Κοσμος

Τέλος η υποχρεωτική μάσκα στην Ισπανία - Σε ποιους χώρους

«Είναι ωραίο που μπορώ να ζω ελεύθερος ξανά» δήλωσε κάτοικος στη Μαδρίτη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στην Ισπανία οι πολίτες βγάζουν τη μάσκα στους ανοικτούς χώρους
Στην Ισπανία οι πολίτες βγάζουν τη μάσκα στους ανοικτούς χώρους © EPA/Eloy Alonso

Τη μάσκα βγάζουν πολίτες στην Ισπανία, καθώς η κυβέρνηση ήρε την υποχρεωτικότητα του μέτρου στους ανοικτούς χώρους. Οι πρώτες αντιδράσεις.

Στην Ισπανία η μάσκα έπαψε να είναι υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους από σήμερα Πέμπτη (10.02). Τα κρούσματα κορωνοϊού ολοένα και μειώνονται, με τη διασπορά του ιού στην κοινότητα να περιορίζεται μέρα με την ημέρα.

Η απόφαση να βγει η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από αρκετούς πολίτες στην Ισπανία, οι οποίοι ανησυχούν, γι' αυτό και συνεχίζουν να τη φορούν.

«Με τη μάσκα νιώθω προστατευμένη, ειδικά όταν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι γύρω μου» ξεκαθάρισε η Χούλια δε Ισίδρο, ηλικίας 50 ετών, που εργάζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας. Και πρόσθεσε: «Εγώ θα συνεχίσω να τη φοράω, όμως σε χώρους όπου υπάρχουν λίγες πιθανότητες να μολυνθώ, θα τη βγάζω».

Εικόνες που μετέδωσαν ισπανικά ΜΜΕ από τη Μαδρίτη, δείχνουν πολίτες να περπατούν σε δρόμους της πρωτεύουσας, φορώντας κανονικά τη μάσκα. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δείκτης μόλυνσης σε εθνικό επίπεδο των τελευταίων 14 ημερών μειώθηκε στο μισό τις τελευταίες 3 εβδομάδες, στα 1.692 κρούσματα χθες από την κορύφωση των 3.397 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους στις 17 Ιανουαρίου 2022.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε την ισπανική κυβέρνηση να ανακοινώσει ότι βγαίνουν οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.

Πού παραμένει υποχρεωτική η μάσκα στην Ισπανία

Οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές στις πολυπληθείς συναθροίσεις σε ανοικτούς χώρους, όπως στις συναυλίες, στους κλειστούς χώρους και στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Την ίδια στιγμή, σχεδόν όλες οι περιφέρειες στην Ισπανία ήραν το μέτρο της επίδειξης ενός πιστοποιητικού Covid για την είσοδο στα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα.

Γιαγιά φορά μάσκα σε βόλτα με το εγγονάκι της σε δρόμο πόλης στην Ισπανία
Γιαγιά φορά μάσκα σε βόλτα με το εγγονάκι της σε δρόμο πόλης στην Ισπανία © EPA/Brais Lorenzo

Ο Πολ Λέιθαμ, ένας 42χρονος Βρετανός που ζει στη Μαδρίτη εδώ και έναν χρόνο, εξέφρασε την ικανοποίησή του που θα μπορεί εντέλει να βγει από το σπίτι του χωρίς να καλύπτει το πρόσωπό του. «Είναι φοβερό, είναι ωραίο που μπορώ να ζω ελεύθερος ξανά, υποθέτω, και να μη σκέφτομαι συνεχώς να φοράω τη μάσκα. Μου αρέσει πολύ» ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του χωρίς να φορά τη μάσκα.

Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ αρκετές πολιτείες καταργούν τη μάσκα στα σχολεία, προχωρώντας παράλληλα σε περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της covid.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ