Κοσμος

Μαριούπολη: Διεκόπη η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων

Περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις η πόλη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανοί πρόσφυγες με παιδιά στα χέρια και λίγα πράγματα αναζητούν διαφυγή μέσω τρένο στο Ιρπίν
Ουκρανοί πρόσφυγες - Άμαχοι © EPA/ ROMAN PILIPEY

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διεκόπη η επιχείρηση απομάκρυνσης 200.000 αμάχων από τη Μαριούπολη - Τι υποστηρίζει ο δήμαρχος της πόλης.

Διεκόπη και η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων κατοίκων της Μαριούπολης, που είναι περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις και συμμάχους τους, όπως ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι η ΔΕΕΣ, η οποία είχε ανοίξει τη δίοδο.

«Εν μέσω καταστροφικών σκηνών ανθρώπινων βασάνων στη Μαριούπολη, μια δεύτερη προσπάθεια σήμερα να ξεκινήσει η απομάκρυνση περίπου 200.000 ανθρώπων από την πόλη σταμάτησε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι η σχεδιαζόμενη για σήμερα απομάκρυνση των αμάχων κατοίκων της Μαριούπολης δεν ήταν εφικτή εξαιτίας ρωσικών βομβαρδισμών.

Μαριούπολη: Σε καταφύγιο και ο δήμαρχος της πόλης

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, βρίσκεται σε καταφύγιο της Μαριούπολης, από όπου προσπαθεί να βοηθήσει με κάθε τρόπο τους Ουκρανούς πολίτες να φύγουν από την πόλη, που συνεχίζει να δέχεται επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις. 

 

Οι περισσότεροι άμαχοι κοιμούνται σε καταφύγια για να γλιτώσουν από τους σχεδόν συνεχείς βομβαρδισμούς, που μαίνονται εδώ και έξι ημέρες. Οι δυνάμεις της Ρωσίας έχουν περικυκλώσει την πόλη, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση, η θέρμανση και να υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.«Εργάζονται μεθοδικά για να αποκλείσουν την πόλη», τόνισε ο 44χρονος δήμαρχος από το υπόγειο το οποίο έχει μετατρέψει σε γραφείο του. «Δεν μας δίνουν καν την ευκαιρία να μετρήσουμε τους τραυματίες και τους νεκρούς, διότι δεν σταματά ο βομβαρδισμός», κατήγγειλε.

Όπως πολλοί κάτοικοι της Μαριούπολης, ο Μποϊτσένκο δεν έχει επαφή με τους συγγενείς του που βρίσκονται στην πόλη καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ρεύμα για να φορτίσουν τα κινητά τους. Ο γιος του υπηρετεί κάπου στη γραμμή του μετώπου, όμως η μητέρα του και οι γιαγιάδες του, όπως και η οικογένεια του αδελφού του βρίσκονται στα καταφύγια της Μαριούπολης. «Δεν μπορώ καν να πάω εκεί να δω αν είναι ζωντανοί, γιατί δεν σταματά ο βομβαρδισμός», εξήγησε.

Σήμερα οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν ότι έχει προγραμματιστεί νέα εκκένωση, η οποία θα ξεκινήσει στις 12:00, ενώ η νέα κατάπαυση του πυρός που έχει συμφωνηθεί εκπνέει στις 21:00. Όμως, λίγη ώρα μετά τις 15:00 έγινε γνωστό ότι η απομάκρυνση αμάχων σταμάτησε και πάλι. 

Η κατάληψη της Μαριούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα καθώς συνδέει την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014, με τις περιοχές που ελέγχουν οι Ουκρανοί, φιλορώσοι αντάρτες στα ανατολικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα: Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις -LIVE

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ