- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Handelsblatt: Εμπόδιο η Τουρκία στην επίτευξη των στόχων του ΝΑΤΟ
«Η πολιτική της είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο μεταρρύθμισης»
Την Τουρκία κατονομάζει ως βασικό εμπόδιο για την επίτευξη των στόχων του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις της δεκαετίας η γερμανική εφημερίδας Handelsblatt
Ως βασικό εμπόδιο επίτευξης των στόχων του ΝΑΤΟ για τις προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας χαρακτήρισε η γερμανική εφημερίδα, Handelsblatt, την Τουρκία.
Μάλιστα, επικαλείται δήλωση εκπροσώπου μεγάλης χώρας - μέλους της Συμμαχίας, ότι «η στρατηγική της φιλικής αντιμετώπισης της Τουρκίας, προκειμένου να μην την χάσουμε ως σύμμαχο, φθάνει σαφώς στο τέλος της».
Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, το ΝΑΤΟ, το οποίο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε χαρακτηρίσει «εγκεφαλικά νεκρό», χρειάζεται «θεραπεία με φρέσκα κύτταρα». Οι σύμμαχοι θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Μάας, να πλησιάσουν πολιτικά μεταξύ τους. Ωστόσο, «λόγω των εσωτερικών εντάσεων, είναι εξαιρετικά αβέβαιο εάν οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν, όταν στην Τουρκία οι προτάσεις επικρίθηκαν πριν καν παρουσιαστούν», επισημαίνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.
«Αυτό είναι εκρηκτικό επειδή η Τουρκία, όπως και κάθε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, έχει δικαίωμα βέτο σε όλες τις αποφάσεις - ταυτόχρονα η πολιτική της είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο μεταρρύθμισης», διευκρινίζει ο συντάκτης, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η 'Αγκυρα εμποδίζει εδώ και χρόνια την συνεργασία του ΝΑΤΟ με τρίτες χώρες που δεν την ευνοούν, όπως η Αυστρία, αλλά και στην επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων στην Συρία, στην αγορά των ρωσικών S-400 και στην ανάμιξη στην διένεξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Είναι απίθανο, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Τουρκία «να συμφωνήσει σε προτάσεις που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν το περιθώριο ελιγμού της - ακριβώς αυτές οι προτάσεις όμως είναι που θα μπορούσαν να φέρουν αναζωογόνηση της πολιτικής συνεργασίας».
Ο κ. Μάας δεν θέλησε χθες να σχολιάσει τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει ενδεχόμενη απόρριψη των περισσότερων από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν, επειδή κάποια κράτη - μέλη θα αντισταθούν. «Οι διπλωμάτες άλλων χωρών έγιναν πιο σαφείς, τουλάχιστον ανεπισήμως. "Η στρατηγική φιλικής αντιμετώπισης της Τουρκίας ώστε να μην την χάσουμε από σύμμαχο φθάνει σαφώς στο τέλος της", δήλωσε στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος μεγάλης χώρας του ΝΑΤΟ. Η περίπτωση της Τουρκίας πρέπει τώρα να αντιμετωπιστεί ανοιχτά. Η ελπίδα είναι ο μελλοντικός Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να λάβει παρόμοιες θέσεις», προσθέτει ο συντάκτης της Handelsblatt και καταλήγει αναφέροντας ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει το αργότερο στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, που θα πραγματοποιηθεί το α' εξάμηνο του 2021. «Ο Μακρόν θα ήθελε να καταγγείλει την έλλειψη συντονισμού σε σημαντικές αποφάσεις. Ένα αρνητικό παράδειγμα για αυτόν θα ήταν η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στην βόρεια Συρία, η οποία δεν συζητήθηκε στο ΝΑΤΟ και κατέστη δυνατή μέσω της επίσης μη συζητηθείσας απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή», τονίζει η εφημερίδα.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.