Κοσμος

Πρόσφυγες από την Ουκρανία: Σε ένα σάκο όλη η ζωή

Η Χαρά Τζιουβάρα, πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, μας μεταφέρει την εικόνα από τα σύνορα Ουκρανίας - Ρουμανίας

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πρόσφυγες από την Ουκρανία: Σε ένα σάκο όλη η ζωή
©MdM Greece - ©Yiannis Yiannakopoulos

Περίπου 450.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν περάσει στη Ρουμανία και η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Χαρά Τζιουβάρα, μας μεταφέρει την εικόνα από εκεί

Την Κυριακή που μας πέρασε στο Siret, τη μεγαλύτερη πύλη εισόδου προσφύγων από την Ουκρανία προς τη Ρουμανία, η ουρά των αυτοκινήτων έφτανε τα 20 χλμ. Πολλοί κοιμούνται στα χωράφια μέχρι να καταφέρουν να περάσουν στην άλλη πλευρά κι άλλοι αφήνουν τα αυτοκίνητά τους στην άκρη του δρόμου και συνεχίζουν με τα πόδια. Ήδη στη Ρουμανία έχουν περάσει περίπου 450.000 άνθρωποι, ενώ συνολικά οι πρόσφυγες πλησιάζουν τα 3 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ακριβώς δίπλα στα σύνορα έχει στήσει την κινητή της μονάδα η αποστολή του ελληνικού τμήματος των Γιατρών του Κόσμου από την Τετάρτη 9 Μαρτίου. Η παιδίατρος και πρόεδρος των ΓτΚ, Χαρά Τζιουβάρα, μεταφέρει στην ATHENS VOICE όσα βλέπει εκεί καθημερινά.

«Όλοι οι πρόσφυγες είναι παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι – άλλωστε στην Ουκρανία έχει κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος και οι άνδρες από 18 έως 60 ετών δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω του πολέμου. Βλέπουμε έγκυες γυναίκες, γυναίκες με μικρά παιδιά στα χέρια, ανθρώπους που κρατούν έναν μπόγο και μέσα σε αυτόν έχουν όλη τους τη ζωή.

Καθημερινά αντιμετωπίζουμε 25 με 30 περιστατικά, ίσως και περισσότερα. Τα παιδιά πολλές φορές είναι υπογλυκαιμικά, ταλαιπωρημένα, βουρκωμένα. Ηλικιωμένοι με χρόνια νοσήματα δεν έχουν τα φάρμακά τους. Προχθές Σάββατο πέρασαν τα σύνορα 280 άνθρωποι με αναπηρίες.

cmdm_greece_-_cyiannis_yiannakopoulos_-_03.jpeg
©MdM Greece - ©Yiannis Yiannakopoulos

Η δική μας αποστολή, η οποία είναι 7μελής, και αποτελείται από παιδίατρο, παθολόγο, φυσικοθεραπευτή και μέλη του διοικητικού προσωπικού, έχει διερευνητικό χαρακτήρα ώστε να αξιολογήσει και να καταγράψει τις ανάγκες του προσφυγικού πληθυσμού για υλική και ιατρική βοήθεια, ενώ παραδόθηκε στις αρχές η πρώτη παρτίδα ιατροφαρμακευτικού και ανθρωπιστικού υλικού και την επόμενη εβδομάδα θα έρθει και η δεύτερη. Θα παραμείνουμε εδώ και σκοπός μας είναι να μπούμε με την κινητή μας μονάδα και μέσα στην Ουκρανία.

Κάποιοι πρόσφυγες, που η οικονομική τους κατάσταση τούς επέτρεψε να περάσουν με τα αυτοκίνητά τους, έχουν προχωρήσει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ρουμανικές αρχές είναι πολύ οργανωμένες, τους παίρνουν πραγματικά από το χέρι. Στα σύνορα έχουν στηθεί κάποιες σκηνές και στη γύρω περιοχή υπάρχουν τουλάχιστον έξι camps. Όσοι έχουν συγγενείς ή τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, φεύγουν με λεωφορεία και αεροπλάνα. Υπάρχουν, όμως, κι αυτοί που δεν έχουν πού να πάνε, αυτοί που θα μείνουν εδώ. Είδα μια γιαγιά περίπου 80 χρόνων με τα δύο εγγονάκια της. Η μητέρα τους έμεινε πίσω γιατί είναι αλκοολική και ο πατέρας πολεμάει. Τι θα κάνει αυτή η γυναίκα.

cmdm_greece_-_cyiannis_yiannakopoulos_-_05.jpeg
©MdM Greece - ©Yiannis Yiannakopoulos

Δυστυχώς η κατάσταση βλέπουμε ότι κλιμακώνεται. Κάθε μέρα προσφυγικές ροές αυξάνονται και τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Οι άνθρωποι που βλέπουμε είναι τρομαγμένοι, προβληματισμένοι, στεναχωρημένοι, θυμωμένοι. Κι έχουν μια τρομερή ανασφάλεια για το τι θα συμβεί και τώρα αλλά και όταν σταματήσει ο πόλεμος. Κάποιοι δεν θα έχουνε σπίτια να γυρίσουνε πίσω.

Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ όλους τους ανθρώπους που βοηθούν. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να είμαστε εδώ».

Έκκληση για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας

Οι Γιατροί του Κόσμου απευθύνουν έκκληση για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας σε τρόφιμα μακράς διαρκείας: Όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, βρεφικές τροφές και παιδικά γάλατα, γάλατα εβαπορέ, κονσέρβες, επίσης σε βρεφικές πάνες και είδη ατομικής υγιεινής. Επίσης, σε ιατροφαρμακευτικό υλικό: Γάζες και γάντια αποστειρωμένα, οινόπνευμα, φυσιολογικούς ορούς, παυσίπονα, παιδικά σιρόπια, αντιβηχικά, Betadine. (Δεν θα παραλαμβάνονται είδη με ημερομηνία λήξης μικρότερη των έξι μηνών). Ζητούν, ακόμη, οικονομική ενίσχυση για την αγορά αντιβιοτικών, εξειδικευμένου ιατροφαρμακευτικού υλικού και κάλυψη των εξόδων της αποστολής. Δείτε τους τρόπους εδώ 

Σημεία συγκέντρωσης

Αθήνα: Σαπφούς 12, 105 53 (μετρό Ομόνοια), 2103213150, Δευτέρα έως Παρασκευή 17.00-20.00.

Θεσσαλονίκη: Πτολεμαίων 29Α, 546 30 (εντός της στοάς), 2310566641, Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00-12.00.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ