- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η επιζώσα του Ολοκαυτώματος που καταδικάζει τους αντιεμβολιαστές
«Παριστάνουν τα θύματα χρησιμοποιώντας τα σύμβολα της δίωξής μας»
Επιζώσα του Ολοκαυτώματος καταδίκασε εκείνους τους αντιεμβολιαστές διαδηλωτές που φορούν το κίτρινο αστέρι, το σύμβολο της δίωξης των Εβραίων από τους Ναζί.
Η 100χρονη επιζώσα του Ολοκαυτώματος Μάργκοτ Φρίντλαντερ καταδίκασε εκείνους τους αντιεμβολιαστές διαδηλωτές που φορούν το κίτρινο αστέρι (Judenstern), το σύμβολο της δίωξης των Εβραίων από τους Ναζί.
«Σήμερα, παρακολουθώ τη μνήμη όσων συνέβησαν να μετατρέπεται σε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, χλευασμού, καταπάτησης», είπε σε ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο σε μια τελετή για την 77η επέτειο από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς.
«Δεν πίστευα ότι σε ηλικία 100 ετών θα έβλεπα τα σύμβολα του αποκλεισμού μας από τους Ναζί, όπως το «Judenstern» (σ.σ. εβραϊκό κίτρινο αστέρι), να χρησιμοποιούνται ξεδιάντροπα, ανοιχτά στους δρόμους, από τους νέους εχθρούς της δημοκρατίας, ώστε αυτοί να αυτοπαρουσιάζονται ως θύματα, ζώντας σε δημοκρατία», καταδίκασε η Φρίντλαντερ, αναφερόμενη σε εκείνους τους αντιεμβολιαστές που τοποθετούν στα ρούχα τους το εβραϊκό κίτρινο αστέρι, διαδηλώνοντας κατά των εμβολιασμών για την Covid-19.
Μια έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ισραηλινή κυβέρνηση ανέφερε ότι αυτού του είδους οι διαδηλωτές υποθάλπουν τον παγκόσμιο αντισημιτισμό.
Η μητέρα και ο αδερφός της Φρίντλαντερ δολοφονήθηκαν στο Άουσβιτς. Η ίδια επέζησε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερεζίενστατ, που βρίσκεται στη σημερινή Τσεχία. Η Μάργκοτ Φρίντλαντερ είναι η μόνη από την οικογένειά της που επέζησε από το Ολοκαύτωμα.
Αφού έζησε στη Νέα Υόρκη για 64 χρόνια, η ίδια επέστρεψε στο Βερολίνο το 2010 με στόχο να διαπεράσει το μήνυμά της στη νεότερη γενιά. «Γύρισα για να σας μιλήσω, να σας απλώσω το χέρι, να σας ζητήσω να μεταφέρετε την μαρτυρία μας, την οποία δεν θα μπορούμε να την πούμε για πολύ ακόμη», τόνισε, μιλώντας στη γερμανική γλώσσα.
Holocaust survivor Margot Friedländer spoke before Parliament on the occasion of International Holocaust Remembrance Day ↓#weremember
— European Parliament (@Europarl_EN) January 27, 2022
«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτό που συνέβη, αλλά αυτό δεν πρέπει να συμβεί ποτέ ξανά. Γι' αυτό πρέπει σήμερα να είμαστε σε εγρήγορση - και να μην κάνουμε τα στραβά μάτια όπως κάναμε στο παρελθόν».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει σε εγρήγορση απέναντι στην απειλή του αντισημιτισμού που δηλητηριάζει ακόμα και σήμερα την κοινωνία.
«Εσείς επιστρέψατε ώστε η ιστορία να μην επαναληφθεί. Ακούσαμε την προειδοποίηση σας που διατυπώνεται από ανθρώπους σαν εσάς», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Αυτή τη φορά, δεν θα κλείσουμε τα μάτια. Ποτέ ξανά!».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.