Κοσμος

Kίνηση «καλής θέλησης» από τον Μαδούρο προς τις ΗΠΑ;

Ελεύθεροι δυο Αμερικανοί πολίτες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο © EPA / Miraflores Press HANDOUT
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο © EPA / Miraflores Press HANDOUT

Η Βενεζουέλα απελευθέρωσε δυο κρατούμενους με αμερικανικά διαβατήρια εν μέσω διαπραγματεύσεων για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον.

Ένα στέλεχος σε πετρελαϊκή των ΗΠΑ που συνελήφθη στη Βενεζουέλα πριν από τέσσερα χρόνια και κατηγορήθηκε για διαφθορά αφέθηκε ελεύθερος από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, μετά τις πρώτες συνομιλίες της χώρας με Αμερικανούς αξιωματούχους από το 2019.

Ο ένας τους είναι μέλος της ομάδας έξι στελεχών της CITGO, αμερικανικής θυγατρικής της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου της Βενεζουέλας, που συνελήφθη στο Καράκας το 2017, ανέφεραν πηγές στη Βενεζουέλα στην εφημερίδα Miami Herald — πράγμα που επιβεβαιώθηκε αργότερα, το όνομά του αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Πρόκειται για τον Γουστάβο Κάρδενας, που είχε καταδικαστεί για διαφθορά, έπειτα από δίκη που η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε άδικη και με «κατασκευασμένα» στοιχεία. Ο δεύτερος, ο Χόρχε Αλμπέρτο Φερνάντες, Κουβανοαμερικανός, είχε συλληφθεί για άλλη υπόθεση.

Τα στελέχη της Citgo του παραρτήματος της PDVSA της κρατικής πετρελαϊκής της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ, συνελήφθησαν από τις αρχές της χώρας, το 2017 οπότε και ταξίδεψαν στο Καράκας για συνάντηση με αξιωματούχους της «μητρικής» εταιρείας. Το καθεστώς Μαδούρο τους κατηγορεί για διαφθορά και σχέδιο υπονόμευσης της Citgo. 

Περιθώριο για προσέγγιση Ουάσινγκτον και Καράκας;

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έστειλε το μήνυμα τη Δευτέρα πως είναι διατεθειμένος να αυξήσει τη δική του παραγωγή πετρελαίου εάν αποκλειστούν οι ροές από τη Ρωσία. Διόλου τυχαία, ο ηγέτης της Βενεζουέλας είχε το περασμένο Σαββατοκύριακο συνάντηση στο Καράκας και με Αμερικανούς αξιωματούχους την οποία μάλιστα ο ίδιος χαρακτήρισε «γεμάτη σεβασμό, εγκάρδια και πολύ διπλωματική».

Πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters μιλούν για την πρώτη υψηλού επιπέδου διμερή συνάντηση έπειτα από χρόνια. Από την πλευρά των ΗΠΑ πήραν μέρος, μεταξύ άλλων, ο κορυφαίος σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί θεμάτων Λατινικής Αμερικής, Χουάν Γκονζάλες, και ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα (που έχει όμως μεταφερθεί τα τελευταία χρόνια στη Μπογκοτά της Κολομβίας) Τζέιμς Στόρι. Σημειωτέων πως η εν λόγω συνάντηση – που έλαβε χώρα στο προεδρικό μέγαρο Miraflores στο Καράκας – πρόκειται να έχει και συνέχεια, με τις δύο πλευρές να ανανεώνουν τα ραντεβού τους χωρίς ωστόσο να έχει προς το παρόν ανακοινωθεί επισήμως κάποια νέα ημερομηνία.

Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους εμφανίζονται πια να διερευνούν εάν και κατά πόσο η Βενεζουέλα θα ήταν διατεθειμένη να απομακρυνθεί από τη Ρωσία και με ποιά ανταλλάγματα. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, από την άλλη, ζητά να αρθούν όλες οι κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.  

Οι επαφές της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν με αυτή του σοσιαλιστή Νικολάς Μαδούρο συναντούν αντιδράσεις στο εσωτερικό, ακόμη και στο κόμμα του. Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντες, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, κάλεσε τον Λευκό Οίκο να μην κλείσει συμφωνία με το Καράκας.

Χαρακτήρισε τον Νικολάς Μαδούρο «καρκίνο στο ημισφαίριό μας», καλώντας τον Λευκό Οίκο να μη «δώσει νέα πνοή» στην κυβέρνησή του, που κατηγόρησε για «βασανιστήρια και δολοφονίες» αντιπάλων της.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY