Κοσμος

Έφθασαν στη Λιβύη οι πρώτοι Τούρκοι στρατιωτικοί

Πάτησαν το έδαφος της αφρικανικής χώρας - Πώς θα κινηθούν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουρκικός στρατός
Τουρκικός στρατός/ © EPA

Στη Λιβύη βρίσκονται οι πρώτοι Τούρκοι στρατιωτικοί, καθώς η Άγκυρα ετοιμάζεται να στείλει περισσότερους.

Η Τουρκία έχει στείλει 35 στρατιωτικούς στη Λιβύη για να στηρίξουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη, όμως δεν θα συμμετέχουν σε μάχες, ανέφερε την Τετάρτη τουρκική εφημερίδα, επικαλούμενη τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η Άγκυρα θα αναλάβει τον ρόλο συντονιστή. Οι στρατιώτες δεν θα συμμετέχουν σε μάχες» δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι Τούρκοι βουλευτές ενέκριναν την αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη για να στηρίξουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, σύμμαχο της Άγκυρας, απέναντι στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Ο Ερντογάν επεσήμανε την Κυριακή ότι η ανάπτυξη των Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη ξεκίνησε μετά την έγκριση του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με την Hurriyet, 35 Τούρκοι στρατιώτες έχουν σταλεί μέχρι στιγμής στην εμπόλεμη χώρα.

«Οι στρατιώτες που θα σταλούν δεν θα λάβουν μέρος στις μάχες» υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ άλλοι αξιωματούχοι της χώρας ανέφεραν επανειλημμένα ότι το προσωπικό που πηγαίνει στη Λιβύη θα «συμβουλεύει» και «θα εκπαιδεύει» τον στρατό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο στρατάρχης Χάφταρ έχει τη στήριξη μεταξύ άλλων της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που του προσφέρουν διπλωματική και στρατιωτική βοήθεια. Οι δύο αυτές χώρες είναι περιφερειακοί αντίπαλοι της Τουρκίας, η οποία είναι σύμμαχος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όπως και του άλλου υποστηρικτή της, του Κατάρ.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «2.500 μισθοφόροι της ομάδας Wagner», μιας ρωσικής, ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας, επίσης μάχονται στο πλευρό του Χάφταρ, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ