- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
EURO 2020: Με φανέλα σκέτο «Μακεδονία» ο Ζόραν Ζάεφ (εικόνες)
Δείτε τις αναρτήσεις που έκανε στα social media
Ο Ζόραν Ζάεφ πήγε στο EURO 2020, φορώντας την επίμαχη φανέλα με το σκέτο «Μακεδονία», αναρτώντας και φωτογραφίες στα social media.
Οι φανέλες που χρησιμοποιεί η Βόρεια Μακεδονία στην παρθενική της συμμετοχή στο EURO 2020 έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.
Ο Νίκος Δένδιας έστειλε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, καλώντας τα Σκόπια σε πλήρη, συνεπή και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Στις φανέλες της Βόρειας Μακεδονίας στο EURO 2020 αναγράφεται η ποδοσφαιρική ομοσπονδία ως σκέτο «Μακεδονία», καθώς χρησιμοποεί το ακρωνύμιο FFM (Football Federation of Macedonia) χωρίς το πρόθεμα «Βόρεια». Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει στις φανέλες να υπάρχουν σαν ακρωνύμιο γράμματα που να ανταποκρίνονται στο νέο της όνομα με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως «NM» (North Macedonia) ή εναλλακτικά «RNM» (Republic of North Macedonia).
Σημειώνεται ότι στο παιχνίδι με την Αυστρία, στη μετάδοσή της η κρατική τηλεόραση της βαλκανικής χώρας, η «MRT», δεν σταματούσε να κάνει λόγο για «Μακεδονία» και «εθνική της Μακεδονίας». Κι όλα αυτά ενώ χρηματοδοτείται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό της Βόρειας Μακεδονίας (όχι από ανταποδοτικό τέλος) και ως εκ τούτου, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών οφείλει να χρησιμοποιεί την επίσημη ονομασία της χώρας, στη μετάδοση του αγώνα.
Ένα ακόμη επεισόδιο -αυτήν τη φορά με πρωταγωνιστή τον Ζόραν Ζάεφ- έρχεται να προστεθεί σε αυτήν την αλληλουχία γεγονότων που προκαλούν έντονο εκνευρισμό στην ελληνική πλευρά.
Ο Ζόραν Ζάεφ με την επίμαχη φανέλα της Βόρειας Μακεδονίας από το EURO 2020
Ο Ζόραν Ζάεφ ήταν παρών την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021 στο Βουκουρέστι, όπου παρακολούθησε το παιχνίδι ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και την Αυστρία.
Μαζί του ήταν η σύζυγός του, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομίας, Μπουγιάρ Οσμάνι και Κρέσνικ Μπεκτεσί.
Σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Ζάεφ φορά την επίμαχη φανέλα της ομάδας στο EURO 2020 με το ακρωνύμιο FFM (Football Federation of Macedonia), που παραπέμπει σε σκέτο «Μακεδονία», την ώρα που ο Οσμάνι την κρατά στο χέρι του.
Η UEFA σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» - Τι απάντησε στην επιστολή Αυγενάκη για τη φανέλα της Βόρειας Μακεδονίας στο EURO 2020
Εν τω μεταξύ η UEFA απάντησε στην επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε ο Λευτέρης Αυγενάκης για το ακρωνύμιο στις φανέλες της Βόρειας Μακεδονίας που παραπέμπει σε σκέτο «Μακεδονία».
«Η UEFA απάντησε σε ό,τι αφορά την ευθυγράμμιση με άλλα παγκόσμια αθλητικά ιδρύματα όπως η ΔΟΕ, λέγοντας ότι βασίζεται συχνά σε κωδικό χώρας ISO για να αναγνωρίσει τις ενώσεις-μέλη της και πως η πρακτική αυτή αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο και είναι πλήρως εναρμονισμένη με το άρθρο 1 παράγραφος 3Ε της Συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε ο κ. Αυγενάκης.
Και εξήγησε πως η UEFA χρησιμοποιεί την ονομασία «Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας» σε όλη την επίσημη επικοινωνία της, προσαρμόζοντας τη σχετική ορολογία αναλόγως και στο UEFA Euro 2020.
«Η UEFA μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα επιτρέψει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να γίνει η πλατφόρμα για τη μεταφορά πολιτικών μηνυμάτων οποιασδήποτε φύσης, και ότι θα συνεχίσει να προστατεύει την πολιτική ουδετερότητας όπως κατοχυρώνεται στο καταστατικό της UEFA» κατέληξε ο κ. Αυγενάκης.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.