Κοσμος

Βουτιά της ανεργίας στην Ισπανία σε προ-κορωνοϊού επίπεδα

Έπεσε από το 16,13% στο 13,3%

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαδρίτη
Μαδρίτη © UNSPLASH/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ισπανία: Το ποσοστό της ανεργίας είναι χαμηλότερο απ' ό,τι ήταν πριν από την πανδημία - Έπεσε από το 16,13% στο 13,3%.

Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε σημαντικά τον περασμένο χρόνο στην Ισπανία, από το 16,13% στο 13,3% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, δηλαδή σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό που ήταν πριν από την πανδημία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία INE.

Συνολικά, 3,1 εκατ. άνθρωποι ήταν εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στα τέλη Δεκεμβρίου στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, συγκριτικά με 3,42 εκατ. στα τέλη Σεπτεμβρίου και κοντά 3,7 εκατ. στα τέλη του 2020, σύμφωνα με την INE.

Ο αριθμός αυτός, που επιβεβαιώνει τα στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση στις αρχές Ιανουαρίου, είναι χαμηλότερος από αυτόν που κατέγραψε η Ισπανία πριν από την υγειονομική κρίση (3,19 εκατ. άνεργοι στα τέλη του 2019, δηλαδή 13,8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού).

Τα στοιχεία, ωστόσο, δεν λαμβάνουν υπόψιν τους ανθρώπους που καταγράφονται ως μερικώς άνεργοι στο πλαίσιο του μηχανισμού που θεσπίστηκε για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Covid-19, που ήταν γύρω στους 102.000 στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το μέτρο αυτό, που τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 2020, επιτρέπει στις πληττόμενες από τους υγειονομικούς περιορισμούς επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τη βοήθεια του κράτους. Η ισχύς του παρατάθηκε από την κυβέρνηση έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Η Ισπανία ήταν μια από τις οικονομίες της Δύσης που επλήγη πολύ σκληρά από την πανδημία το 2020, με βουτιά του ΑΕΠ της κατά 10,8%. Η χώρα είχε κλείσει τότε τη χρονιά με επιπλέον μισό εκατομμύριο ανέργους, κυρίως στον τουρισμό και τον κλάδο των ξενοδοχείων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.