- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σουηδία: Αμφισβήτηση για τις επιλογές της κυβέρνησης
Αυστηρότερα μέτρα ζητούν εκατοντάδες ακαδημαϊκοί αλλά και πολίτες
Η κυβέρνηση της Σουηδίας επέλεξε να μην πάρει περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό αντίστοιχα με άλλων ευρωπαϊκών χωρών και, εκτός από την αμφισβήτηση των πολιτών, αντιμετωπίζει πλέον και περισσότερα κρούσματα
Σε αμφισβήτηση τίθεται η απόφαση της κυβέρνησης Σουηδίας να μην πάρει αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ήδη σε μία ημέρα ανακοινώθηκαν 612 νέα κρούσματα, ενώ σε ημερήσια βάση υπάρχουν 25 με 30 θύματα, με την πρωτεύουσα Στοκχόλμη να έχει πληγεί περισσότερο.
«Δεν έχουμε επιλογή, πρέπει να κλείσουμε τη Στοκχόλμη τώρα αμέσως» λέει στο Reuters η Σεσίλια Σόντερμπεργκ-Νάουκλερ, καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska. Είναι μία από τους 2.300 ακαδημαϊκούς που υπέγραψαν ανοικτή επιστολή προς την κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου μήνα, καλώντας την να λάβει αυστηρότερα μέτρα για να προστατεύσει το σύστημα υγείας της χώρας.
«Πρέπει να θέσουμε υπό έλεγχο την κατάσταση, δεν μπορούμε να κινούμαστε προς μια κατάσταση, όπου θα επικρατήσει το απόλυτο χάος. Κανείς δεν ακολούθησε αυτόν τον δρόμο, επομένως γιατί εμείς θα πρέπει να είμαστε οι πρώτοι που θα τον δοκιμάσουμε, στη Σουηδία, χωρίς τη συναίνεση» των πολιτών, διερωτήθηκε.
Στη Σουηδία, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά λειτουργούν κανονικά, οι άνθρωποι μπορούν ακόμη να πηγαίνουν στα εστιατόρια, καθώς η χώρα έχει επικεντρωθεί στο να απομονώνει και να φροντίζει τους ασθενείς παρά να κλείνει τμήματα της κοινωνίας. Οι συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων απαγορεύτηκαν, τα λύκεια και τα πανεπιστήμια κάνουν διαδικτυακά μαθήματα και οι αρχές συστήνουν στους πολίτες να αποφεύγουν τα άσκοπα ταξίδια.
Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός διασπείρεται στους οίκους ευγηρίας, κυρίως στην πρωτεύουσα, όπου το προσωπικό σε νοσοκομεία και γηροκομεία προειδοποιεί δημοσίως για την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού όπως μάσκες. Τοπικός αξιωματούχος περιέγραψε μια «καταιγίδα» κρουσμάτων COVID-19 με την οποία είναι αντιμέτωπη πλέον η Στοκχόλμη, που άνοιξε ένα νοσοκομείο εκστρατείας σε ένα συνεδριακό συγκρότημα νότια του κέντρου της πόλης και απηύθυνε έκκληση προς όλους όσοι έχουν ιατρική εκπαίδευση να βοηθήσουν στη φροντίδα των ασθενών.
Το πρόσωπο της μάχης της Σουηδίας εναντίον της πανδημίας, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας Άντερς Τέγκνελ, αμφισβητεί πόσο αποτελεσματικό θα ήταν το μέτρο της καραντίνας σε βάθος χρόνου. «Είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε μια πολιτική που θα μπορεί να διατηρηθεί για μια μακρύτερη χρονική περίοδο, κάτι που σημαίνει "μείνετε στο σπίτι εάν είστε άρρωστοι", αυτό είναι το μήνυμά μας» είπε ο Τέγκνελ, ο οποίος έχει δεχθεί τόσο απειλές όσο και μηνύματα θαυμασμού για τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.