- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ισλαμικό Κράτος: Ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Καμπούλ
Βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά, σκορπώντας τον θάνατο
Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι.
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε απόψε την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καμπούλ, όπως ανέφερε ο εξειδικευμένος ιστότοπος «Site Intelligence», που παρακολουθεί τις αναρτήσεις των τζιχαντιστών στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό για το μακελειό στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, οι νεκροί έχουν φθάσει τους 60 και οι τραυματίες τους 150. Μεταξύ των νεκρών στην Καμπούλ είναι γυναίκες, παιδιά, καθώς και τέσσερις Αμερικανοί πεζοναύτες.
Νεότερες πληροφορίες από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες αυξήθηκαν σε 12, εκ των οποίων οι 11 πεζοναύτες.
Η πολύνεκρη επίθεση στην Καμπούλ προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, με το ελληνικό ΥΠΕΞ να κάνει λόγο για «απεχθή επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με θύματα Αφγανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, καθώς και μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων».
Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το προπαγανδιστικό όργανό του, το Amaq, το Ισλαμικό Κράτος υποστηρίζει ότι μαχητής του πλησίασε σε απόσταση «μικρότερη των πέντε μέτρων» από τους Αμερικανούς στρατιώτες.
Η επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε σε έναν χώρο όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι πολλοί Αφγανοί πολίτες, οι οποίοι προσπαθούσαν να φθάσουν σε σημείο ελέγχου για να δείξουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα και να εισέλθουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Πώς έγινε το μακελειό στην Καμπούλ - Ο βομβιστής αυτοκτονίας
Ο βομβιστής αυτοκτονίας «κατάφερε να φτάσει σε μια μεγάλη συγκέντρωση μεταφραστών και συνεργατών του αμερικανικού στρατού στο "στρατόπεδο Μπαράν" κοντά στο αεροδρόμιο» αναφέρει η ανακοίνωση.
«Πυροδότησε τα εκρηκτικά, με τα οποία ήταν ζωσμένος, σκοτώνοντας περίπου 60 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 100 άλλους, συμπεριλαμβανομένων και μαχητών Ταλιμπάν» προστίθεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κανάλι του Amaq στο Telegram.
Συγκλονισμένος ο Γκουτέρες (ΟΗΕ) - Συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για το Αφγανιστάν
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για το Αφγανιστάν την Δευτέρα, με τη συμμετοχή των διπλωματικών αντιπροσώπων της Βρετανίας, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ρωσίας, δηλαδή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που διαθέτουν δικαίωμα βέτο, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Νωρίτερα, είχε καταδικάσει την «τρομοκρατική επίθεση που σκότωσε και τραυμάτισε πολλούς αμάχους» κοντά στο αεροδρόμιο στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουραζίκ, «αυτό το συμβάν υπογραμμίζει τη μεταβλητότητα της κατάστασης στο πεδίο στο Αφγανιστάν, αλλά επίσης ενδυναμώνει την αποφασιστικότητά μας καθώς συνεχίζουμε να παρέχουμε επείγουσα βοήθεια σε όλη τη χώρα προς υποστήριξη του αφγανικού λαού».
Οι ΗΠΑ απειλούν με αντίποινα το Ισλαμικό Κράτο - Συνεχίζεται η εκκένωση της Καμπούλ
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ απείλησαν το Ισλαμικό Κράτος με αντίποινα στο Αφγανιστάν μετά τη σημερινή πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ενώ το Πεντάγωνο δήλωσε ότι αναμένει περισσότερες επιθέσεις.
«Εάν μπορέσουμε να βρούμε ποιοί συνδέεται με αυτή, θα τους καταδιώξουμε» τόνισε ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, στρατηγός Κένεθ Μακένζι σε συνέντευξη Τύπου, ξεκαθαρίζοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν άλλες «επικείμενες» απειλές.
Οι ΗΠΑ «δεν θα πτοηθούν» από τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν, καθώς τουλάχιστον 12 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις επιθέσεις αυτές, δήλωσε από τη μεριά του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.
«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στα αγαπημένα πρόσωπα και τους συναδέλφους όλων εκείνων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην Καμπούλ σήμερα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Όστιν. Και συμπλήρωσε: «Δεν θα αποθαρρυνθούμε από την αποστολή που έχουμε αναλάβει».
Εν τω μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με περίπου 1.000 Αμερικανούς που παραμένουν στο Αφγανιστάν, εκ των οποίων πάνω από τα 2/3 δηλώνουν ότι δρομολογούν την αποχώρησή τους.
«Πιστεύουμε ότι πολλά, αν όχι τα περισσότερα από αυτά τα άτομα είναι σχεδόν ή ήδη εκτός χώρας», τόνισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε μια ανακοίνωση. Και πρόσθεσε: «Και, γνωρίζουμε ότι δεκάδες άλλοι δεν επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν για διάφορους λόγους».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τηλεφωνική επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο Αούν και στήριξη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου
Βρετανική βόμβα 250 κιλών εντοπίστηκε στον Έλβα - Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης στο κέντρο της πόλης
Κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ–Λιβάνου μετά από μαζική επίθεση ρουκετών της Χεζμπολάχ
«Η Ρωσία μπορεί να στείλει στρατό στο Ιράν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Ο Μακρόν κάλεσε τη Χεζμπολάχ να παραδώσει τα όπλα
Καμία ανησυχία για ενδεχόμενες επιθέσεις στο έδαφός μας, δηλώνει ο Τραμπ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά αποστολές μέσω της θαλάσσιας αυτή οδού
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Πανηγύρι με τις φωτογραφίες του ζευγαριού
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή από τις 28 Φεβρουαρίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.