Κοσμος

Σουηδία - Κορωνοϊός: Η αντιπολίτευση πιέζει να ξεκινήσει έρευνα

Σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης και τις επιλογές που έγιναν - «Φουντώνουν» οι φωνές στο εσωτερικό για τα «χαλαρά» μέτρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός: Η αντιπολίτευση στη Σουηδία πιέζει να ξεκινήσει ανεξάρτητη έρευνα για τον τρόπο που έγινε η διαχείριση της κρίσης
Κορωνοϊός: Η αντιπολίτευση στη Σουηδία πιέζει να ξεκινήσει ανεξάρτητη έρευνα για τον τρόπο που έγινε η διαχείριση της κρίσης/ © EPA/Fredrik Sandberg

Απαντήσεις για το αν υπάρχουν ευθύνες στον τρόπο αντιμετώπισης του κορωνοϊού στη Σουηδία, ζητά η αντιπολίτευση και προτείνει να ξεκινήσει ανεξάρτητη έρευνα.

Να ξεκινήσει ανεξάρτητη έρευνα για το πώς αντιμετωπίστηκε ο κορωνοϊός στη Σουηδία, επιδιώκει η αντιπολίτευση.

Η Σουηδία ήταν ένα από τα ελάχιστα κράτη στην Ευρώπη που ακολούθησε μια «χαλαρή» πολιτική στον τρόπο αντιμετώπισης της σοβαρής υγειονομικής κρίσης. Ολοένα και περισσότεροι πολίτες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επέλεξε την οικονομία και όχι τη Δημόσια Υγεία, από τη στιγμή που αρνήθηκε πεισματικά να επιβάλει lockdown.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της σουηδικής αντιπολίτευσης ζήτησαν την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 να συσταθεί, πριν από το καλοκαίρι, μια ανεξάρτητη επιτροπή που θα διερευνήσει τη διαχείριση της επιδημίας Covid-19 από τη Σουηδία. Αν και έχει ταχθεί υπέρ της σύστασης μιας τέτοιας επιτροπής, ο πρωθυπουργός της χώρας Στέφαν Λεβέν θεωρεί πως η επιτροπή αυτή δεν θα είναι λειτουργική, παρά μόνο εάν τελειώσει η πανδημία.

«Πολλά κόμματα συμφωνούν με εμάς στο γεγονός ότι αυτή η επιτροπή θα πρέπει να συγκροτηθεί όσο το δυνατό συντομότερα κι ότι δεν πρέπει να περιμένουμε το τέλος της κρίσης» απάντησε από τη μεριά του, ενώπιον δημοσιογράφων, ο Ουλφ Κρίστερσον, ο επικεφαλής του κόμματος Moderates, που ζήτησε τη σύσταση της επιτροπής μαζί με τους Σουηδούς Δημοκράτες.

Στους 4.350 οι νεκροί από κορωνοϊό στη Σουηδία
Στους 4.350 οι νεκροί από κορωνοϊό στη Σουηδία/© athensvoice.gr/koronoios

Οι νεκροί από κορωνοϊό στη Σουηδία είναι 4.350, την ώρα που τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φθάσει τα 36.476. Τα 3/4 των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, ήταν ασθενείς δομών φροντίδας και νοσούντες που παρέμειναν στα σπίτια τους.

Η ανεξάρτητη επιτροπή αυτή αναμένεται να εξετάσει και την παράμετρο για ποιον λόγο έως τα τέλη Μαΐου γίνονταν 30.000 διαγνωστικά τεστ για κορωνοϊό στη Σουηδία, ενώ υπήρχε η δυνατότητα για τουλάχιστον 100.000.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ