Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε η μεγάλη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς

Το ανακοίνωσε ο Ζελένσκι σε νέο του διάγγελμα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Ρώσοι ξεκίνησαν τη μεγάλη επίθεση στο Ντονμπάς
Οι Ρώσοι ξεκίνησαν τη μεγάλη επίθεση στο Ντονμπάς © EPA/Yuri Kochetkov

Στην Ανατολική Ουκρανία η Ρωσία ξεκίνησε τη μεγάλη επίθεση στο Ντονμπάς. Μάχες και βομβαρδισμοί σε Ντόνετσκ και Λουχάνσκ.

Η Ρωσία ξεκίνησε τη μεγάλη επίθεση στην Ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με δημοσίευμα στους «The New York Times». Η αμερικανική εφημερίδα γράφει ότι σε νέο του διάγγελμα ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε πως η Ρωσία ετοίμαζε καιρό αυτήν την επίθεση στο Ντονμπάς.

Ο Ζελένσκι ανέφερε ακόμη ότι οι συγκρούσεις με τον ρωσικό στρατό σε Ντόνετσκ και Λουχάνσκ θα είναι σκληρές. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι «ανεξαρτήτως του αριθμού των ρωσικών δυνάμεων που θα επιχειρήσουν στο Ντονμπάς, θα πολεμήσουμε και θα αμυνθούμε κάθε ημέρα».

Μετά την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων σε βόρειο και κεντρικό τμήμα της Ουκρανίας, το Κρεμλίνο εστίασε στα νότια της χώρας, προετοιμάζοντας παράλληλα τη μεγάλη επίθεση στο Ντονμπάς, το οποίο βρίσκεται στα ανατολικά.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την 9η Μαΐου (σ.σ. Ημέρα Νίκης της Σοβιετικής Ένωσης κόντρα στη ναζιστική Γερμανία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο), ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δώσει εντολή για μια «νίκη» στον πόλεμο στην Ουκρανία. Κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου πραγματοποιείται μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία έχει εντείνει τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Μαριούπολη, με τους σφοδρούς βομβαρδισμούς να συνεχίζονται. Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν εκτίμησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2022.

Ζελένσκι για πόλεμο στην Ουκρανία - Η μάχη του Ντονμπάς ξεκίνησε

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε απόψε την έναρξη μιας μεγάλης ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στην ανατολική Ουκρανία, κάνοντας λόγο για τη «μάχη του Ντονμπάς», μέρος του οποίου βρίσκεται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών.

«Μπορούμε τώρα να πούμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν τη μάχη του Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και πολύ καιρό» δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Telegram.

Και πρόσθεσε: «Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ρωσικού στρατού είναι πλέον επικεντρωμένο σε αυτήν την επίθεση».

Χάρτης του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κλιμάκωση των επιχειρήσεων στο Ντονμπάς
Χάρτης του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κλιμάκωση των επιχειρήσεων στο Ντονμπάς @DefenceHQ/Twitter

Προσωπάρχης του Ζελένσκι: «Ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πολέμου στην Ουκρανία»

Νωρίτερα, ο προσωπάρχης του ουκρανού προέδρου είχε δηλώσει ότι «ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πολέμου», αναφερόμενος στη νέα επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία. «Πιστέψτε στον στρατό μας, είναι πολύ δυνατός» δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Και διαβεβαίωσε τους συμπατριώτες του πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να αποκρούσουν τους επιτιθέμενους τόσο στο Ντονέτσκ όσο και το Λουχάνσκ.

Βομβαρδισμοί στο Ντονμπάς - Τουλάχιστον 8 νεκροί άμαχοι

Τουλάχιστον οκτώ άμαχοι βρήκαν νωρίτερα τον θάνατο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όπου μαίνονται οι μάχες, σύμφωνα με τις τοπικές ουκρανικές αρχές.

Μετά την υποχώρηση των στρατευμάτων της γύρω από το Κίεβο, η Ρωσία συγκέντρωσε τον κύριο όγκο των δυνάμεών της στην Aνατολική Ουκρανία -περιοχή που έχει βομβαρδιστεί πολλές φορές μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές:

  • Πολλοί άνθρωποι ήθελαν να φύγουν από την Κρεμίνα, μια μικρή κοινότητα στην περιοχή του Λουχάνσκ που έπεσε νωρίτερα σήμερα στα χέρια των Ρώσων». Αυτό ανέφερε o περιφερειακός κυβερνήτης Σεργκίι Γκαϊντάι. Σύμφωνα με τον ίδιο, τέσσερις άμαχοι που επέβαιναν σε αυτοκίνητο σκοτώθηκαν από ρωσικά πυρά, ενώ άλλος ένας τραυματίστηκε.
  • Στη γειτονική περιοχή του Ντονέτσκ, περίπου 20 χιλιόμετρα μακρύτερα, τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν σε ρωσικό βομβαρδισμό, σύμφωνα με τον Πάβλο Κιριλένκο, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Ντονέτσκ. «Δύο στο Τόρσκε, ένας στο Χαντριγκαλόβε και ένας στο Ραζντόλνε (σκοτώθηκαν). Άλλοι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν» γνωστοποίησε μέσω Telegram.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη στο Χάρκοβο το οποίο έχει ισοπεδωθεί σε μεγάλο βαθμό, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 15, μεταξύ αυτών και ένα 14χρονο αγόρι, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ