- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Μπάιντεν θέλει να ακυρώσει τον νόμο για τις αμβλώσεις του Τέξας
Προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν ζήτησε επισήμως από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να μπλοκάρει τον νόμο της Πολιτείας του Τέξας για τις αμβλώσεις.
Η κυβέρνηση του Μπάιντεν ζήτησε επισήμως σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να μπλοκάρει τον νόμο της Πολιτείας του Τέξας για τις αμβλώσεις ο οποίος έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.
Την 1η Σεπτεμβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε, με ψήφους 5 έναντι 4, να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος του Τέξας, ο οποίος δεν επιτρέπει τις αμβλώσεις ούτε στην περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας, παρά μόνο αν υπάρχει κατεπείγουσα ιατρική ανάγκη. Δίνει επίσης στους πολίτες το δικαίωμα να μηνύουν όποιον κάνει αμβλώσεις ή βοηθά μια γυναίκα να κάνει άμβλωση, έναντι αμοιβής.
Η κυβέρνηση ζητά να ανατραπεί η απόφαση που έλαβε το 5ο Εφετείο της Νέας Ορλεάνης, το οποίο ακύρωσε την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που είχε αναστείλει την εφαρμογή του νόμου. Υποστηρίζει ότι η απόφαση του Εφετείου επιτρέπει στο Τέξας να ακυρώνει τις προηγούμενες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και να καταπατά τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών του.
«Εδώ και πάνω από έναν μήνα, οι Τεξανές στερούνται την πρόσβαση στην άμβλωση εξαιτίας αντισυνταγματικού νόμου που δεν θα έπρεπε να είχε τεθεί ποτέ σε ισχύ», ήταν η αντίδραση της Αλέξις ΜακΓκιλ Τζόνσον, της προέδρου του οργανισμού οικογενειακού προγραμματισμού Planned Parenthood.
«Δεδομένης της σημασίας και του κατεπείγοντος» των θεμάτων αυτών, το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να ακούσει τα επιχειρήματα των δύο πλευρών και να αποφανθεί χωρίς να περιμένει να εκδώσουν τις οριστικές αποφάσεις τους τα κατώτερα δικαστήρια.
Τα τελευταία χρόνια, παρόμοια νομοθετήματα είχαν υιοθετηθεί από περίπου δέκα άλλες συντηρητικές πολιτείες, προτού ακυρωθούν στα δικαστήρια διότι παραβιάζουν τη δικαιοδοσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Αυτό το τελευταίο εγγυάται από το 1973 το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση εφόσον το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο, δηλαδή μέχρι περίπου την 22η εβδομάδα της κύησης.
Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κίνηση αυτή έρχεται σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της σύγκρουσης
Η υπόθεση τον κολοσσό της ζωντανής ψυχαγωγίας που ελέγχει μεγάλο μέρος της αγοράς
Με σφυριά και καλέμια έσπασαν τις βιτρίνες του μαγαζιού
Η επικήρυξη αφορά και τον Μοτζταμπά Χαμενεΐ
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιτίθεται χυδαία στον Χέρτσογκ - Το Ισραήλ απαντά για «παραβίαση κυριαρχίας»
Νοσηλεύεται με βρογχοπνευμονία - Διπλωματική ένταση μετά την ανάκληση βίζας Αμερικανού αξιωματούχου
H Νίνα Χρουστσόβα είνια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο The New School στη Νέα Υόρκη
Το Arctic Metagaz πλέει ακυβέρνητο μετά από επίθεση με drone - Παρακολουθούν Μάλτα και Ιταλία
Τι αποκαλύπτει νέο βιβλίο
Γαλλία και Ιταλία ανοίγουν δίαυλο με το Ιράν - Φόβοι για ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη
Δικαστικό όργανο στην Αυστραλία δικαίωσε την εταιρεία που την απέλυσε - Το σκεπτικό της απόφασης
Η φωτογραφία θεωρείται ότι τραβήχτηκε στο Μάρθα’ς Βίνγιαρντ της Μασαχουσέτης μεταξύ 1999 και 2000
«Έχουμε εντολές για μη δημοσίευση φωτογραφιών και βίντεο» λέει ένας από αυτούς
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ρίχνεται στην καμπάνια για το δημοψήφισμα, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πιθανή ήττα
Γαλλία και Ιταλία ξεκινούν συνομιλίες για τα Στενά του Ορμούζ, λένε οι FT
Αξιωματούχοι αποκαλύπτουν επιφυλάξεις Βανς πριν την επίθεση - Δημόσια στήριξη μετά την απόφαση Τραμπ
Το κορίτσι ονομάστηκε μάλιστα προσωρινά Jeanne Westgate, από το εμπορικό κέντρο όπου βρέθηκε
Η αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή ωθεί επενδυτές και κατοίκους να κάνουν δεύτερες σκέψεις
Οι αρχές μιλούν για στοχευμένη πράξη βίας κατά της εβραϊκής κοινότητας
Αντόνιο Κόστα: Η αποδυνάμωση των κυρώσεων αυξάνει τα έσοδα της Ρωσίας και απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.