Κοσμος

Ιταλία: Ένα γενικό lockdown οδηγεί σε εκτροχιασμό την οικονομία

Νέο αρνητικό ρεκόρ σε επιβεβαιωμένα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στη γειτονική χώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εικόνα από το πρώτο lockdown που είχε επιβληθεί για τον κορωνοϊό στο Μιλάνο
Εικόνα από το πρώτο lockdown που είχε επιβληθεί για τον κορωνοϊό στο Μιλάνο © EPA

Η κυβέρνηση στην Ιταλία θέλει να αποφύγει ένα νέο γενικό lockdown, το οποίο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία, σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομίας στην Ιταλία Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι δήλωσε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 ότι η «απόλυτη προτεραιότητα» της κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί ένα πανεθνικό lockdown λόγω του κορωνοϊού που θα εκτροχίαζε την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη που καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο.

Ο Γκουαλτιέρι ανέφερε σε ομιλία του σε τραπεζίτες στη Ρώμη ότι η ανάκαμψη κατά 16,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου σημαίνει ότι ακόμα και αν υπάρξει συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο η Ιταλία θα πετύχει την πρόβλεψη για -9% του ΑΕΠ για το σύνολο του έτους.

«Είναι η απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης να συγκρατήσει τις μολύνσεις του κορωνοϊού προκειμένου να αποφευχθεί ένα γενικό lockdown» δήλωσε ο Γκουαλτιέρι. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα παρατείνει το μορατόριουμ για την αποπληρωμή δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τις τράπεζες και ότι είναι έτοιμη να υιοθετήσει περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας, εάν χρειαστεί.

Όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, η Ιταλία πλήττεται ήδη από ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού και χθες κατέγραψε νέο ρεκόρ με σχεδόν 27.000 νέες μολύνσεις. Η χώρα έχει καταγράψει πάνω από 28.000 θανάτους που σχετίζονται με την COVID-19, ο δεύτερος υψηλότερος απολογισμός στην Ευρώπη μετά τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Γκουαλτιέρι δήλωσε ότι ο κίνδυνος μιας νέας οικονομικής επιβράδυνσης το τέταρτο τρίμηνο σημαίνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ το 2021 μπορεί να είναι χαμηλότερη του στόχου της Ρώμης για 6%, αλλά σε αυτήν την περίπτωση «απλά θα καθυστερήσει η ανάκαμψη».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ    

ΠΡΟΣΦΑΤΑ