- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ζοζεφίν Μπέικερ: Η πρώτη μαύρη γυναίκα στο Γαλλικό Πάνθεον
Θεωρείται η κύρια φορέας του αμερικανικού πολιτισμού που εξήχθη στην Ευρώπη
H Zoζεφίν Μπέικερ γίνεται η πρώτη μαύρη γυναίκα που τιμάται με τη συμβολική είσοδό της στο Πάνθεον μετά από απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.
Μετά από απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν τιμάται με τη συμβολική είσοδό της στο Πάνθεον η πρώτη μαύρη γυναίκα. Πρόκειται για την αμερικανίδα χορεύτρια και τραγουδίστρια, αλλά και αντιστασική Ζοζεφίν Μπέικερ.
Της απόφασης Μακρόν για την Ζοζεφίν Μπέικερ προηγήθηκε ψήφισμα με 38.000 υπογραφές για την είσοδο της καλλιτέχνιδας στο Πάνθεον. Στο κείμενο του ψηφίσματος αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Ήταν η πρώτη μαύρη διεθνής σταρ, μούσα των κυβιστών, αντιστασιακή στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο στον γαλλικό στρατό, αγωνίστρια στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ για τα πολιτικά δικαιώματα».
Μόλις πέντε γυναίκες έχουν ταφεί στο μαυσωλείο Πάνθεον στο Παρίσι όπου βρίσκονται οι σοροί 80 κορυφαίων προσωπικοτήτων της γαλλικής πολιτικής, του πολιτισμού και της επιστήμης.
H είσοδος της Aμερικανίδας καλλιτέχνιδας θα είναι συμβολική, μιας και η οικογένειά της απέρριψε την εκταφή της από το νεκροταφείο του Μονακό, και έτσι στο Πάνθεον θα μεταφερθεί μόνο χώμα από τις τρεις «πατρίδες» της Ζοζεφίν Μπέκερ, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Μονακό, το οποίο θα τοποθετηθεί σε κενοτάφιο:
«Η επιλογή του ποιος θα ταφεί και ποιος όχι σχετίζεται με την κοινωνική του προσφορά. Δεν είναι μόνο η αριστεία, η διάκριση σε ένα συγκεκριμένο τομέα, αλλά η προσφορά στους άλλους. Για τον συγγραφέα Βίκτορ Ουγκό ήταν όσα κατάφερε με το βιβλίο του «Οι Άθλιοι». Για την επιστήμονα και νομπελίστα Φυσικής Μαρί Κιουρί ήταν όσα έκανε για την επιστήμη, αλλά και το γυναικείο κίνημα», αναφέρει ο Νταβίντ Μαντέκ επικεφαλής του μαυσωλείου.
Ο μύθος της Ζόζεφιν Μπέικερ
Η Φρίντα Τζοζεφίν ΜακΝτόναλντ γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1906 στο Σαιντ Λούις του Μιζούρι. Ξεκίνησε το 1919 τις περιοδείες στην Αμερική με μπάντες και ορχήστρες, τραγουδώντας και παρουσιάζοντας κωμικά σκετσάκια.
Κατά την πρώιμη καριέρα της, η Μπέικερ έγινε γνωστή ως χορεύτρια και ήταν μεταξύ των καλλιτεχνών που βρέθηκαν στο εξώφυλλο των γαλλικών περιοδικών του Folies Bergère στο Παρίσι. Η εμφάνισή της στο περιοδικό Un vent de folie το 1927 προκάλεσε αίσθηση στο Παρίσι. Τα ρούχα της, που αποτελούνταν από μια κοντή φούστα με χειροποίητες μπανάνες και ένα κολιέ με χάντρες, έγιναν σύμβολο την δεκαετία του 1920.
Αργότερα έγινε η πρώτη Αφροαμερικανή που πρωταγωνίστησε σε μια μεγάλη αμερικανική κινηματογραφική ταινία (Zouzou, 1934) και που έγινε η κύρια σταρ σε ένα από τα φημισμένα αμερικανικά music halls.
Από την Μπέικερ που πρωταγωνίστησε σε δεκάδες ταινίες και έγινε αντικείμενο λατρείας ζωγράφων, ποιητών, ηθοποιών, εμπνέονταν σπουδαίες προσωπικότητες, όπως οι Πάμπλο Πικάσο, Σκοτ Φιτζέραλντ, Κριστιάν Ντιόρ. Ορισμένοι εξ αυτών την χαρακτήρισαν ως “Black Venus”, "Black Pearl", "Bronze Venus" και "Creole Goddess"
Η Ζοζεφίν Μπέικερ θεωρείται η κύρια φορέας του αμερικανικού πολιτισμού που εξήχθη στην Ευρώπη. Ήταν ακόμα εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού, πληροφοριοδότης για λογαριασμό της γαλλικής αντίστασης κατά των Ναζί και ακτιβίστρια φυσικά κατά των φυλετικών διακρίσεων.
Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έλαβε πολλά παράσημα για τη δράση της κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ μετά τον θάνατο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τής προσφέρθηκε ανεπίσημη θέση στο αμερικανικό κίνημα για την ισότητα, την οποία δεν δέχθηκε.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην αίτησή του αναφέρει ότι χρειάζεται τα χρήματα για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων
Oι κατηγορίες αφορούν περίοδο που ο ενάγων ήταν ανήλικος
Ένας από τους πρώτους τομείς που επηρεάζονται είναι τα ηλεκτρονικά προϊόντα
Παραμένει άγνωστο αν...τελικά κατάφερε να εντοπίσει τη συσκευή του
Από τη Whitehall στην… Ελλάδα
Οι δύο επιστήμονες εντοπίστηκαν τον Ιανουάριο στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ
Ο δούκας του Σάσεξ ονειρεύεται μια νέα αρχή με τη βασιλική οικογένεια
Στοιχεία-σοκ για τουλάχιστον 7.600 θανάτους από υπερβολική δόση στην Ευρώπη
Το θέμα έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον των ρυθμιστικών αρχών
Για πρώτη φορά επιβάλλονται περιορισμοί και σε αλιευτικά προϊόντα
Η ατάκα του προέδρου των ΗΠΑ
Φρίκη για την αποκάλυψη του άγριου εγκλήματος
Το Sollos κυκλοφόρησε στην αγορά αλλά πολλοί καταναλωτές σοκαρίστηκαν με την τιμή
Οργή για τους παιδοβιαστές αδελφούς που συνελήφθησαν για την άγρια δολοφονία και τον βιασμό της 11χρονης
Πρωτοφανείς εξελίξεις στη Χάγη μετά το πόρισμα για τις καταγγελίες σε βάρος του
Αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις
Υπάρχουν άνθρωποι που περνούν τη ζωή τους διαβάζοντας για τον κόσμο. Ο Σεζάριο Μελαντόνιο πέρασε τη δική του ζώντας μέσα στην Ιστορία
Πληροφορίες ότι το παιδί ήταν βαριά άρρωστο
Η στάση Τραμπ και το τηλεφώνημα στον Νετανιάχου
Προκάλεσε αναστάτωση με την απόφασή του να πάει στο γήπεδο των Νιου Γιορκ Νικς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.