Κοσμος

Ορατότης μηδέν στο Σίδνεϊ: Καπνός έχει καλύψει τα πάντα

Σε απόσταση αναπνοής από τα προάστια η πύρινη λαίλαπα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυκνός καπνός από τις πυρκαγιές έχει καλύψει τα πάντα στο Σίδνεϊ
Πυκνός καπνός από τις πυρκαγιές έχει καλύψει τα πάντα στο Σίδνεϊ/ © EPA/JOEL CARRETT

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο Σίδνεϊ, καθώς ο πυκνός καπνός από τις πυρκαγιές έχει καλύψει τα πάντα.

Η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, εδώ και ημέρες καίγεται ολοσχερώς, με τις φλόγες να έχουν φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τα προάστια της πόλης. Οι καπνοί έχουν «σκεπάσει» το κέντρο του Σίδνεϊ, με την ποιότητα του αέρα στην πόλη να είναι 11 φορές πιο πάνω από το επίπεδο που θεωρείται επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.

Σύμφωνα με το SBS, η ποιότητα του αέρα στο ΜακΚουάρι Παρκ, έφτασε τις 2,214 μονάδες -η χειρότερη βαθμολογία που έχει δοθεί ποτέ. Η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας αποφάσισε την ακύρωση όλων των δρομολογίων των φέρι μποτ, καθώς ο καπνός έχει «κρύψει» το λιμάνι της πόλης. Παράλληλα, έχει αναβληθεί κάθε αθλητική δραστηριότητα, καθώς επιστήμονες ειδοποιούν πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων.

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο Σίδνεϊ από τους καπνούς των πυρκαγιών
Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο Σίδνεϊ από τους καπνούς των πυρκαγιών/ © EPA/JOEL CARRETT

Ο καπνός είναι τόσο πυκνός και έντονος, που οι αρχές αναγκάστηκαν να εκκενώσουν κτίρια, καθώς έχει εισχωρήσει σε μερικά από αυτά, συμπεριλαμβανομένου του κτιρίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Υπαίθρου, καθώς και της εφημερίδας Sydney Morning Herald.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και Περιβάλλοντος της πολιτείας, Δρ. Ρίτσαρντ Μπρουμ, η σημερινή ημέρα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ζεστή και γεμάτη από καπνό. «Οι συνθήκες αυτές αναμένεται να ασκήσουν πίεση σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους που πάσχουν από καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο Σίδνεϊ από τους καπνούς των πυρκαγιών
Αποπνικτική ατμόσφαιρα στο Σίδνεϊ από τους καπνούς των πυρκαγιών/ © EPA/JOEL CARRETT

Το τμήμα Περιβάλλοντος της πολιτείας ανέφερε ότι η ορατότητα σε ολόκληρο το ανατολικό και νοτιοδυτικό τμήμα του Σίδνεϊ ήταν σε «επικίνδυνα» επίπεδα το πρωί, ενώ η ποιότητα του αέρα ήταν κακή στα νοτιοδυτικά και επικίνδυνη στα βόρεια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ