- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στοκχόλμη: Αρχαιολόγοι εντόπισαν απομεινάρια φάρμας των Βίκινγκς
Χρονολογείται στην ύστερη εποχή του Σιδήρου
Τα απομεινάρια μιας προϊστορικής φάρμας των Βίκινγκ εντόπισαν αρχαιολόγοι σε ανασκαφή, στην επαρχία Τέμπι της Στοκχόλμης.
Απομεινάρια από μία φάρμα των Βίκινγκς που χρονολογείται στην ύστερη εποχή του Σιδήρου εντόπισαν σε ανασκαφή αρχαιολόγοι στην επαρχία Τέμπι της Στοκχόλμης.
Στην περιοχή εντοπίστηκαν και σκεύη που που χρονολογούνται μεταξύ του 400 και 550 μ.Χ., ενώ καθώς προχωρούσαν οι ανασκαφές, ίχνη σπιτιών και κτιρίων, πιθανώς από διαφορετικές εποχές, εντοπίστηκαν κάτω από τα στρώματα τύρφης.
Ακόμα, κατά τις ανασκαφές βρέθηκαν βέλη, μύλοι, κεραμικά, δαχτυλίδια, βελόνες από οστά που εντοπίστηκαν σε τάφους των Βίκινγκς.
«Πιθανότατα δεν είναι ένα μεγάλο αγρόκτημα, αλλά μάλλον ανήκει σε ένα άλλο αγρόκτημα που βρισκόταν κοντά και το οποίο αναφέρεται σε ιστορικές πηγές. Αλλά είναι ένα συναρπαστικό μέρος» δήλωσε ο Τζον Χάμιλτον, κορυφαίος αρχαιολόγος σε δελτίο Τύπου.
Το προτεινόμενο όνομα των αρχαιολόγων για το αγρόκτημα είναι Βίκμπι, που σημαίνει «χωριό του κόλπου» και το οποίο αναφέρεται σε χρονικά του Μεσαίωνα αν και υπάρχει περίπτωση να είναι παλαιότερο.
Στο σημείο βρέθηκαν επίσης τα ερείπια αρκετών σπιτιών και κτιρίων, αλλά είναι άγνωστο το πότε κατασκευάστηκαν. Μερικά ευρήματα υποδεικνύνουν πως, ένα μεσαιωνικό αγρόκτημα βρισκόταν στην περιοχή ήδη από το 400–550 μ.Χ., μόνο για να επιβιώσει κατά την εποχή των Βίκινγκ.
«Έχουμε ανακαλύψει κάποια μεσαιωνικά ευρήματα και βρήκαμε πως μοιάζει με μεσαιωνική κατασκευή σπιτιών, όπου οι τοίχοι στηρίζονται σε θεμέλια από λίθους και όχι σε υψωμένους πυλώνες, όπως κατά την εποχή των Βίκινγκ. Πλέον συζητάμε αν το μέρος εγκαταλείφθηκε κατά την εποχή των Βίκινγκ ή αν υπήρχε ένα αγρόκτημα εκεί αργότερα» κατέληξε ο Τζον Χάμιλτον.
Η εποχή των Βίκινγκ
Οι Βίκινγκ ήταν Σκανδιναβοί ναυτικοί που πραγματοποιούσαν επιδρομές μεγάλης κλίμακας αλλά και εμπορικές αποστολές σε όλη την Ευρώπη. Έζησαν περίπου μεταξύ 793 και 1066 και εγκαταστάθηκαν στην Ισλανδία, την Ιρλανδία, τις Βρετανικές Νήσους και έφτασαν ως και την Βόρεια Αμερική.
Τα πλοία της Δανίας και της Νορβηγίας έπλεαν πιο συχνά προς τα δυτικά ενώ τα σουηδικά αντίθετα προς τα ανατολικά και νότια.
Οι Σουηδοί Βίκινγκς μάλιστα έκαναν ανασκαφές στη σημερινή Γερμανία, την Πολωνία, τα κράτη της Βαλτικής, τη Ρωσία ενώ μαρτυρίες τους θέλουν να φτάνουν ως και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και την Κωνσταντινούπολη.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε 16 μήνες
Ο στενός φίλος του ζευγαριού αποκάλυψε τι συμβαίνει μακριά από τις κάμερες και γιατί «κανείς δεν το μαθαίνει»
Σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα
Εξαπέλυσε πυραύλους και drones, στο στόχαστρο και δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ
Η περίπτωση του 17χρονου που συνελήφθη στην Ολλανδία
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Άγνωστη η αιτία θανάτου - Tι εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.