- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στη δημοσιότητα 1.500 αρχεία για την δολοφονία του Τζον Κένεντι
Ειδικοί δεν αναμένουν «φοβερές αποκαλύψεις»
Περισσότερα από 1.500 διαβαθμισμένα αρχεία για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα
Όπως είχε υποσχεθεί ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τα απόρρητα έγγραφα της δολοφονίας του Τζον Κένεντι αποχαρακτηρίστηκαν σήμερα 15 Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα, πάνω από 1.500 διαβαθμισμένα αρχεία για τη δολοφονία του JFK δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα, συμπεριλαμβανομένων εγγράφων για την επαφή του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ με έναν πράκτορα της KGB δύο μήνες πριν από την ημέρα που ο 35ος πρόεδρός των ΗΠΑ έπεφτε νεκρός στο Ντάλας. Βάση αυτών, το Σεπτέμβριο του 1963, δύο μήνες πριν σκοτώσει τον JFK, ο Oswald συναντήθηκε με τον πρόξενο Valeriy Vladimirovich Kostikov, έναν πράκτορα της KGB στην Πόλη του Μεξικού, Η συνάντηση έχει αναφερθεί σε προηγούμενα έγγραφα, αλλά νέες λεπτομέρειες προέκυψαν σήμερα. Δεν είναι σαφές ποιος ξεκίνησε τη συνάντηση.
Οι ιστορικοί και ειδικοί ερευνητές δεν πιστεύουν ότι οι φάκελοι της Τετάρτης θα περιέχουν «συγκλονιστικές αποκαλύψεις» για τη δολοφονία, αλλά λόγω της μυστικότητας που τους έχει περικυκλώσει, εξακολουθεί να υπάρχει η αμφισβήτηση ότι η κυβέρνηση δεν λέει τα πάντα στο κοινό.
«Η Δημοκρατία απαιτεί όλες οι αποφάσεις της κυβέρνησης να είναι ανοιχτές στον λαό. Η υπερβολική μυστικοπάθεια που εξακολουθεί να περιβάλλει τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι συνεχίζει να σπέρνει την αμφιβολία στα μυαλά των Αμερικανών και επηρεάζει άκρως αρνητικά την εμπιστοσύνη του λαού στην κυβέρνησή του», τόνισαν στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο Μπάιντεν τον Οκτώβριο οι Δημοκρατικοί βουλευτές Αννα Τζ. Εσου (Καλιφόρνια), Στιβ Κοέν (Τενεσί), Τζιμ Μακ Γκόβερν (Μασαχουσέτη), Τζέιμι Ράσκιν (Μέριλαντ), Σάρα Τζέικομπς (Καλιφόρνια), Τζο Νεγκιούζ (Κολοράντο) και Ραούλ Γκριτζάλβα (Αριζόνα).
Οι φάκελοι συλλέχθηκαν από μια επιτροπή αναθεώρησης που ιδρύθηκε από το Κογκρέσο το 1992. Η έρευνά τους ολοκληρώθηκε το 1997 και εξέδωσαν την έκθεση, αλλά χιλιάδες έγγραφα κρατήθηκαν από την κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διατάξει μεν τον αποχαρακτηρισμό 20.000 ακόμη εγγράφων κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ωστόσο ανέβαλε την αποκάλυψη των τελευταίων, κρίσιμων ντοκουμέντων για τις 26 Οκτωβρίου 2021.
Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος παράγγειλε στην υπηρεσία Εθνικών Αρχείων να ψηφιοποιήσει το ταχύτερο τα 250.000 έγγραφα που έχουν δοθεί έως τώρα στη δημοσιότητα (υπολογίζεται ότι αποτελούν περίπου το 90% του σχετικού φακέλου), ούτως ώστε ο κάθε ερευνητής ή απλός πολίτης θέλει να έχει πρόσβαση στο ιστορικό υλικό, να το κάνει με ένα κλικ στο Διαδίκτυο, αντί να ταξιδεύει στην έδρα των Εθνικών Αρχείων, στο Μέριλαντ.
Η επιτροπή για τη δολοφονία του JFK, γνωστή ως «Commission Warren», από το όνομα του προέδρου της Ερλ Ουόρεν, τότε πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, είχε καταλήξει το 1964 ότι ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ένας πρώην κομάντο του πολεμικού ναυτικού που είχε ζήσει στη Σοβιετική Ένωση, είχε ενεργήσει μόνος στη δολοφονία του προέδρου Κένεντι,. Όμως, από τη δημοσίευσή τους, τα συμπεράσματα αυτής της έκθεσης δημιούργησαν αντιπαραθέσεις, με το έργο της επιτροπής να επικρίνεται σε μετέπειτα μελέτες. Μια επιτροπή του Κογκρέσου είχε, στη συνέχεια, καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο JFK είχε «πιθανόν δολοφονηθεί ως συνέπεια μιας συνωμοσίας».
Ο αστικός μύθος θέλει τον Δημοκρατικό πρόεδρο να πέφτει θύμα μιας μερίδας του στρατοβιομηχανικού πλέγματος και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που θύμωσαν με την αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής του Φιντέλ Κάστρο το 1961 (εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων) και μετά τη δολοφονία Κένεντι κλιμάκωσαν το μέτωπο κατά των «κόκκινων» στο Βιετνάμ, αντί να χτυπήσουν με πυρηνικά τη Σοβιετική Ενωση.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πρώτη φορά επιβάλλονται περιορισμοί και σε αλιευτικά προϊόντα
Η ατάκα του προέδρου των ΗΠΑ
Φρίκη για την αποκάλυψη του άγριου εγκλήματος
Το Sollos κυκλοφόρησε στην αγορά αλλά πολλοί καταναλωτές σοκαρίστηκαν με την τιμή
Οργή για τους παιδοβιαστές αδελφούς που συνελήφθησαν για την άγρια δολοφονία και τον βιασμό της 11χρονης
Πρωτοφανείς εξελίξεις στη Χάγη μετά το πόρισμα για τις καταγγελίες σε βάρος του
Αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις
Υπάρχουν άνθρωποι που περνούν τη ζωή τους διαβάζοντας για τον κόσμο. Ο Σεζάριο Μελαντόνιο πέρασε τη δική του ζώντας μέσα στην Ιστορία
Πληροφορίες ότι το παιδί ήταν βαριά άρρωστο
Η στάση Τραμπ και το τηλεφώνημα στον Νετανιάχου
Προκάλεσε αναστάτωση με την απόφασή του να πάει στο γήπεδο των Νιου Γιορκ Νικς
Συγκλονίζει στην επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τον θάνατό του
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Η επίθεση σημειώθηκε σε κατοικημένη περιοχή στη Ζαπορίζια
Nεκροί οι δυο κυβερνήτες
Το ζήτημα αγγίζει ευρύτερες κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα
Σύμβολο των κινητοποιήσεων έχουν γίνει τα φλαμίνγκο που ζουν στον υγροβιότοπο
Xρεώνουν, όπως είναι λογικό, χιλιάδες δολάρια την ώρα
Νέο σοκ στη Γαλλία μία εβδομάδα μετά τον εντοπισμό της σορού της 11χρονης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.