Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μάχη μέχρις εσχάτων στη Μαριούπολη (βίντεο)

55η μέρα της εισβολής

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατεστραμμένο ρωσικό άρμα μάχης στα περίχωρα του Κιέβου
Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατεστραμμένο ρωσικό άρμα μάχης στα περίχωρα του Κιέβου © EPA/SERGEY DOLZHENKO

Στη Μαριούπολη οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται μετά την αρνητική απάντηση των ουκρανικών δυνάμεων στο τελεσίγραφο της Ρωσίας.

Κρίσιμες ώρες για τη Μαριούπολη, την πόλη που αποτελεί θέατρο των σφοδρότερων μαχών αλλά και της χειρότερης ανθρωπιστικής καταστροφής στην Ουκρανία. Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τον ανηλεή βομβαρδισμό, με τους Ουκρανούς να αντιστέκονται ηρωικά, οχυρωμένοι σε εργοστάσιο χάλυβα.

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Κυριακής εξέπνευσε η προθεσμία που είχαν δώσει οι Ρώσοι για την παράδοση της πόλης και εκτιμάται ότι δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να δοθεί «η μητέρα των μαχών».

Ukraine war: Aerial footage released by Azov Regiment appears to show street battle in Mariupol

Πόλεμος στην Ουκρανία - Οι κυριότερες εξελίξεις της 55ης ημέρας

23.10 Ξεκίνησε η μεγάλη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε απόψε την έναρξη μιας μεγάλης ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στην ανατολική Ουκρανία, κάνοντας λόγο για τη «μάχη του Ντονμπάς», μέρος του οποίου βρίσκεται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών. «Μπορούμε τώρα να πούμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν τη μάχη του Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και πολύ καιρό. Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ρωσικού στρατού είναι πλέον επικεντρωμένο σε αυτήν την επίθεση», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Telegram. Η συνέχεια ΕΔΩ

21.50 Τουλάχιστον 1.000 άμαχοι κρύβονται κάτω από το εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη

Τουλάχιστον 1.000 άμαχοι κρύβονται στα υπόγεια καταφύγια κάτω από το αχανές χαλυβουργείο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Η δημοτική αρχή στην ανακοίνωση που εξέδωσε υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι βομβαρδίζουν το εργοστάσιο αυτό, που εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Ουκρανούς, στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι. Οι άμαχοι είναι «κυρίως γυναίκες με παιδιά και ηλικιωμένοι» ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανάρτηση στο Telegram.

20.30 Ξεκίνησε η «δεύτερη φάση» του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον προσωπάρχη του προέδρου Ζελένσκι

Ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι «ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πολέμου», αναφερόμενος στη νέα επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία. Οι δηλώσεις του απηχούν την τοποθέτηση κορυφαίου Ουκρανού αξιωματούχου, ο οποίος ανέφερε νωρίτερα ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει από το πρωί μια νέα επίθεση. «Πιστέψτε στον στρατό μας, είναι πολύ δυνατός» δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ, προσωπάρχης του προέδρου της Ουκρανίας, σε ανάρτησή του στο Telegram, διαβεβαιώνοντας τους συμπατριώτες του ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να αποκρούσουν τους επιτιθέμενους.

19.56 Μπορέλ για πόλεμο στην Ουκρανία: «Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου»

Η ΕΕ καταδικάζει τον «συνεχιζόμενο αδιάκριτο και παράνομο» βομβαρδισμό αμάχων και πολιτικών υποδομών από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, τονίζει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας ότι η Ουκρανία πλήττεται από τις πιο έντονες πυραυλικές επιθέσεις εδώ και εβδομάδες. Ο Μπορέλ κάνει λόγο για «ιδιαίτερα βαριές επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική και νότια Ουκρανία, ιδίως στην περιοχή Λουχάνσκ της Ουκρανίας, στο Σεβεροντόνετσκ, στο Λισιχάνσκ και στην Ποπάσνα». Και προσθέτει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου».

19.50 Ο ουκρανικός στρατός προειδοποιεί για νέα μεγάλη επίθεση της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία

Η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι παρατήρησε ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία ξεκινάει μια νέα αναμενόμενη επίθεση στο ανατολικό τμήμα της χώρας, αυξάνοντας την ένταση των επιθέσεων στις περιοχές Ντονέτσκ και Χάρκιβ. Σε ανάρτηση της στο Facebook, η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων αναφέρει επίσης ότι η κύρια στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας έχει επικεντρωθεί στο να θέσει υπό τον έλεγχο της το σύνολο των περιφερειών του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

19.30 Αμερικανοί στρατιωτικοί ξεκινούν να εκπαιδεύουν Ουκρανούς στη χρήση πυροβόλων Howitzer

Αμερικανοί στρατιωτικοί ειδικοί αναμένεται να ξεκινήσουν να εκπαιδεύουν Ουκρανούς στη χρήση των πυροβόλων Howitzer μέσα στις επόμενες ημέρες, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ. Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε ότι η εκπαίδευση αυτή θα πραγματοποιηθεί εκτός Ουκρανίας. Αμερικανοί έχουν εκπαιδεύσει στο παρελθόν ουκρανικές δυνάμεις, στην επικράτεια των ΗΠΑ, στη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Switchblade.

18.50 Αμερικανικό Πεντάγωνο: Οι Ουκρανοί κρατούν ακόμα στη Μαριούπολη

«Διαφιλονικούμενη» χαρακτήρισε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας τη Μαριούπολη. «Η εκτίμηση μας είναι ότι η Μαριούπολη παραμένει διαφιλονικούμενη… Εξακολουθεί να απειλείται από αέρος, τόσο από πυραυλικές επιθέσεις όσο και από βόμβες και φυσικά οβίδες πυροβολικού» δήλωσε αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην παρούσα φάση έχουν αναπτυχθεί περίπου 76 ρωσικά τάγματα στη νότια και την ανατολική Ουκρανία, 11 από τα οποία εστάλησαν τις τελευταίες ημέρες.

18.10 Κίεβο: Συνεχίζεται η μάχη στη Μαριούπολη

Οι ουκρανικές δυνάμεις στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης συνεχίζουν να μάχονται εναντίον του ρωσικού στρατού, ανέφερε σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ο Αντόν Χερασένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας.

17.20 Ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη Κρεμίνα

Ρώσοι στρατιώτες εισήλθαν στην πόλη Κρεμίνα στην ανατολική περιφέρεια Λουχάνσκ της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, και δέχθηκαν ουκρανικά πυρά στη γειτονική πόλη Ρούμπινζε, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εξαπολύθηκε τη νύχτα» της Κυριακής προς Δευτέρα στην Κρεμίνα, δήλωσε ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ Σεργκέι Γκαϊντάι, σε ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο facebook.

Η πόλη Κρεμίνα στην ανατολική περιφέρεια Λουχάνσκ της Ουκρανίας
Η πόλη Κρεμίνα στην ανατολική περιφέρεια Λουχάνσκ της Ουκρανίας © Google/maps

«Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη εισέλθει εκεί, με μια τεράστια ποσότητα πολεμικού υλικού... Οι υπερασπιστές μας υποχώρησαν σε νέες θέσεις», πρόσθεσε.

16.55 Το Κίεβο ζητά ανθρωπιστικό διάδρομο για απομάκρυνση αμάχων

Η Ουκρανία κάλεσε τη Ρωσία να διευκολύνει την ανάπτυξη ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για απομάκρυνση από τη Μαριούπολη και έναν από το εργοστάσιο χαλυβουργίας.

Απαιτούμε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από την περιοχή του εργοστασίου Azovstal για γυναίκες, παιδιά και άλλους αμάχους», ανέφερε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ σε ανάρτηση στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

16.25 Ουκρανικό Υπ. Άμυνας: Η Ρωσία δεν ελέγχει πλήρως τη Μαριούπολη

Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι «εξαιρετικά δύσκολη», αλλά η πόλη δεν έχει τεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας. Μιλώντας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ είπε επίσης πως οι βομβαρδισμοί από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50% και πως οι υποδομές της Ουκρανίας τίθενται όλο και περισσότερο στο στόχαστρο.

16.00 Πούτιν: Οι χώρες της Δύσης με τις κυρώσεις που επέβαλαν έπληξαν τις δικές τους οικονομίες

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι χώρες της Δύσης έβαλαν αυτογκόλ επιβάλλοντας κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Μιλώντας σε κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους μέσω βίντεο-σύνδεσης για την κατάσταση της οικονομίας της Ρωσίας, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο πληθωρισμός σταθεροποιείται και ότι η λιανική ζήτηση στη χώρα έχει εξομαλυνθεί.

15.45 Χάρκοβο: Τρεις νεκροί από βομβαρδισμούς

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από νέους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, μια μέρα από τις φονικές επιδρομές που άφησαν πίσω τους έξι νεκρούς.

Σύμφωνα με το γραφείο της τοπικής εισαγγελίας, μια οβίδα αργά σήμερα το πρωί έπληξε μια παιδική χαρά σε μια οικιστική περιοχή σκοτώνοντας έναν άνδρα και μια γυναίκα και προκαλώντας ζημιές σε κτίρια.

15.00 Άνοιξε εκ νέου η ιταλική πρεσβεία στο Κίεβο

Η πρεσβεία της Ιταλίας στην Ουκρανία, που είχε μεταφερθεί τον Μάρτιο από το Κίεβο στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία για λόγους ασφαλείας, άνοιξε ξανά σήμερα στην πρωτεύουσα, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές, τις οποίες επικαλείται το AFP.

13.55 Δύο κρατούμενοι Βρετανοί εμφανίζονται στη ρωσική κρατική τηλεόραση και ζητούν να τους ανταλλάξουν

Δύο Βρετανοί μαχητές που συνελήφθησαν στην Ουκρανία από ρωσικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στη ρωσική κρατική τηλεόραση σήμερα και ζήτησαν να τους ανταλλάξουν με φιλορώσο πολιτικό που κρατείται από τις ουκρανικές αρχές.

Δεν ήταν σαφές πόσο ελεύθερα μπορούσαν να εκφραστούν οι δύο άνδρες – οι Σον Πίνερ και Άιντεν Άσλιν. Και οι δύο μίλησαν ύστερα από υπόδειξη ενός άγνωστου άνδρα.

Οι δύο Βρετανοί ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να τους βοηθήσει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση από την Ουκρανία του φιλορώσου πολιτικού Βίκτορ Μεντβεντσούκ.

13.25 Το Κρεμλίνο κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι αλλάζει συνέχεια τη στάση της σε ό,τι αφορά θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

"Οι επαφές συνεχίζονται σε επίπεδο ειδικών εντός του πλαισίου της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Δυστυχώς η ουκρανική πλευρά δεν είναι σταθερή αναφορικά με τα ζητήματα που έχουν συμφωνηθεί. Αλλάζει συχνά την θέση της και η τάση της διαπραγματευτικής διαδικασίας αφήνει πολλά ανεκπλήρωτα ζητήματα", είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να αλλάξουν τον τρόπο πληρωμής της προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια οι αποκαλούμενες "εχθρικές" χώρες.

Αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει πόσες χώρες έχουν συμφωνήσει να το κάνουν.

Στα τέλη του Μαρτίου, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε ένα διάταγμα το οποίο ζητεί από ξένους αγοραστές φυσικού αερίου να πληρώνουν με το ρωσικό νόμισμα, διαφορετικά θα διακοπούν οι προμήθειες--μια κίνηση την οποία απέρριψαν ευρωπαϊκές χώρες και την οποία η Γερμανία χαρακτήρισε "εκβιασμό".

12.35 Ρωσία: Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε μαζικά πλήγματα εναντίον του ουκρανικού στρατού στη διάρκεια της νύχτας

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε μαζικά πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας εναντίον του ουκρανικού στρατού και συνδεόμενων με αυτόν στρατιωτικών στόχων, χρησιμοποιώντας την πολεμική αεροπορία της, πυραυλικές δυνάμεις, πυροβολικό και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να πλήξει στόχους στη γειτονική της χώρα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωση πως πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από αέρος κατέστρεψαν 16 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη διάρκεια της νύχτας, περιλαμβανομένων πέντε θέσεων διοίκησης, μιας αποθήκης καυσίμων και πέντε αποθηκών πυρομαχικών, καθώς και ουκρανικά θωρακισμένα οχήματα και δυνάμεις.

11.45 Δεύτερη ημέρα χωρίς ανθρωπιστικούς διαδρόμους 

Για δεύτερη συνεχή ημέρα, δεν θα υπάρξει διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της χώρας.

10.58 - Έξι νεκροί από τις επιθέσεις στο Λβιβ

Νεκροί και τραυματίες καταγράφονται από τα τέσσερα πλήγματα που δέχθηκε από αέρος το πρωί η πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, σύμφωνα με ανάρτηση του εκεί περιφερειακού διοικητή.

Όπως αναφέρει στο Telegram, έχουν ήδη σκοτωθεί έξι άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι οκτώ.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκεται κι ένα παιδί και ότι πρόκειται για προσωρινό μόνο απολογισμό από τις ρωσικές οβίδες που χτύπησαν το Λβιβ τις πρωινές ώρες της Μεγάλης Δευτέρας.

10.02 - Πολλοί άμαχοι βρίσκονται στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal

Στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal στην Μαριούπολη, την ουκρανική πόλη που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, υπάρχουν εκτός από Ουκρανούς στρατιώτες και πολλοί άμαχοι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Κάτοικοι της Μαριούπολης κρύβονται στο εργοστάσιο για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, εξήγησε ο Μιχάιλο Βερσίνιν, αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης μιλώντας χθες Κυριακή σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

«Δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους. Βλέπουν τι συμβαίνει στην πόλη και για τον λόγο αυτό παραμένουν στον χώρο του εργοστασίου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Βερσίνιν, περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη, η οποία πριν τον πόλεμο μετρούσε περίπου 400.000 κατοίκους.

09.06 - Σειρά εκρήξεων σε Ντνίπρο και Λβιβ

Για τουλάχιστον πέντε εκρήξεις στην πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία κάνει λόγο το BBC. Σύμφωνα με μαρτυρίες πυκνός μαύρος και γκρίζος καπνός υψώνεται από το σημείο των εκρήξεων. Ο συναγερμός αεροπορικής επιδρομής σήμανε περίπου 45 λεπτά πριν από την επίθεση. Πυραυλικές επιθέσεις καταγράφηκαν και στο Ντνίπρο.

08.10 - Ουκρανία: Το ερωτηματολόγιο της ΕΕ συμπληρώθηκε

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα αποτελέσει τη βάση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Κίεβο, δήλωσε ο Ίχορ Ζόβκα, υποδιευθυντής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέδωσε το ερωτηματολόγιο στον κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Κίεβο την 8η Απριλίου. Δεσμεύθηκε ότι θα ακολουθηθεί ταχεία διαδικασία στην προσπάθεια της Ουκρανίας να γίνει κράτος-μέλος της ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου.

07.00 - Ζελένσκι: Κάθε καθυστέρηση παράδοσης όπλων επιτρέπει στη Ρωσία να αφαιρεί ζωές

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε εκ νέου τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων στη χώρα του.

«Κάθε καθυστέρηση (των παραδόσεων) όπλων, κάθε πολιτική καθυστέρηση δίνει την άδεια στη Ρωσία να αφαιρέσει ζωές Ουκρανών. Έτσι το μεταφράζει η Ρωσία», υποστήριξε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους στο νυχτερινό διάγγελμά του.

Ειδικοί εκτιμούν πως η Ουκρανία θα χρειαστεί πολύ περισσότερα βαριά όπλα από όσα διαθέτει στον ανατολικό τομέα της χώρας για να μπορέσει να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ