- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Bitcoin: Κυριαρχεί στις δοσοληψίες της Μαφίας
Από τις συμμορίες της Γερμανίας ως τη Ντρανγκέτα της Καλαβρίας
Το ψηφιακό χρήμα φαίνεται να καθιερώνεται για τις δραστηριότητές της Μαφίας - Από τις επαρχίες της Ιταλίας ως και τη Γερμανία.
Κυρίαρχη θέση στις δοσοληψίες των επιμέρους φατριών και συμμοριών της Μαφίας φαίνεται να παίρνει σταθερά το bitcoin.
Η μαφία στην Ιταλία χρησιμοποιεί πλέον τακτικά κρυπτονομίσματα για τις παράνομες δραστηριότητές της. «Τις εγκληματικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Μαφίας, τις συμφέρει να τα χρησιμοποιούν για τις επιχειρήσεις τους», επισήμανε κορυφαίο στέλεχος του DIA, της υπηρεσίας της ιταλικής αστυνομίας που δρα κατά της μαφίας, σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο Τύπου. Το DΙΑ ερευνά το οργανωμένο έγκλημα στην Ιταλία και ο αστυνομικός για την προστασία του δεν ήθελε να κατονομαστεί.
Το πιο γνωστό κρυπτονόμισμα είναι το bitcoin. Είναι καθαρά ψηφιακό, επομένως δεν υπάρχουν χειροπιαστά χρήματα. Τα ψηφιακά αυτά χρήματα βασίζονται κυρίως σε κωδικούς, οι οποίοι αποτελούνται από αριθμούς και γράμματα. Κατά κανόνα διακινούνται με αποκεντρωμένο τρόπο και απευθείας μεταξύ των χρηστών, δηλαδή όχι μέσω κάποιου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και κατά συνέπεια και εκτός κρατικών ρυθμίσεων. Για να διασφαλιστεί ότι τα bitcoin δεν μπορούν να αντιγραφούν, βασίζονται σε μια σύνθετη τεχνολογία βάσεων δεδομένων, το λεγόμενο blockchain.
Τεχνολογικές εξελίξεις και στην παρανομία
Η μαφία εισήλθε στον χρηματοπιστωτικό κόσμο εξαιτίας αυτής της τεχνολογικής εξέλιξης, εξηγεί ο αρμόδιος αστυνομικός στο γραφείο του στη Ρώμη, το οποίο είναι διακοσμημένο με έγγραφα. Οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα είναι γρήγορες και ασφαλείς, προσφέροντας και ένα είδος ανωνυμίας - πλεονεκτήματα που είναι φυσικά εξαιρετικά χρήσιμα και για παράνομες επιχειρήσεις. Επομένως δεν είναι εύκολο να βρεθούν εκείνοι που βρίσκονται πίσω από το παράνομο εμπόριο. Η αστυνομία δεν θέλει να αποκαλύψει στοιχεία για τις πωλήσεις, τις αστυνομικές επιχειρήσεις ή τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις παράνομες επιχειρήσεις.
Οργανώσεις της μαφίας, όπως η Ντρανγκέτα στην Καλαβρία, χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα, για παράδειγμα για συναλλαγές με καρτέλ της Λατινικής Αμερικής, όπως περιγράφεται στην τελευταία έκθεση προς την ιταλική Βουλή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Η Ντρανγκέτα δραστηριοποιείται κυρίως στην αγορά κοκαΐνης και χρησιμοποιεί ψηφιακό χρήμα για να διαχειρίζεται πληρωμές με τα κολομβιανά καρτέλ. Η έκθεση αναφέρει επίσης: «Η μαφία φαίνεται επίσης να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο έγκλημα στον κυβερνοχώρο και τις δυνατότητες του λεγόμενου σκοτεινού διαδικτύου, οι οποίες είναι δύσκολο να ελεγχθούν, προκειμένου να τροφοδοτήσουν τεράστιες ροές οικονομικών πόρων στην απόλυτη παρανομία». Με απλά λόγια αυτό σημαίνει: Η Μαφία μετακινεί τεράστια χρηματικά ποσά στις κρυφές γωνιές του Διαδικτύου, το λεγόμενο Dark Web. Εκεί, οι πληρωμές γίνονται κυρίως με κρυπτονομίσματα.
Η μαφία μπορεί έτσι να «ξεπλύνει» χρήματα ή να τακτοποιήσει τους λογαριασμούς της απαρατήρητη. Παρά την ανωνυμία όμως που της προσφέρει το διαδίκτυο, εξακολουθούν να υπάρχουν επιτυχημένες αστυνομικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του DΙΑ μάλιστα, η ιταλική αστυνομία έχει ενισχύσει τις μονάδες της που ερευνούν στο Διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια. Η οικονομική αστυνομία και οι Καραμπινιέροι, για παράδειγμα, συμμετέχουν επίσης στις έρευνες.
Bitcoins και Monero και στις γερμανικές παρανομίες
Αλλά και στη Γερμανία τα κρυπτονομίσματα αποτελούν πλέον σημαντικό παράγοντα του οργανωμένου εγκλήματος. «Η χρήση κρυπτονομισμάτων για online πληρωμές ποινικών αδικημάτων, τα οποία υπόκεινται στον έλεγχο της τελωνειακής διοίκησης έχει αυξηθεί σημαντικά», εξηγεί η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων στη Βόννη. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, στις περισσότερες περιπτώσεις οι εγκληματίες χρησιμοποιούν bitcoins και το νόμισμα Monero. Η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων αναφέρει επίσης ότι τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται με σκοπό να εξασφαλίσουν την ανωνυμία σε διαδικασίες παραγγελίας και αποστολής παράνομων προϊόντων και υπηρεσιών.
Πηγή: DW
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάνω από 100 πυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες
Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε την πόλη, λέει ο υπουργός Εσωτερικών
Στην ίδια συνεδρίαση εξελέγη επίσης 80μελές Κομματικό Συμβούλιο και 15μελές Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι ο κουμπαράς της Ευρώπης», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Το Πακιστάν επιχειρεί να μεσολαβήσει ξανά για τον τερματισμό του πολέμου
Ασκήσεις για τα παιδιά πώς να αντιδρούν σε συναγερμό για μη επανδρωμένο αεροσκάφος
Πάνω από 1.000 οι νεκροί σε Κονγκό και Ουγκάντα
Νέες εκκενώσεις κοινοτήτων, συνολικά 26.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους
Πάνω από 44.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή - Το σχέδιο εκκένωσης είχε εκπονηθεί από το 2023
Ο οδηγός δυσκολευόταν να διατηρήσει το Bulldog στην πορεία του, θυμίζοντας σκηνές κινηματογραφικής καταδίωξης
Μπαράζ επικρίσεων για το περιεχόμενο της συμφωνίας - Επικίνδυνη κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή
Εκτοξευτήρες πυραύλων και drones ξαναφτιάχνονται από την Τεχεράνη μετά τους βομβαρδισμούς
«Συμπεριφέρεται σαν να είναι ακόμη δήμαρχος του Μάντσεστερ», απαντάει η αντιπολίτευση
Για κινδύνους διαδικτυακής παρενόχλησης κάνουν λόγο οι Βρυξέλλες
Τρίτη επίθεση σε μια εβδομάδα στις μεγάλες αποθήκες της Wildberries
Νέο πακέτο δασμών σε πάνω από 80 εμπορικούς εταίρους - Έντονες διεθνείς αντιδράσεις
Εγκατέλειψαν άρον άρον δημοφιλή τουριστικό προορισμό
Ανάρτηση ψευδών ειδήσεων, πλαστά έγγραφα και παρενόχληση μεταξύ άλλων
Απογειώθηκε μαχητικό F16 και «εξουδετέρωσε» την απειλή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.