Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων το λιμάνι της Μαριούπολης

50ή ημέρα εισβολής

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
κατεστραμμένο σπίτι, ρωσο-ουκρνανικός πόλεμος
© SERGEY DOLZHENKO / EPA

Ουκρανία: Νεκροί και τραυματίες στο Χάρκοβο – Η άρνηση Μακρόν να καταγγείλει «γενοκτονία» και η αντίδραση Ζελένσκι- Ενοχλημένος με το Κίεβο ο Σολτς.

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον δέκα τραυματίστηκαν από τις σημερινές ρωσικές επιθέσεις στο Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Πιθανότατα θέμα ωρών η πτώση της Μαριούπολης, καθώς το λιμάνι της πόλης έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Live όλες οι εξελίξεις 

Moskva: Βυθίστηκε η ρωσική ναυαρχίδα

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι βυθίστηκε το καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το καταδρομικό πλοίο βυθίστηκε ενώ ρυμουλκούνταν εν μέσω καταιγίδας.

CIA: Είχαμε πληροφορίες για τη ρωσική εισβολή από το φθινόπωρο

Οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας άρχισαν το περασμένο φθινόπωρο να συλλέγουν «ανησυχητικές και λεπτομερείς» πληροφορίες για το σχέδιο μιας «νέας μεγάλης εισβολής» στην Ουκρανία από τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος «ταλαντευόταν» εξαιτίας της φιλοδοξίας και της ανασφάλειας που ένιωθε, σύμφωνα με τον διευθυντή της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς.

Μιλώντας σήμερα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, στην πρώτη δημόσια ομιλία του από την ανάληψη της ηγεσίας της CIA, πέρυσι, ο Μπερνς ανέφερε ότι οι αμερικανικές πληροφορίες ήταν «ζωτικής σημασίας» για την αντίσταση της Ουκρανίας απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.

Ο επικεφαλής της CIA δεν έκρυψε επίσης τον αποτροπιασμό του για τις δολοφονίας αμάχων στην Μπούτσα, λέγοντας πως τα «εγκλήματα» που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική πόλη ήταν «φρικτά».

Άλλο ένα χωριό στην περιοχή Μπέλγκοροντ δέχθηκε ουκρανικά πυρά, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής

Ένα δεύτερο χωριό στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας δέχθηκε ουκρανικά πυρά, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής σήμερα, στην τελευταία μιας σειράς διασυνοριακών επιθέσεων που έχουν αναφερθεί.

«Το χωριό μας Ζουεραβλιόφκα δέχθηκε πυρά από την Ουκρανία», δήλωσε ο κυβερνήτης Βιτσισλάβ Γκλαντκόφ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Ο ίδιος ανέφερε ότι προκλήθηκαν ζημιές, αλλά δεν γνωρίζει αν κάποιοι έχουν τραυματισθεί.

Το πρακτορείο Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές την αναφορά.

Νωρίτερα ο Γκλαντκόφ είχε δηλώσει ότι άλλο ένα χωριό στην περιοχή του Μπέλγκογκροντ, το χωριό Σπονταριούσινο είχε πληγεί από ουκρανικά πυρά.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξετάζει την πιθανότητα να στείλει αξιωματούχο στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι κορυφαία στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης θα αποφασίσουν σύντομα εάν θα σταλεί ένας ανώτερος αξιωματούχος στο Κίεβο σε ένδειξη υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

«Αποφασίζουμε τώρα», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, καθώς ετοιμαζόταν να φύγει για ένα ταξίδι στη Βόρεια Καρολίνα.

Μια πηγή με γνώση του θέματος ανέφερε χθες Τετάρτη ότι είναι πιθανό να πήγαινε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ή ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, αλλά ότι ο Μπάιντεν είναι απίθανο να ταξιδέψει εκεί.

Moskva: «Το ρωσικό καταδρομικό συνεχίζει να φλέγεται»

Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι το ρωσικό καταδρομικό «Moskva» συνεχίζει να φλέγεται και ότι υπάρχουν προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς, ενώ το πλοίο φέρεται να κατευθύνεται προς τη Σεβαστούπολη, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι φαίνεται πως εξακολουθεί να υπάρχει φωτιά στο πλοίο και να υπάρχουν προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το πλοίο πιστεύεται ότι υπέστη σημαντικές ζημιές.

Το κυριότερο πυραυλοφόρο καταδρομικό του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το Moskva («Μόσχα»), υπέστη «σοβαρές ζημιές» αφού ανατινάχθηκε μέρος των πυρομαχικών στο κατάστρωμά του έπειτα από πυρκαγιά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που επικαλέστηκαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Μόσχα ανέφερε ότι το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου απομακρύνθηκε και ελήφθησαν μέτρα για τη ρυμούλκηση του καταδρομικού προς το λιμάνι.

Η νότια στρατιωτική διοίκηση του στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι έπληξε το ρωσικό καταδρομικό «Moskva» με αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune, προκαλώντας του μεγάλες ζημιές, ενώ πρόσθεσε ότι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχει αρχίσει να βυθίζεται.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο χαρακτηρίζει «γενοκτονία» τις ενέργειες του ρωσικού στρατού στη χώρα

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ένα ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζονται ως «γενοκτονία» οι ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, σύμφωνα με το κανάλι του στο Telegram.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας στοχεύουν στον συστηματικό και συνεχόμενο αφανισμό του ουκρανικού λαού, στη στέρηση του δικαιώματός του στην αυτοδιάθεση και στην ανεξάρτητη ανάπτυξη», υπογραμμίζεται στο κείμενο του ψηφίσματος, που εγκρίθηκε με πλειοψηφία 363 ψήφων.

Χωριό στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας επλήγη από ουκρανικά πυρά

Ένα χωριό στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας δέχθηκε ουκρανικά πυρά, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιοχής, στην τελευταία μιας σειράς διασυνοριακών επιθέσεων που έχουν αναφερθεί.

«Το χωριό Σπονταριούσινο δέχθηκε πυρά από την Ουκρανία» δήλωσε ο κυβερνήτης Βιτσισλάβ Γκλαντκόφ σε ανάρτησή του στο μέσο ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν υπήρξαν τραυματίες και ότι το χωριό και ένας άλλος οικισμός έχουν εκκενωθεί.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα να σχολιάσει τους ισχυρισμούς για τους διασυνοριακούς βομβαρδισμούς.

Moskva: Το χτύπημα στη ρωσική ναυαρχίδα με τη σοβιετική καταγωγή

Το καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας που επλήγη σοβαρά κατά την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, είναι ένα πολεμικό πλοίο υψηλής συμβολικής αξίας, το οποίο, εκτός της συμμετοχής του στις πολεμικές επιχειρήσεις, αποτέλεσε όργανο της ρωσικής διπλωματίας. 

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

H Ρωσία θα ανακατευθύνει το ρωσικό φυσικό αέριο προς ανατολάς, η Ευρώπη δεν μπορεί άμεσα να απεξαρτηθεί από αυτό, δήλωσε ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης ότι η Μόσχα θα ανακατευθύνει τους ενεργειακούς της πόρους προς ανατολάς καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να περιορίσουν την εξάρτηση τους από τις ρωσικές εξαγωγές.

«Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλούν για περικοπές των ενεργειακών τους προμηθειών από την Ρωσία, ανεβάζοντας τις τιμές και αποσταθεροποιώντας την αγορά» δήλωσε ο Πούτιν.

«Οι μη φιλικές χώρες παραδέχονται ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν χωρίς τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας» δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα πρέπει να ξεκινήσει την κατασκευή υποδομών για εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου προς ανατολάς, καθώς η χώρα πρέπει να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό μακριά από την Ευρώπη.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να αντικαταστήσει τις εισαγωγές τεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πάνω από 4,7 εκατομμύρια πρόσφυγες έπειτα από 50 μέρες πολέμου

Περισσότεροι από 4,7 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους 50 ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Μέχρι σήμερα η UNHCR έχει καταγράψει συγκεκριμένα 4.736.471 πρόσφυγες. Το τελευταίο 24ωρο 79.962 άνθρωποι διέφυγαν από την εμπόλεμη χώρα.

Η Ευρώπη δεν έχει γνωρίσει ένα τέτοιο κύμα προσφύγων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σχεδόν το 90% των προσφύγων αυτών είναι γυναίκες και παιδιά, με τις ουκρανικές αρχές να μην επιτρέπουν σε άνδρες σε ηλικία που μπορούν να φέρουν όπλα να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), περίπου 215.000 άνθρωποι που δεν είναι Ουκρανοί έχουν επίσης φύγει από την χώρα, αντιμετωπίζοντας πολλές φορές δυσκολίες στην επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους.

Ο ΔΟΜ υπολογίζει επίσης τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων σε 7,1 εκατομμύρια.

Συνολικά, επομένως, περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους είτε διασχίζοντας τα σύνορα για να φτάσουν σε γειτονικές χώρες, είτε βρίσκοντας καταφύγιο σε άλλες περιοχές μέσα στην Ουκρανία.

Πριν από τον πόλεμο, ο πληθυσμός της Ουκρανίας ανερχόταν σε περισσότερους από 37 εκατομμύρια ανθρώπους στα εδάφη που ελέγχονταν από το Κίεβο – χωρίς να περιλαμβάνεται δηλαδή η Κριμαία που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Ρωσία, ούτε οι ανατολικές περιοχές που τέθηκαν το ίδιο έτος υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών.

Τριάντα Ουκρανοί απελευθερώθηκαν σε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία, ανακοίνωσε το Κίεβο

Τριάντα Ουκρανοί απελευθερώθηκαν σε μια νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα το Κίεβο, πέντε ημέρες μετά την απελευθέρωση 12 ουκρανών στρατιωτών και 14 αμάχων.

«Έπειτα από διαταγή του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μια τέταρτη ανταλλαγή αιχμαλώτων πραγματοποιήθηκε σήμερα. Πέντε αξιωματικοί και 17 στρατιωτικοί ανταλλάχθηκαν, καθώς και οκτώ άμαχοι μεταξύ των οποίων μία γυναίκα», έγραψε στο Telegram η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ουκρανοί βομβάρδισαν κατοικίες στην περιοχή του Μπριάνσκ

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Μπριάνσκ που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι κατοικίες στο χωριό Κλίμοβο επλήγησαν από πυρά του ουκρανικού στρατού.

«Σήμερα το χωριό Κλίμοβο δέχθηκε πυρά από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Δύο κτίρια κατοικιών υπέστησαν ζημιές μετά από βομβαρδισμό και υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των κατοίκων» δήλωσε ο κυβερνήτης Αλεξάντερ Μπογκομάζ, με ανάρτηση του στο κανάλι του στο Telegram.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας και ο στρατός δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα να σχολιάσουν την ανακοίνωση που έκανε νωρίτερα η Ρωσία, σύμφωνα με την οποία οβίδες έπεσαν κοντά σε συνοριακή εγκατάσταση στην περιοχή του Μπριάνσκ.

13.10 Κίεβο: 197 παιδιά σκοτώθηκαν στην Ουκρανία

197 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της χώρας.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία έχουν τραυμτιστεί ακόμη 351 παιδιά, ενώ ττα υψηλότερα ποσοστά θανάτων καταγράφηκαν στις περιοχές του Ντονέτσκ, του Κιέβου και του Χαρκόβου.

12.30 Η Μόσχα ξεκινά έρευνα για φερόμενα βασανιστήρια που υπέστησαν στρατιώτες της που αιχμαλωτίστηκαν στην Ουκρανία

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι ξεκίνησε ποινική έρευνα για βασανιστήρια που φέρεται να διέπραξαν μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε βάρος Ρώσων στρατιωτών καθώς η Μόσχα συνεχίζει τη στρατιωτική εκστρατεία της στην Ουκρανία.

Η επιτροπή, που ασκεί διώξεις για σοβαρά εγκλήματα, δήλωσε πως ορισμένοι Ρώσοι στρατιώτες είχαν αιχμαλωτισθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις στις περιοχές Ζαπορίζια και Μικολάγιφ και κρατήθηκαν παράνομα από την υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας.

«Ρώσοι υπέστησαν φυσική βία και βασανιστήρια προκειμένου να τους αναγκάσουν να δώσουν ψεύτικες εξηγήσεις για την πραγματική κατάσταση της παράνομης κράτησής τους στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, καθώς και για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση (της Ρωσίας)», ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

11.45 Οι πόλεις Κραματόρσκ και Κοστιαντινίφκα πιθανόν να αποτελέσουν ρωσικούς στόχους, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας

Οι ουκρανικές πόλεις Κραματόρσκ και Κοστιαντινίφκα πιθανόν να αποτελέσουν στόχους της Ρωσίας και να αντιμετωπίσουν επίπεδα βιαιότητας αντίστοιχα με αυτά που έχουν καταγραφεί σε άλλα αστικά κέντρα από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σε νεότερη ενημέρωση αναφορικά με την πόλεμο, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τα «εκτεταμένα πλήγματα με πυραύλους και πυρά πυροβολικού και οι προσπάθειες συγκέντρωσης δυνάμεων για επίθεση» καταδεικνύουν μια αλλαγή στο παραδοσιακό ρωσικό στρατιωτικό δόγμα.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η συνεχιζόμενη υπεράσπιση της Μαριούπολης από την Ουκρανία δεσμεύει αυτή τη στιγμή σημαντικό αριθμό ρωσικών στρατευμάτων και εξοπλισμό.

10.28 Ουκρανία: Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα

Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων και για την εκκένωση με ιδιωτικά οχήματα της πολιορκημένης από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολης, στο νότιο τμήμα της χώρας, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

09.43 Μεγάλες εμπορικές εταιρίες προγραμματίζουν τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού αργού πετρελαίου από τις 15 Μαΐου

Μεγάλες εμπορικές εταιρίες παγκόσμιας εμβέλειας προγραμματίζουν να μειώσουν την εισαγωγή αργού πετρελαίου, αλλά και άλλες αγορές καυσίμων από τις πετρελαϊκές εταιρίες που ελέγχονται από το ρωσικό κράτος, ακόμη και από τις 15 Μαΐου, σε μια προσπάθεια αποφυγής του ενδεχόμενου να βρεθούν αντιμέτωπες με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει επιβάλει απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επειδή κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και δεν έχουν τις κατάλληλες υποδομές για την ενεργοποίηση εναλλακτικών λύσεων.

Ωστόσο οι εμπορικές εταιρίες περιορίζουν σταδιακά τις αγορές από τον ρωσικό ενεργειακό όμιλο Rosneft, καθώς επιδιώκουν να συμμορφωθούν με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί και στοχεύουν στον περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας στο διεθνές οικονομικό σύστημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η διατύπωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων εξαιρεί τις αγορές πετρελαίου από την Rosneft ή την Gazpromneft.

08.50 Σολτς: Ενοχλημένος με το Κίεβο - Ξεκαθαρίζει πως δεν θα πάει στην Ουκρανία

Δεν σκέφτεται να πάει στο Κίεβο αυτήν την στιγμή ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, όπως ξεκαθάρισε μιλώντας στο  δημόσιο ραδιόφωνο RBB.

Ο καγκελάριος, εμφανώς δυσαρεστημένος, χαρακτήρισε «το λιγότερο εκνευριστική», την απόφαση της Ουκρανίας να κηρύξει τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ, persona non grata, λόγω της «φιλορωσικής του πολιτικής»

Νωρίτερα, ωστόσο, σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε δηλώσει ότι ο Γερμανός καγκελάριος αναμένεται στο Κίεβο για «πρακτικές αποφάσεις», συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης βαρέων όπλων 

08.15 Πάνω από 100 πτώματα στο Σούμι

Πάνω από εκατό πτώματα έχουν βρεθεί στην ουκρανική περιφέρεια Σούμι (βορειοανατολικά) μετά την απόσυρση των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

«Δυστυχώς ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά, βρίσκουμε πτώματα με τα χέρια δεμένα, με σημάδια από βασανιστήρια, με τραύματα από σφαίρες στα κεφάλια - αυτά είναι φρικιαστικά πράγματα», δήλωσε σε δημοσιογράφους χθες ο Ντμίτρο Σιβίτσκι, ο περιφερειάρχης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετοί πολίτες αγνοούνται ή είναι αιχμάλωτοι των Ρώσων στρατιωτών. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί τραυματίες σε νοσοκομεία, κατά τον κ. Σιβίτσκι.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε ακόμη πως η πρώτη προτεραιότητα των αρχών είναι να αποκατασταθεί η λειτουργία των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και νερού. Πάντα σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι πρώτες εκτιμήσεις είναι πως οι υλικές ζημιές στην περιοχή έχουν αξία περίπου 327 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 300 εκατ. ευρώ).

07.20 Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν υψηλόβαθμο αξιωματούχο στο Κίεβο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μελετά το τρέχον διάστημα το ενδεχόμενο να στείλει κάποιο από τα κορυφαία στελέχη της σε επίσημη επίσκεψη στο Κίεβο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, σύμφωνα με πηγή ενήμερη για τη συζήτηση αυτή που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

06.30 Ρωσία: Το καταδρομικό Moskva υπέστη «σοβαρή ζημιά» 

Το κυριότερο πυραυλοφόρο καταδρομικό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, το Moskva, υπέστη «σοβαρές ζημιές» αφού ανατινάχθηκε μέρος των πυρομαχικών στο κατάστρωμά του έπειτα από πυρκαγιά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που επικαλέστηκαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Λόγω πυρκαγιάς, στο Moskva σημειώθηκε έκρηξη πυρομαχικών που μετέφερε. Το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή ζημιά. Το πλήρωμα εκκενώθηκε», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων TASS, RIA Novosti και Interfax.

Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν νωρίτερα ότι το ρωσικό καταδρομικό χτυπήθηκε από πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptune. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ