- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ελβετοί εκτός lockdown: Ήρθε η ώρα να ζήσουμε
Ουρές σε κομμωτήρια, ανθοπωλεία, οδοντιατρεία και στα μαγαζιά για τατουάζ
Ελβετία-Covid-19: Οι Ελβετοί σπεύδουν σε κομμωτήρια και οδοντιατρεία, καθώς ξεκινά η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων καραντίνας.
Κουρέματα, μασάζ και αγορές προμηθειών κηπουρικής βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας για τους Ελβετούς σήμερα, καθώς η χώρα άρχισε σιγά σιγά να χαλαρώνει τους περιορισμούς στη δημόσια ζωή, που είχε επιβάλει τον Μάρτιο για να αναχαιτίσει τη διασπορά του νέου κορωνοϊού. Ουρές σχηματίστηκαν μπροστά από ανθοπωλεία και φυτώρια, αφού οι πολίτες παρέμειναν έξι σε καραντίνα στο σπίτι τους, σεβόμενοι τις συστάσεις της κυβέρνησης.
«Νομίζω ότι ήρθε η ώρα. Πρέπει να ζήσουμε τη ζωή μας, επομένως πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας και να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους, ακόμα και σε μια ουρά σαν κι αυτή», είπε η Κριστιάν Ανσερνέ καθώς περίμενε στην ουρά για να μπει στο φυτώριο Schillinger στο Γκλαντ.
Η Αν Σίλιγκερ, η ιδιοκτήτρια του καταστήματος, είπε ότι η επιχείρησή της παρέμεινε κλειστή από τις 17 Μαρτίου, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να πετάξει το ένα τέταρτο της ετήσιας της παραγωγής και να χάσει το 15% των πωλήσεων. «Είναι πολύ για εμάς και θα είναι δύσκολο να το ξεπεράσουμε» υπογράμμισε, αποτυπώνοντας με τη φράση αυτή την ανησυχία κι άλλων ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων.
Περισσότεροι από 1.350 άνθρωποι στην Ελβετία πέθαναν από τη νόσο COVID-19 με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέρχεται σε 30.000.
«Μια περίπλοκη χρονιά»
Τα νοσοκομεία θα μπορούν εκ νέου να κάνουν τακτικά χειρουργεία από σήμερα, ενώ ξαναπιάνουν δουλειά επίσης οι οδοντίατροι, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα μασάζ, τατουάζ και αισθητικής.
Στη Γενεύη, όπως σε ολόκληρη τη χώρα, τα κομμωτήρια προετοιμάζονταν εδώ και ημέρες για αυτήν την επιστροφή.
Στο "mod's hair", το τηλέφωνο χτυπά ασταμάτητα. «Οι πελάτες βρίσκονταν εκεί από το άνοιγμα. Τηρούμε όλους τους κανόνες: δύο μέτρα απόσταση ανάμεσα σε κάθε πελάτη και απολυμαίνουμε κάθε καρέκλα έπειτα από κάθε πελάτη», εξηγεί η κομμώτρια Ινές.
Τα περισσότερα καταστήματα, τα σχολεία και οι αγορές τροφίμων ακολουθούν από την 11η Μαΐου. Σε ένα τρίτο στάδιο, προβλέπεται η λειτουργία των επαγγελματικών λυκείων και των πανεπιστημίων από τις 8 Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει καταγραφεί άνοδος των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.
«Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να μειώνεται, κάτι που αποτελεί σίγουρα καλά νέα την πρώτη ημέρα που ξεκινάμε τη χαλάρωση των μέτρων», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Βέρνη ο Ντάνιελ Κοχ, που ηγείται της ομάδας που διαχειρίζεται την κρίση στην Ελβετία.
Ο Λεονάρντ Μπραζόλα, οδοντίατρος στη Λωζάνη, εξήγησε ότι οι ασθενείς θα πρέπει να καταβάλουν το κόστος των θεραπειών τους, επομένως είναι πιθανόν να ακυρώσουν ή να αναβάλουν κάποιες μη απαραίτητες οδοντικές εργασίες.
«Αναμένουμε ότι όλοι θα επηρεαστούν από αυτήν την κρίση και ότι θα υποστούμε τις συνέπειες για αρκετούς μήνες» σημείωσε.
«Θα είναι μια περίπλοκη χρονιά», τόνισε.
Στο ιατρείο του θα επιτρέπεται μονάχα ένας ασθενής τη φορά. Απομάκρυνε τα περιοδικά από την αίθουσα αναμονής και τοποθέτησε τις καρέκλες σε απόσταση 2 μέτρων η μία από την άλλη.
Κι ενώ η χώρα προσπαθεί να επιστρέψει δειλά δειλά στην κανονικότητα, οι υγειονομικές αρχές γνωστοποίησαν σήμερα ότι τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών μπορούν να έχουν φυσική επαφή με τους παππούδες τους.
«Τα παιδιά δεν έχουν πρακτικά μολυνθεί και δεν μεταδίδουν τον ιό», είπε ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Δημόσιας Υγείας Ντάνιελ Κοχ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τον 6ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών
Η περίπτωση της Κρίστα Πάικ
Οι Δημοκρατικοί κερδίζουν έδαφος σε «κόκκινες» Πολιτείες
Eίχε καταδικαστεί για τη δολοφονία της 19χρονης το 1995
«Εξετάζουμε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα»
Η δεύτερη αποτυχημένη εκτέλεση μέσα στο 2026
Αναφέρεται επίσης στη διακοπή της παροχής στέγης ως μέσο πειθούς
Ο ISS, που βρίσκεται σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από τη Γη, φιλοξενεί σε μόνιμη βάση αστροναύτες εδώ και 25 χρόνια
Οι εισαγγελικές αρχές υποστήριζαν ότι στο iPhone του υπήρχε παιδική πορνογραφία
«Ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο Μανουέλ Μπομπάρ της «Ανυπότακτης Γαλλίας»
Το αυτοκίνητο του Λούκας Γκουρνά-Ντουάθ ανατράπηκε κοντά στο προπονητικό κέντρο
Έρευνες για τα κίνητρα και πιθανή εμπλοκή του Ιράν
Στην εταιρεία έχει επενδύσει και η ηθοποιός
Ωστόσο, θα παραμείνουν νόμιμοι σε άλλες 32 πολιτείες της Αμερικής
Η άγρια δολοφονία της Κολίν Σλέμερ, το παρασκήνιο και το τραυματικό παρελθόν που επικαλέστηκαν οι δικηγόροι της
Μέλη του προσωπικού συγκράτησαν τον σκηνοθέτη
Από τους 174 επιβαίνοντες, οι 166 ήταν Ισραηλινοί, σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης
Θρησκευτική εκδήλωση στον χώρο όπου σκοτώθηκαν 378 άνθρωποι προκαλεί αντιδράσεις από οικογένειες θυμάτων
Μια αμφίρροπη εκλογική μάχη στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής
Η αναφορά στην αφοσίωση και οι επίμαχες αποφάσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.