάσχα.

«Ζητάω σήμερα μια ανθρωπιστική εκεχειρία διάρκειας 4 ημερών για τη Μεγάλη Εβδομάδα», από την Πέμπτη έως την Κυριακή, «προκειμένου να επιτραπεί το άνοιγμα μιας σειράς ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν υποβάλει λεπτομερή σχέδια στα εμπλεκόμενα μέρη και είναι έτοιμα να στείλουν κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη, τη Χερσώνα, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, αρχής γενομένης από τη Μεγάλη Πέμπτη και έως την Κυριακή του Πάσχα.

«Οι ανθρωπιστικές ανάγκες είναι επείγουσες. Ο κόσμος δεν έχει φαγητό, νερό, προμήθειες για να φροντίσουν τους αρρώστους ή τους τραυματίες ή απλά για να ζήσουν καθημερινά», επισήμανε ο Γκουτέρες, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην έδρα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, η μεγαλύτερη επίθεση εναντίον ενός ευρωπαϊκού κράτους από το 1945, έχει προκαλέσει τον θάνατο ή τον τραυματισμό χιλιάδων ανθρώπων. Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα σήμερα, είπε ο Γκουτέρες.

«Αντί του εορτασμού μιας νέας ζωής, αυτό το Πάσχα συμπίπτει με μια ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία. Η έντονη συγκέντρωση δυνάμεων και δύναμης πυρός καθιστά αυτήν τη μάχη αναπόφευκτα πιο βίαιη, πιο αιματηρή και πιο καταστροφική», τόνισε ο γ.γ του ΟΗΕ.

«Η εισβολή και ο φρικτός απολογισμός σε βάρος αμάχων, που έχουμε δει μέχρι στιγμής, θα μπορούσε να ωχριά σε σύγκριση με τον τρόμο που επίκειται».

19:30 Μισέλ: Η ΕΕ θα αναπτύξει το Ταμείο Αλληλεγγύης για την Ουκρανία για άμεση υποστήριξη και ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής χώρας

Η ΕΕ θα αναπτύξει το Ταμείο Αλληλεγγύης για την Ουκρανία για άμεση υποστήριξη και ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής χώρας ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο τουίτερ μετά την τηλεδιάσκεψη την οποία συνεκάλεσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Παράλληλα, ο κ. Μισέλ επισήμανε την περαιτέρω συντονισμένη απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τους ομοϊδεάτες εταίρους.

«Συζητήσαμε την ανάγκη για περαιτέρω ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια» προσέθεσε.

18:58 Οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στο επίκεντρο της συνάντησης Μπαρζανί-Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασρούρ Μπαρζανί εξέφρασε στον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον την επιθυμία του να εξάγει ενέργεια στην Ευρώπη και να μειώσει την εξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

«Ο πρωθυπουργός Μπαρζανί μίλησε για τη φιλοδοξία του να εξάγει ενέργεια στην Ευρώπη και ο πρωθυπουργός Τζόνσον επαίνεσε τις προσπάθειές του να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης της Δύσης από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ ύστερα από τη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στο Λονδίνο.

18:15 Ο πρόεδρος Μπάιντεν και οι ηγέτες συμμαχικών χωρών συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε σήμερα με τους συμμάχους των ΗΠΑ τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Η συζήτηση αυτή, μέσω βιντεοκλήσης, ξεκίνησε στις 9.57 (ώρα Ουάσινγκτον, 16.57 ώρα Ελλάδας), με τον Μπάιντεν να βρίσκεται στην Αίθουσα Επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου.

Στόχος της επικοινωνίας αυτής ήταν «να συζητηθεί η συνεχιζόμενη στήριξή μας στην Ουκρανία και οι προσπάθειες να καταστεί υπόλογη η Ρωσία, στο πλαίσιο του στενού συντονισμού μας» προστίθεται στην ανακοίνωση. Εκτός του Μπάιντεν, στη βιντεοκλήση αυτή μετείχαν ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, οι πρόεδροι της Πολωνίας και της Ρουμανίας, Αντρέι Ντούντα και Κλάους Γιοχάνις και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

17:50  Η αμερικανική εταιρεία Meta προσφεύγει κατά της απαγόρευσης λόγω «εξτρεμιστικής» δραστηριότητας

Η αμερικανική εταιρεία Meta άσκησε έφεση κατά της απόφασης ρωσικού δικαστηρίου, η οποία της απαγορεύει να λειτουργεί στη Ρωσία λόγω «εξτρεμιστικής δραστηριότητας», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το πρακτορείο Interfax.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram που ανήκουν στην εταιρεία Meta έχουν μπλοκαριστεί στη Ρωσία, αλλά η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp δεν επηρεάστηκε από την απόφαση που έλαβε δικαστήριο της Μόσχας στις 21 Μαρτίου.

17:30 Η Ρωσία πρέπει να προετοιμάζεται καθώς το ΝΑΤΟ ενισχύει τα σύνορά του

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μενβέντεφ, δήλωσε σήμερα ότι η ενίσχυση των συνόρων του ΝΑΤΟ με την Ρωσία δεν συνιστά πλέον σχήμα λόγου και η Μόσχα πρέπει να προετοιμάζεται για μια πιθανή επιθετική ενέργεια, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Ο Μεντβέντεφ, σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, την περασμένη εβδομάδα είχε προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ ότι αν η Σουηδία και η Φιλανδία ενταχθούν στην υπό την αιγίδα των ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία, η Ρωσία θα πρέπει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους στον ευρωπαϊκό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

17:10 Το ΑΕΠ της Ρωσίας αναμένεται να μειωθεί 8,5% το 2022, της Ουκρανίας 35%

Το ΑΕΠ της Ρωσίας, υπό το βάρος των μαζικών κυρώσεων μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, αναμένεται να συρρικνωθεί 8,5% φέτος και το ουκρανικό ΑΕΠ 35%, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις που δημοσιοποίησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είναι αντίστοιχα 11,3 και 38,5 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις του Ιανουαρίου.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει την αβεβαιότητα γύρω από τις προβλέψεις για την Ουκρανία, γιατί «είναι αδύνατο να εξασφαλιστούν ακριβή δεδομένα για τις ζημιές στην οικονομία». Όμως λαμβάνοντας υπόψη τις μαζικές καταστροφές υποδομών και τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων, ο θεσμός προβλέπει πως η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα είναι «πολύ σοβαρή». «Ακόμη κι αν ο πόλεμος τελείωνε σύντομα, οι ανθρώπινες απώλειες, η καταστροφή του φυσικού κεφαλαίου και η φυγή των πολιτών θα εμποδίσουν σοβαρά την οικονομική δραστηριότητα για πολλά από τα επόμενα χρόνια», προειδοποιούν οι συντάκτες της έκθεσης.

16:58 Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά, μέχρι να σταματήσει η Ρωσία τον πόλεμο, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

O εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο επανέλαβε σήμερα ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά, μέχρι να σταματήσει η Ρωσία τον πόλεμο.

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης της Επιτροπής προς τον Τύπο, εάν η ΕΕ παρατείνει τη σύγκρουση όσο προμηθεύει με όπλα την Ουκρανία, ο Πίτερ Στάνο απάντησε ότι «περισσότερα όπλα για την Ουκρανία σημαίνει μεγαλύτερη ικανότητα άμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων». Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και γι' αυτό η ΕΕ προσπαθεί να βρει μια λύση μέσω των Ηνωμένων Εθνών και των διεθνών φόρουμ. Όπως είπε ο ίδιος εκπρόσωπος, «η Ρωσία έχει εξαπολύσει επίθεση όχι μόνο κατά της Ουκρανίας, αλλά και κατά του Χάρτη των Η.Ε., κατά του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και κατά των διεθνών κανόνων και αρχών, πάνω στους οποίους ο σύγχρονος πολιτισμένος κόσμος έχει χτιστεί». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «εξαρτάται από τη Ρωσία αν θα σταματήσει την παράνομη επίθεση κατά του ουκρανικού λαού και της Ουκρανίας» και τόνισε ότι μέχρι τότε, η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει τις κυρώσεις για να σταματήσει την πολεμική μηχανή του Πούτιν και θα εργάζεται για να αυξήσει τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας.

16:30 Θα χρειαστούν δεκαετίες προκειμένου να «αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» ανάμεσα στις δυτικές χώρες και τη Ρωσία

Θα χρειαστούν αναμφίβολα μερικές δεκαετίες προκειμένου να «αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» ανάμεσα στις δυτικές χώρες και τη Ρωσία, εκτίμησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η ανοικοδόμηση όλων αυτών θα πάρει χρόνο. Θα χρειαστούν πιθανόν δεκαετίες για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, εκτιμώντας πως «παρακολουθούμε την έναρξη ενός νέου Ψυχρού Πολέμου».

Μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος της Ουκρανίας --στην οποία παρέδωσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) μάχης-- η Τουρκία προσπαθεί από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία να μεσολαβήσει ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο και αρνήθηκε να ευθυγραμμιστεί με τις δυτικές κυρώσεις που στόχευσαν τη Ρωσία, αγωνιώντας να διατηρήσει μια ανοικτή γραμμή με το Κρεμλίνο. «Παρά τις εξελίξεις στο πεδίο, πιστεύουμε πως παραμένει χώρος για τη διπλωματία», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σιγιάρτο στην Άγκυρα.

Ο Τσαβούσογλου είπε πως «γρήγορα μέτρα πρέπει να ληφθούν για κατάπαυση του πυρός» ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα. Η Τουρκία έχει φιλοξενήσει δύο φορές απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη, στις 10 Μαρτίου σε υπουργικό επίπεδο στην Αττάλεια (νότια) και στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.

16:15 Το Κίεβο λέει ότι η Ρωσία με τη νέα επίθεση σκοπεύει να αρπάξει τη γη και να καταστρέψει τις ένοπλες δυνάμεις

Ο σκοπός της νέας επίθεσης που πραγματοποιεί η Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία είναι να καταλάβει τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, και να εγκαθιδρύσει μια χερσαία σύνδεση μεταξύ των εδαφών αυτών και της Κριμαίας, και να καταστρέψει τις ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

 

 

16:00 Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν και 16 τραυματίσθηκαν σε βομβαρδισμό της ουκρανικής πόλης Χάρκοβο

Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν και 16 τραυματίσθηκαν σήμερα κατά την διάρκεια του βομβαρδισμού της πόλης Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Όλεχ Σινεχούμποφ, σε ανάρτηση του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

15:45 Η Ρωσία απελαύνει 36 Βέλγους και Ολλανδούς διπλωμάτες

Η Ρωσία ανακοίνωσε την απέλαση 36 βέλγων και ολλανδών διπλωματών ως μέτρο αντιποίνων για την απέλαση ρώσων διπλωματών από τις πρεσβείες στις Βρυξέλλες και την Χάγη έπειτα από την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Η ανακοίνωση αφορά 21 βέλγους και 15 ολλανδούς διπλωμάτες, ανάμεσά τους 14 εργαζόμενους στην ολλανδική πρεσβεία στην Μόσχα και έναν εργαζόμενο στο γενικό προξενείο της Ολλανδίας στην Αγία Πετρούπολη.

Υποχρεούνται να εγκαταλείψουν την Ρωσία εντός δύο εβδομάδων.

15:30 Λιθουανία: Απαγορεύεται η χρήση του γράμματος "Ζ" ως ένδειξης υποστήριξης του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η Βουλή της Λιθουανίας ενέκρινε σήμερα την απαγόρευση της δημόσιας επίδειξης του γράμματος "Ζ", της λευκής και πορτοκαλί κορδέλας του Αγίου Γεωργίου και άλλων συμβόλων που θεωρείται ότι εκφράζουν υποστήριξη στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα στην Ουκρανία φέρουν εμφανώς το γράμμα "Ζ", το οποίο έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε ρούχα και σε άλλες χώρες, ως σήμα υποστήριξης του πολέμου.

15:15 Ο Τσετσένος ηγέτης Καντίροφ λέει πως οι ρωσικές δυνάμεις θα καταλάβουν σήμερα τη χαλυβουργία Azovstal

Ο Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτης της ρωσικής περιφέρειας της Τσετσενίας και σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις θα καταλάβουν σήμερα πλήρως τη χαλυβουργία Azovstal όπου αντιστέκονται οι Ουκρανοί υπερασπιστές της πολιορκούμενης Μαριούπολης.

«Σήμερα, με τη βοήθεια του Παντοδύναμου, θα... καταλάβουμε πλήρως το Azovstal», είπε ο Καντίροφ σε ηχητικό μήνυμα στο κανάλι του στο Telegram.

Η Ρωσία κάλεσε νωρίτερα τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μαχητές, που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο της Azovstal, να καταθέσουν τα όπλα τους έως τις 12:00 το μεσημέρι ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας), αν θέλουν να ζήσουν.

15:05 Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Κρεμίνα, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Κρεμίνα στην ανατολική Ουκρανία και τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από την πόλη, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης.

Η Κρεμίνα, μια πόλη άνω των 18.000 κατοίκων περίπου 574 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Κίεβο, φαίνεται να είναι η πρώτη πόλη που καταλαμβάνεται στο πλαίσιο μιας νέας ρωσικής επίθεσης στην ανατολική Ουκρανία.

«Η Κρεμίνα είναι υπό τον έλεγχο των Ορκ (Ρώσων). Εισήλθαν στην πόλη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σέρχιι Γκαϊντάι, κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ, και πρόσθεσε: «Οι υπερασπιστές μας αναγκάστηκαν να αποσυρθούν. Έχουν οχυρωθεί σε νέες θέσεις και εξακολουθούν να πολεμούν τον ρωσικό στρατό». 

«Είναι αδύνατο να υπολογιστεί ο αριθμός των νεκρών ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό. Έχουμε επίσημα στατιστικά στοιχεία --περίπου 200 νεκροί-- όμως στην πραγματικότητα είναι πολλοί περισσότεροι», είπε, χωρίς να αποσαφηνίζει ποια περίοδο κάλυπτε ο εκτιμώμενος απολογισμός των θανάτων.

14:57 Βουλή: Συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης από τον Σύλλογο Υπαλλήλων της Βουλής για τον λαό της Ουκρανίας

Μεγάλη ποσότητα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, για τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας, παρέδωσε σήμερα Μεγάλη Τρίτη, ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Βουλής, στις αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού. «Στόχος η έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στην εξελισσόμενη ανθρωπιστική τραγωδία στην Ουκρανία», όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της Βουλής.

«Η συγκέντρωση αυτή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης αποτελεί έναν ακόμη κρίκο μιας αλυσίδας πρωτοβουλιών για τη στήριξη ευπαθών ομάδων, καθώς οι εργαζόμενοι στο ελληνικό κοινοβούλιο διαχρονικά έχουν προσανατολίσει τις κοινωνικές δράσεις τους στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου.

Το ΔΣ του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Βουλής, που σχεδίασε και οργάνωσε την συγκέντρωση και παράδοση του ανθρωπιστικού υλικού για την Ουκρανία, ευχαριστεί θερμά τους συναδέλφους για την, ακόμα μια φορά, συγκινητική και άδολη προσφορά τους στην ανάγκη των συνανθρώπων μας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

14.10 Η Βουδαπέστη δεν θα στηρίξει κυρώσεις εις βάρος του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου

Η Ουγγαρία δεν θα στηρίξει τις όποιες κυρώσεις εις βάρος του ρωσικού πετρελαίου και του φυσικού αερίου, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο επαναλαμβάνοντας τη θέση της ουγγρικής κυβέρνησης.

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουγγαρία πραγματοποιούνται χωρίς προβλήματα, είπε ο Σιγιάρτο σε συνέντευξη Τύπου που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα.

13.50 Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Κρεμίνα, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Κρεμίνα στην ανατολική Ουκρανία και τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από την πόλη, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης.

Η Κρεμίνα, μια πόλη άνω των 18.000 κατοίκων περίπου 100 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Κίεβο, φαίνεται να είναι η πρώτη πόλη που καταλαμβάνεται στο πλαίσιο μιας νέας ρωσικής επίθεσης στην ανατολική Ουκρανία.

13.25 Επικοινωνία Μακρόν, Μπάιντεν, φον ντερ Λάιεν και Στόλτενμπεργκ 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τους ηγέτες πολλών συμμαχικών κρατών, ανακοίνωσε σήμερα στο Παρίσι ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ.

12.10 Μαριούπολη: Ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση όσων βρίσκονται στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι Ουκρανοί και ξένοι μαχητές που βρίσκονται στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal στη Μαριούπολη θα πρέπει να καταθέσουν όπλα και πυρομαχικά και να παραδοθούν σήμερα.

Σύμφωνα με το τελεσίγραφο οι Ουκρανοί θα πρέπει να αποχωρήσουν μεταξύ 14:00 και 16:00 (ώρα Μόσχας) και στο διάστημα αυτό οι ρωσικές δυνάμεις θα παύσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα θα έχουν την εγγύηση ότι δεν θα κινδυνεύσει η ζωή τους», ανέφερε ακόμη το ρωσικό υπουργείο.

11.00 Δεν θα ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων για τρίτη συνεχόμενη μέρα

Κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων από εμπόλεμες περιοχές δεν θα ανοίξει σήμερα στην Ουκρανία, ελλείψει συμφωνίας με τη ρωσική πλευρά, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

"Σήμερα, 19 Απριλίου, δεν θα υπάρξει δυστυχώς κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος. Οι σφοδροί βομβαρδισμοί συνεχίζονται στο Ντονμπάς", στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν, σύμφωνα με το Κίεβο, μεγάλη επίθεση χθες, Δευτέρα, αναφέρει η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο Telegram.

09.20 Ρωσική αναφορά για νέα ουκρανική επίθεση κοντά στο Μπέλγκοροντ

Ο διοικητής της ρωσικής περιφέρειας του Μπέλγκοροντ ανέφερε το πρωί της μεγάλης Τρίτης σε ανάρτησή του ότι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν το χωριό Γκολόφτσινο, στην περιοχή Γκραϊβορόνσκι, πλησίον του Μπέλγκοροντ.

Η περιοχή που είναι κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα φέρεται να είχε γίνει και τον περασμένο μήνα στόχος των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ ανέφερε εκτεταμένες ζημιές και έναν τραυματία από τη φερόμενη ουκρανική επίθεση επί ρωσικού εδάφους.

08.00 ΟΗΕ: Δε φαίνεται προοπτική ανακωχής

Δεν υπάρχει κάποια προοπτική ανακωχής στην Ουκρανία, παραδέχθηκε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις και συντονιστής για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα μια προοπτική για ανακωχή», ανέφερε ο κ. Γκρίφιθς, εκφράζοντας απλώς την ελπίδα να συμβεί κάτι τέτοιο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, κι ενώ ο πόλεμος κοντεύει πια να κλείσει δύο ολόκληρους μήνες.

07.10 Η Ρωσία ανέπτυξε περισσότερες δυνάμεις σε ανατολή και νότο (Πεντάγωνο)

Ο στρατός της Ρωσίας ανέπτυξε περισσότερες δυνάμεις στον ανατολικό και στον νότιο τομέα της Ουκρανίας, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το αμερικανικό Πεντάγωνο.

«Βλέπουμε τους Ρώσους να συνεχίζουν τη ροή (...) δυνατοτήτων που θα τους βοηθήσουν στη μάχη για το Ντονμπάς», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, ο Τζον Κέρμπι, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.

Διευκρίνισε πως αναφέρεται σε «πυροβολικό», σε «αεροσκάφη και ελικόπτερα» και μέσα «διοίκησης και ελέγχου». «Πιστεύουμε ότι ενίσχυσαν τον αριθμό των ταγμάτων τους στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία», πρόσθεσε.

06.45 Δεν σχεδιάζεται επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο, επαναλαμβάνει ο Λευκός Οίκος

Δεν σχεδιάζεται επί του παρόντος επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο, επανέλαβε χθες Δευτέρα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών, παρά την έκκληση που απηύθυνε για αυτό ο ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι προχθές Κυριακή.

Η αμερικανική κυβέρνηση επικεντρώνεται επί του παρόντος στην αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και «δεν προβλέπεται να πάει ο πρόεδρος εκεί, επιτρέψτε μου να επαναλάβω», ανέφερε η κυρία Ψάκι.

Τις τελευταίες εβδομάδες αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετέβησαν στην πρωτεύουσα της χώρας όπου εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ