- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Διεθνής κατακραυγή για την πολύνεκρη επίθεση στην Καμπούλ (video)
Δραματικές εικόνες έξω από το αεροδρόμιο - Καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα
Η βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με τους δεκάδες νεκρούς, προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή.
Δραματικές εικόνες από το Αφγανιστάν μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ μετά τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Τουλάχιστον 40 νεκροί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις είναι ο τραγικός απολογισμός στο Αφγανιστάν. Οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 120, ενώ η καταμέτρηση συνεχίζεται.
Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων στην Καμπούλ.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο αεροδρόμιο. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι «φωτογραφίζουν» το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K). Από τη μεριά του ο Μοχάμαντ Νάεμ, εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν, τόνισε σε δήλωσή του ότι το ισλαμικό κίνημα δεν γνωρίζει ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις και δεν αποκλείει την εμπλοκή του Ισλαμικού Κράτους. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για βομβιστή αυτοκτονίας που πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.
Ο Λευκός Οίκος ξεκαθαρίζει ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού στην Καμπούλ θα συνεχιστεί μέχρι τις 31 Αυγούστου 2021, που εκπνέει η προθεσμία για την εκκένωση.
Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: «Άνανδρες επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ»
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί στενά για να αποφύγει την αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και όχι μόνο» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
«Καταδικάζω έντονα τις άνανδρες και απάνθρωπες επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Είναι απαραίτητο να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των ανθρώπων στο αεροδρόμιο» έγραψε στο Twitter.
Και πρόσθεσε: «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί στενά για να αποφύγει την αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και όχι μόνο».
I strongly condemn the cowardly and inhuman attacks on Kabul airport. It is essential to do everything to ensure the safety of people at the airport.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) August 26, 2021
The international community must work closely together to avoid a resurgence of terrorism in Afghanistan and beyond.
Για «επαίσχυντη επίθεση» στο αεροδρόμιο της Καμπούλ κάνει λόγο η Μέρκελ
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε κατηγορηματικά την «επαίσχυντη επίθεση» στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, εν μέσω του πλήθους που περίμενε να επιβιβαστεί σε κάποιο αεροπλάνο για να φύγει από το Αφγανιστάν.
«Τα γεγονότα αυτού του απογεύματος δείχνουν ότι ο κίνδυνος είναι τεράστιος και ότι η κατάσταση είναι πολύ, πολύ τεταμένη» δήλωσε η Μέρκελ.
«Υποθέτουμε ότι οι επιθέσεις στην Καμπούλ διαπράχθηκαν από βομβιστές αυτοκτονίας» συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι η Γερμανία θα προσπαθήσει να βοηθήσει όσους ανθρώπους θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν ακόμη και μετά τις 31 Αυγούστου.
Σασόλι για Αφγανιστάν: «Φρικιαστική επίθεση» στην Καμπούλ
Για «φρικιαστική και σκληρή επίθεση» κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι αναφερόμενος στην επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ειδικότερα, με μήνυμά του στο Twitter σημειώνει:
«Φρικιαστική και σκληρή επίθεση. Στεκόμαστε κοντά στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών. Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να βρουν τη δύναμη να φέρουν στην ασφάλεια τους Ευρωπαίους πολίτες και εκείνους που αισθάνονται ότι απειλούνται».
A horrendous and cruel attack. We stand close with the families of the victims and those injured.
— Roberta Metsola (@EP_President) August 26, 2021
It is vital to ensure the security of #Kabul airport. EU countries must find the strength to bring European citizens and those who feel threatened to safety.
Αντόνιο Γκουτέρες (ΟΗΕ): Σκοτώθηκαν πολλοί άμαχοι από την επίθεση στην Καμπούλ
Από τη μεριά του ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την «τρομοκρατική επίθεση που σκότωσε και τραυμάτισε πολλούς αμάχους» κοντά στο αεροδρόμιο στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουραζίκ.
«Αυτό το συμβάν υπογραμμίζει τη μεταβλητότητα της κατάστασης στο πεδίο στο Αφγανιστάν, αλλά επίσης ενδυναμώνει την αποφασιστικότητά μας καθώς συνεχίζουμε να παρέχουμε επείγουσα βοήθεια σε όλη τη χώρα προς υποστήριξη του αφγανικού λαού» είπε σε δημοσιογράφους ο Ντουραζίκ.
Και πρόσθεσε: «Απ' όσο γνωρίζουμε προς το παρόν δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ του προσωπικού του ΟΗΕ».
Ο Στόλτενμπεργκ (ΝΑΤΟ) καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε επίσης την τρομοκρατική επίθεση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, και ζήτησε την επίσπευση της απομάκρυνσης ανθρώπων από τη χώρα.
«Καταδικάζω έντονα τη φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι σκέψεις μου είναι σε όσους επλήγησαν και στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Προτεραιότητά μας παραμένει να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους» έγραψε ο Στόλτενμπεργκ στο Twitter.
I strongly condemn the horrific terrorist attack outside #Kabul airport. My thoughts are with all those affected and their loved ones. Our priority remains to evacuate as many people to safety as quickly as possible.
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) August 26, 2021
Λευκός Οίκος: Καμία αλλαγή στο σχέδιο εκκένωσης της Καμπούλ μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη από τον Λευκό Οίκο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να μεταθέσει την ημερομηνία αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν - 31η Αυγούστου - ως αποτέλεσμα των σημερινών πολύνεκρων εκρήξεων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε στο Reuters καλά ενημερωμένη πηγή για την κατάσταση.
Όπως έγινε γνωστό, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ συγκαταλέγεται στους τραυματίες. Στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε η είδηση ότι υπάρχουν τέσσερις νεκροί Αμερικανοί Πεζοναύτες.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν φόβους για νέες επιθέσεις στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.
Ταξιδιωτική οδηγία από Βρετανία σε αεροσκάφη - «Μην πετάτε κάτω από τα 25.000 πόδια πάνω από το Αφγανιστάν»
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Βρετανία εξέδωσε μια αεροπορική οδηγία προς τις αεροπορικές εταιρείες, ζητώντας τα αεροσκάφη να αποφεύγουν να πετούν κάτω από τα 25.000 πόδια, όταν διέρχονται πάνω από τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
«Μετά τις σοκαριστικές σκηνές σήμερα στο Αφγανιστάν, εξέδωσα μια NOTAM (αεροπορική οδηγία) που συμβουλεύει τις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν να πετούν κάτω από τα 25.000 πόδια πάνω από τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς. Και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε 16 μήνες
Ο στενός φίλος του ζευγαριού αποκάλυψε τι συμβαίνει μακριά από τις κάμερες και γιατί «κανείς δεν το μαθαίνει»
Σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα
Εξαπέλυσε πυραύλους και drones, στο στόχαστρο και δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ
Η περίπτωση του 17χρονου που συνελήφθη στην Ολλανδία
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Άγνωστη η αιτία θανάτου - Tι εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.