- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αφγανιστάν: Επεισόδια σε διαδήλωση γυναικών στην Καμπούλ
Βρέθηκαν αντιμέτωπες με οπλισμένους Ταλιμπάν
Αφγανιστάν: Επεισόδια ξέσπασαν σε διαδήλωση γυναικών στην Καμπούλ.
Επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης γυναικών στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν χθες Σάββατο. Βίντεο που μετέδωσαν αφγανικά τηλεοπτικά δίκτυα εικονίζουν χαοτικές σκηνές. Τουλάχιστον μια από τις συμμετέχουσες τραυματίστηκε, σύμφωνα με δημοσιογράφους που μοιράστηκαν εικόνες μια γυναίκας με αίμα να κυλάει στο πρόσωπό της.
Γυναίκες διαδήλωσαν για δύο συνεχόμενες ημέρες στην Καμπούλ, που βρίσκεται από τη 15η Αυγούστου υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, αξιώνοντας να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους, ισότητα, δικαιοσύνη και δημοκρατία. Χθες, συγκεντρώθηκαν κοντά στο προεδρικό παλάτι κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «δεν είμαστε οι γυναίκες της δεκαετίας του ’90».
Οι γυναίκες βρέθηκαν όμως αντιμέτωπες με οπλισμένους Ταλιμπάν και ακολούθησαν προπηλακισμοί. Ορισμένες γυναίκες εικονίζονται να βήχουν, κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι οι ισλαμιστές μαχητές χρησιμοποίησαν δακρυγόνα. Κάποιες κατήγγειλαν ότι ισλαμιστές μαχητές τις ξυλοκόπησαν.
«Φαίνεται πως οι διαδηλώσεις δεν επιτρέπονται πλέον», ανέφερε μέσω Twitter ο αφγανός δημοσιογράφος Ζάκι Νταριάμπι.
Ηγέτες των Ταλιμπάν έχουν διαβεβαιώσει ότι τα δικαιώματα των γυναικών θα γίνονται σεβαστά στο Αφγανιστάν, αλλά με βάση τη δική τους ερμηνεία της σαρίας, του ισλαμικού νόμου.
Ο Σιρ Μοχάμαντ Αμπάς Στανικζάι, ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν, είπε την Τρίτη στο BBC πως δεν αναμένει να ονομαστούν γυναίκες μέλη της νέας κυβέρνησης που θα σχηματίσει η ισλαμιστική παράταξη, αλλά διαβεβαίωσε πως θα έχουν ρόλο.
Το προηγούμενο καθεστώς των Ταλιμπάν (1996-2001) επέβαλε στις γυναίκες να καλύπτουν το πρόσωπο και όλο τους το σώμα. Δεν επέτρεπε να βγαίνουν από το σπίτι χωρίς συνοδεία άνδρα συγγενή. Τους απαγόρευε να μορφώνονται και να εργάζονται.
Women’s protest turned violent #Afghanistan https://t.co/YgGdL7PFGc
— Deeyah Khan (@Deeyah_Khan) September 4, 2021
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τουλάχιστον δέκα τάνκερ έχουν γίνει στόχος ή έχουν αναφέρει επίθεση από την αρχή της σύρραξης
Στάθηκε τυχερός που επέζησε από την επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου λέει ο πρέσβης του Ιράν στην Κύπρο
Το νέο εργαλείο αποκαλείται HODIO - ένα ακρωνύμιο στα ισπανικά για το «Αποτύπωμα Μίσους και Πόλωσης»
Όταν η επιθυμία για ανατροπή γίνεται εφιάλτης
Το πέρασμα είναι αρκετά βαθύ ώστε να το διασχίζουν τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου στον κόσμο
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ασταθής
Πώς ο πόλεμος στο Ιράν και η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορούν να γεμίσουν τα ταμεία της Μόσχας
«Όσοι θέλουν να δουν τον χαρακτήρα μας, ας κοιτάξουν την Κύπρο»
Συμφωνία, εκεχειρία, εξέγερση ή αποχώρηση των ΗΠΑ
Η νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει τη Μεσσίνα της Σικελίας
Επιτήδειοι χρησιμοποιούν λογότυπα μεγάλων ΜΜΕ, όπως το Euronews, παραποιώντας αυθεντικά βίντεο
Οι πληροφορίες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες
Οι αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά του προκαλούν μαζικές ακυρώσεις συνεργασιών
Περίπου 635 εκατομμύρια δολάρια εκτιμάται η περιουσία του μέχρι τη στιγμή του θανάτου του
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Δείτε βίντεο από το σημείο της τραγωδίας
«Εμείς είμαστε εκείνοι που θα αποφασίσουμε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος», διεμήνυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Κίεβο στέλνει στρατιωτικούς σε Κατάρ, ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία για αντιμετώπιση ιρανικών drone
Αμερικανική παρέμβαση για να αποφευχθεί κλιμάκωση και πλήγμα στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.