Κοσμος

ΟΗΕ-Ουκρανία: Πάνω από 1,5 εκατομμύριο οι πρόσφυγες

3.780 πρόσφυγες έχουν φτάσει από την έναρξη του πολέμου στην Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Γυναίκες πρόσφυγες έχουν επιβιβαστεί στο τρένο που θα τις απομακρύνει από τη χώρα
Πόλεμος στην Ουκρανία - Πρόσφυγες © EPA / ROMAN PILIPEY

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η εκτίμηση του ΟΗΕ για τους Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή.

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο είναι οι πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία σύμφωνα με τον ΟΗΕ από την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλλε στη χώρα. 

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι πρόκειται για την πιο γρήγορη εξελισσόμενη προσφυγική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν περάσει τα σύνορα προς γειτονικές χώρες μέσα σε 10 ημέρες. Πρόκειται για την πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι.

Ουκρανοί πρόσφυγες: 3.780 στην Ελλάδα από την έναρξη του πολέμου

Ουκρανοί πρόσφυγες φτάνουν στην Ελλάδα από την ημέρα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το τελευταίο 24ωρο 625 Ουκρανοί πρόσφυγες έφτασαν στη χώρα μας, σύμφωνα με το ΥΠΡΟΠΟ. Ανάμεσά τους 240 ανήλικοι. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι Ουκρανοί πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο είναι αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 470
  • Από Ευζώνους: 37
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 24
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 93 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 1.

Συνολικά από την έναρξη του πολέμου στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 3.780 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 1.146 ανήλικοι.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το σχέδιο για την υποδοχή των προσφύγων στην Ελλάδα
 
Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό την Προεδρία της κυβέρνησης με τη συμμετοχή υπουργών και κυβερνητικών στελεχών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής και με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις με τις προσφυγικές ροές εκτοπισθέντων ατόμων από την Ουκρανία που φτάνουν στην Ελλάδα.
 
Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν όλα τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τη διαδικασία υποδοχής σε κάθε πύλη εισόδου της Ελλάδας των Ουκρανών εκτοπισθέντων ατόμων, την παροχή προσωρινής προστασίας, τις παροχές και τις συνθήκες φιλοξενίας καθώς και τα άμεσα επόμενα βήματα από τα αρμόδια υπουργεία.
 
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ιδιαίτερα η δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας υποδοχής αιτημάτων ανθρωπιστικής προσφοράς προς τους Ουκρανούς εκτοπισθέντες στη διεύθυνση https://migration.gov.gr/helpukraine/, όπου δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, απλοί πολίτες και ΜΚΟ μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να συμβάλλουν στην ανακούφιση των Ουκρανών θυμάτων του πολέμου.
 
Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε από τον Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου το σύνολο των άμεσα διαθέσιμων κλινών φιλοξενίας που προσεγγίζουν τις 5.000 και μπορούν προοπτικά να ανέλθουν σε 30.000. Επίσης, έγινε αναφορά στη διαπιστωτική απόφαση για την παροχή έκτακτου καθεστώτος ειδικής προσωρινής προστασίας διάρκειας 12 μηνών κατά παρέκκλιση της πάγιας διαδικασίας Ασύλου που αποφασίστηκε σήμερα από τα ευρωπαϊκά όργανα και υιοθετείται άμεσα από τη χώρα μας.
 
Επιπλέον, γνωστοποιήθηκε ότι σε ένα μήνα, από τις 4/4, θα υπάρξει η δυνατότητα fast track διαδικασίας ταυτοποίησης και παροχής ειδικής βιομετρικής ταυτότητας 12μηνης παραμονής σε όσους Ουκρανούς πολίτες επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας.

Διαβάστε περισσότερα: Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις -LIVE

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ