- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μιανμάρ: Το ΣΑ του ΟΗΕ καταδικάζει τους θανάτους αμάχων
Κάνει έκκληση στους στρατιωτικούς να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζει σθεναρά τους θανάτους εκατοντάδων αμάχων στη Μιανμάρ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «καταδίκασε σθεναρά τους θανάτους εκατοντάδων αμάχων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών» στη Μιανμάρ, με ομόφωνη ανακοίνωσή του που δημοσιοποίησε χθες Πέμπτη, με διατυπώσεις πάντως αμβλυμένες σε σημαντικό βαθμό από την Κίνα στη διάρκεια δύσκολων διαπραγματεύσεων που κράτησαν δύο ημέρες.
Εκφράζοντας βαθιά ανησυχία «για την ταχεία επιδείνωση της κατάστασης», τα κράτη μέλη του ΣΑ, τα οποία διεξήγαγαν προχθές Τετάρτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών για πάνω από δύο ώρες, μετά τα πολύνεκρα επεισόδια του Σαββατοκύριακου, καταδίκασαν επίσης «σθεναρά τη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών», σύμφωνα με την ανακοίνωση, το προσχέδιο της οποίας συντάχθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε προηγούμενες εκδοχές του κειμένου, που είχαν περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, περιεχόταν η αναφορά πως το ΣΑ είναι «έτοιμο να εξετάσει νέα βήματα», αόριστη αναφορά στο ενδεχόμενο επιβολής διεθνών κυρώσεων από τον ΟΗΕ σε βάρος των στρατιωτικών που κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Κίνα, η οποία θέλει πάση θυσία να αποφευχθεί η επιβολή κυρώσεων, εμπόδισε επανειλημμένα την ψήφιση του κειμένου και κατάφερε η επίμαχη διατύπωση να απαλειφθεί από την ανακοίνωση που ψηφίστηκε. Στο τελικό κείμενο αναφέρεται απλά ότι το Συμβούλιο «θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις.
Το Πεκίνο μπόρεσε επιπλέον να επιβάλει ακόμη μια σημαντική αλλαγή διατύπωσης: αντί για «φόνους» αμάχων γίνεται λόγος για τους «θανάτους» αμάχων.
Η Ρωσία, κατά τις ίδιες διπλωματικές πηγές, εμπόδισε επίσης επανειλημμένα την έγκριση του κειμένου επειδή ήθελε να συμπεριληφθεί σε αυτό αναφορά για τους νεκρούς στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας στη Μιανμάρ. Δεν το εξασφάλισε πάντως.
Με «μια φωνή»
Το γεγονός πως κατορθώθηκε το ΣΑ του ΟΗΕ να εγκρίνει την απόφαση αυτή «με μια φωνή» στέλνει «πολύ ισχυρό μήνυμα» στους στρατηγούς στη Μιανμάρ, θέλει να πιστεύει διπλωμάτης που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο οποίος σημείωσε ότι και η Κίνα έκανε αρκετές παραχωρήσεις.
Αφότου επιβλήθηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα την 1η Φεβρουαρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επιδείξει την ενότητά του στο ζήτημα τρεις φορές, συμπεριλαμβανομένης της χθεσινής ανακοίνωσης.
Το Πεκίνο, η βασική προστάτιδα δύναμη της Μιανμάρ, που επισήμως ως ακόμα και σήμερα δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως και ρητώς πως έγινε πραξικόπημα, άμβλυνε ωστόσο κάθε φορά τις διατυπώσεις των ανακοινώσεων στις διαπραγματεύσεις.
Πέραν αυτού, το γεγονός ότι εκφράστηκε το ΣΑ του ΟΗΕ κάθε άλλο παρά μοιάζει να είχε οποιονδήποτε αντίκτυπο στους βιρμανούς στρατηγούς μέχρι εδώ.
Προχθές Τετάρτη η ειδική επιτετραμμένη του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, η Κριστίνε Σράνερ Μπούργκενερ, παρότρυνε το Συμβούλιο να αναλάβει ισχυρή δράση, προειδοποιώντας εναντίον του κινδύνου να ξεσπάσει «εμφύλιος πόλεμος» κλίμακας «άνευ προηγουμένου» και ο κόσμος να βρεθεί μπροστά σε «λουτρό αίματος».
Στη χθεσινή ανακοίνωσή του το ΣΑ επαναλαμβάνει την «έκκλησή του στους στρατιωτικούς να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», να «σέβονται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα» και «να επιδιώξουν διάλογο και συμφιλίωση κατά τη βούληση και προς το συμφέρον του λαού» της Μιανμάρ, ενώ αξιώνει για ακόμη μια φορά να απελευθερωθούν η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, σε βάρος της οποίας απαγγέλθηκαν χθες κατηγορίες για παραβίαση της νομοθεσίας περί κρατικών απορρήτων που ανάγεται στην εποχή της αποικιοκρατίας, καθώς και ο πρόεδρος Ουίν Μιντ.
Στο κείμενο υπογραμμίζεται ακόμη πως το ΣΑ εκφράζει την «υποστήριξή του» στις «προσπάθειες» που καταβάλλει η Ένωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), η οποία αναμένεται να διεξαγάγει σύνοδο στα τέλη Απριλίου για να αναζητήσει τρόπο να επιλυθεί η κρίση, ενώ απευθύνεται ξανά έκκληση να υπάρξει «ασφαλής και ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων όσοι τη χρειάζονται» σε ανθρωπιστική βοήθεια.
«Είναι ζωτικής σημασίας τα δικαιώματα των (εθνικών) μειονοτήτων να προστατεύονται πλήρως», σημειώνεται επιπλέον στην ανακοίνωση, ενώ εκφράζεται η ελπίδα η επιτετραμμένη του ΟΗΕ, στην οποία έχει απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα μετά το πραξικόπημα, να μπορέσει να την επισκεφθεί «το συντομότερο δυνατόν».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Το στιγμιότυπο αναπαράχθηκε ευρέως στα social media
Στόχος η παρεμπόδιση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Μόσχας
Η στρατηγική της προσέγγισης με τον Αμερικανό πρόεδρο γυρίζει μπούμερανγκ
Προφυλακισμένος ο 41χρονος Ζερόμ Μπαρέλα
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δηλώνει ότι δεν θα παραιτηθεί και ότι θα είναι υποψήφιος στην όποια αναμέτρηση για την ηγεσία
Πυρά της ιταλικής κυβέρνησης στο Τραμπ για το σχόλιο που έκανε στην Μελόνι
Καθυστερούν οι επαφές στην Ελβετία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.