- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νοσοκομεία εκστρατείας μέσα στην πόλη
Η φρίκη που ζουν ασθενείς, συνοδοί, γιατροί και νοσοκόμοι σε κάποια άλλα νοσοκομεία — όχι πολύ μακριά μας
Τι μπορεί να συμβεί όταν σε μια εφημερία διαπιστώσεις πως, πέρα από το πείσμα και την οργή, δεν υπάρχει τίποτε για να κάνεις τη δουλειά σου;
Χθες ήμουν σε ένα νοσοκομείο, στα Επείγοντα, συνοδός του πατέρα μου. Έμεινα περί τις πέντε ώρες και κάτι, που είναι λίγες: οι περισσότεροι περιμένουν πάνω από δέκα, καθώς ο κόσμος είναι πραγματικά πάρα πολύς στις εφημερίες. Ευχαριστώ, γι’ αυτή την ευλογία, τον νοσοκόμο που με έμπασε από την πίσω πόρτα στο ιατρείο για τις πρώτες εξετάσεις, γιατί είδε πως ο πατέρας μου πονούσε πολύ και είχε διπλωθεί στα δύο. Και, διάολε, είναι 88 χρονών. Δεν λέει να είσαι διπλωμένος από τους πόνους στην κοιλιά για περισσότερες από πέντε ώρες.
Όταν πας σε ένα νοσοκομείο που εφημερεύει, βλέπεις στ’ αλήθεια τα πάντα. Από τα ανοιγμένα κεφάλια και τα διαλυμένα πόδια, μέχρι νευρολογικά περιστατικά ανθρώπων που βαράνε τις πόρτες με τις γροθιές τους και περνάνε μέσα από τζαμαρίες, άλλους που έφαγαν κάτι και το κεφάλι τους πρήστηκε επειδή ήταν αλλεργικοί σε μια ουσία, άλλους που τρέμουν τα γόνατά τους και λιποθυμούν ενώ είναι κάτι θηρία δυο μέτρα, ηλικιωμένους που έχουν ποιος ξέρει τι ο καθένας τους και ταλαιπωρούνται πάνω στο αμαξίδιο με τον ορό μπηγμένο στο χέρι και έναν ασκό με αίμα κάπου στα γόνατα, νεογνά σε φορητές θερμοκοιτίδες (είδαμε ένα χθες, τυλιγμένο με καλώδια, ηλεκτρόδια, δεν ξέρω τι ήταν, και ταραχτήκαμε όλοι), αλητάκια με θαλασσί τατουάζ της φυλακής στα κότσια του χεριού, με πρησμένα μάτια και κομμένα χείλια από σιδερογροθιά, τον γραφικό σαρανταπεντάρη με το πέτσινο που πίσω έχει μια πελώρια νεκροκεφαλή και τις λέξεις ALITIA THANATOS σταμπαρισμένες από κάτω της, με το στόμα του ανοιγμένο σαν γαρίφαλο και τα μισά δόντια του να λείπουν, την οικογένεια των Τσιγγάνων που έχουν έρθει πολλοί μαζί για να σταθούν σε έναν, μια κοπέλα να κλαίει εδώ πέρα, έναν άλλο να τρέμουν τα χείλια του από τα αναφιλητά, κάποιους με τα χαρτιά και τα αυτοκόλλητα της εισαγωγής στα χέρια, και με μια ξεθυμασμένη κοκακόλα, αλλά αποκαμωμένους πια από την πολύωρη αναμονή, γιατρούς και νοσοκόμους και τραυματιοφορείς να διασχίζουν τους διαδρόμους πάνω στα σαμπό τους κουρασμένοι από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το ωράριό τους (τι δουλειά κι αυτή…), αλλά έτοιμοι να απαντήσουν στις πιο αφελείς ερωτήσεις οποιουδήποτε τους σταματήσει καθώς πηγαίνουν να δουν ένα άλλο περιστατικό — ή άλλα δέκα. Τα ξέρετε.
Τώρα, όλο αυτό πολλαπλασιάστε το σας παρακαλώ πολύ επί εκατό, αφαιρέστε από την εξίσωση τα φάρμακα, τις γάζες και τα αντιδραστήρια για τις μικροβιολογικές και τις αιματολογικές, αφαιρέστε και το διανυκτερεύον μίνι-μάρκετ με τις κοκακόλες, τα σάντουιτς και τα υποσέντονα απέναντι, και προσθέστε στον πίνακα καπνούς, αιθάλη, τέφρα, αμμωνία, και ένα μπαράζ βομβαρδισμών από πέντ’-έξι πυροβολαρχίες του εχθρού: του εισβολέα.
Πέντ’-έξι πυροβολαρχίες που σημαδεύουν με ακρίβεια τοπογράφου το νοσοκομείο, τη γειτονιά σου, την πόλη σου, την πατρίδα σου — τη μοναχική καρδιά της Ευρώπης και του πολιτισμού.
Κάντε αυτές τις απλές μαθηματικές πράξεις, και κατόπιν πείτε ΔΥΝΑΤΑ πώς θα αισθανόσασταν αν πηγαίνατε τον πατέρα σας ΕΚΕΙ να τον κοιτάξουν επειδή είναι στα 88 και δίπλωσε από τους πόνους στην κοιλιά, αν πηγαίνατε ΕΚΕΙ το παιδί σας να του βάλουνε καλώδια και ηλεκτρόδια στο τριών-τεσσάρων κιλών τρεμάμενο σώμα του, αν ήσασταν ΕΣΕΙΣ εκείνη η γιατρίνα, ή εκείνος ο νοσοκόμος.
* * *
Ο δικτάτορας Πούτιν, αυτός ο παράφρων Χίτλερ τού 21ου αιώνα, φυσικά και θα λογοδοτήσει στην ανθρωπότητα και τους θεσμούς της — εκεί θα ’μαστε και θα το βλέπουμε όλοι με χαρά. Πλην όμως, 45 εκατομμύρια ζωές καταστράφηκαν ΗΔΗ εξαιτίας της αιμοσταγούς παράνοιάς του. Το μόνο που απέμεινε είναι να μετρήσουμε τους νεκρούς και τους ανάπηρους ανάμεσα στους κατεστραμμένους, και να δούμε με δέος το τελικό άθροισμα του χάους που θα αφήσει πίσω του αυτός ο καταστροφέας πολιτισμών.
ΥΓ. Τι μέγιστη ντροπή να υποστηρίζεις τον Χίτλερ, του τότε και του τώρα. Και τι αναγούλα, τι εμετός να κάνεις τα στραβά μάτια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αρχή θα γίνει από τον Λευκό Οίκο
Το περιστατικό προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών προς τον Λευκό Οίκο και τη βρετανική πρεσβεία
Πρόταση influencer υιοθετεί ο Τραμπ, απαιτείται όμως έγκριση από το Κογκρέσο
Ο Τραμπ ζητά από ABC και Disney να απολύσουν τον Κίμελ μετά σχόλιο για Μελάνια
Οι αρχές ανέφεραν ότι ο δράστης είχε ταξιδέψει από την Καλιφόρνια
Το ξενοδοχείο δηλώνει συμμόρφωση με τη Μυστική Υπηρεσία - Ερωτήματα για τα κενά ασφαλείας
Tι απάντησε η ίδια για το περιστατικό στο δείπνο των ανταποκριτών
Ο Γάλλος πρόεδρος επιδιώκει λύση στην ενεργειακή κρίση μέσω επαφών με την Τεχεράνη
Στο αεροσκάφος βρίσκονταν γιατρός και δύο νοσηλεύτριες
Η 38χρονη αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης
Χαρακτηριστικό ένα περιστατικό που καταγράφηκε το 1976
Ιστορική συνάντηση στο Βατικανό και μήνυμα ενότητας
Ποια είναι τα αδέλφια που τώρα προσφεύγουν εναντίον του βασιλιά της ποπ
Η Επιτροπή ζητά πολιτική συμφωνία για αλλαγές και όχι τεχνική απόφαση στο NextGenerationEU
Μετά από εισβολή ενόπλων - Σε εξέλιξη έρευνες σε δασώδεις περιοχές
Η Εθνική Συσπείρωση ζητά ισχυρό στρατό με εθνικό έλεγχο και περιορισμό της ΕΕ
Έντονη αντίδραση της Πρώτης Κυρίας
«Δεν θα ξάπλωνα με το νέο μου σμόκιν στο πάτωμα» - Η απίθανη εξήγηση του καλεσμένου
Η Μπεατρίτσε Βενέτσι, σύμβουλος της κυβέρνησης Μελόνι, απομακρύνθηκε μετά από καταγγελίες της για νεποτισμό
Την ίδια στιγμή που η κρίση έχει ήδη αρχίσει να μεταφέρεται στους επιβάτες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.