- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Εμφύλιος» στην Ιταλία μετά τη ρατσιστική επίθεση στον Μάριο Μπαλοτέλι
Η στάση των κομμάτων απέναντι στον «Super Mario» του ιταλικού ποδοσφαίρου
Η ρατσιστική επίθεση κατά του Μάριο Μπαλοτέλι στο γήπεδο της Βερόνας έχει πυροδοτήσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση.
Πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης έχει προκαλέσει η ρατσιστική φραστική επίθεση κατά του ποδοσφαιριστή της Μπρέσα, Μάριο Μπαλοτέλι, από οπαδούς της Βερόνας, ιδίως και μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του νεοφασίστα επικεφαλής των οπαδών της Βερόνας και την προκλητική άγνοια του γεγονότος από τον ηγέτη της ξενοφοβικής Λέγκας Ματέο Σαλβίνι.
Αμέσως μετά το επεισόδιο στο γήπεδο, ο αρχηγός των οπαδών της Ελλάς Βερόνα και στέλεχος της νεοφασιστικής Forza Nuova Λούκα Καστελίνι δήλωσε προκλητικά πως «μπορεί ο Μπαλοτέλι να έχει διαβατήριο, όμως δεν θα γίνει ποτέ κανονικός Ιταλός», προκαλώντας τις αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς και του Κινήματος 5 Αστέρων.
Έως και ο επίσκοπος της Βερόνας Τζουζέπε Τζέντι έκανε παρέμβαση δηλώνοντας πως το συμβάν στο στάδιο Μεπεντεγκόντι, με τις προσβολές κατά του Μπαλοτέλι, δεν αντιπροσωπεύει την πόλη: «η Βερόνα δεν είναι ό,τι βλέπουμε στο στάδιο» είπε.
Όμως, ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι στις δηλώσεις του μοιάζει να παρατείνει τη σύγκρουση, που είχε και παλαιότερα με τον ίδιο τον Μπαλοτέλι. «Με 20.000 θέσεις εργασίας σε κίνδυνο, ο Μπαλοτέλι είναι η τελευταία μου έγνοια, μα η τελευταία, τελευταία, τελευταία. Ένας εργάτης της (απειλούμενης με κλείσιμο βιομηχανίας) Ilva αξίζει όσο 10 Μπαλοτέλι. Καταδικάζουμε τον ρατσισμό, αλλά δεν έχουμε ανάγκη από τέτοια φαινόμενα», τόνισε ο Σαλβίνι, ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξη Τύπου στη Γερουσία.
Όμως ο πρώην υπουργός της Λέγκας, Λορέντσο Φοντάνα, μίλησε για «μία επονείδιστη λασπολογία κατά της Βερόνας και των οπαδών της». Θέση που συμμερίζεται και ο δήμαρχος της πόλης Φεντερίκο Σμποαρίνα, που υποστήριξε πως «δεν μπορεί να είναι δυνατόν, εξ υποθέσεως δεν μπορεί να είναι δυνατόν, γιατί στο στάδιο δεν υπήρξαν ρατσιστικά συνθήματα, και ρίχνεται λάσπη σε μία πόλη και στους οπαδούς της».
«Ναι μεν, αλλά» ήταν και το κεντρικό νόημα των σχετικών δηλώσεων της ηγέτιδας του ακροδεξιού κόμματος 'Αδέλφια της Ιταλίας' Τζόρτζια Μελόνι, η οποία τόνισε πως ο ρατσισμός στον αθλητισμό είναι καταδικαστέος, αλλά πως άκουσε πως δεν υπήρξαν ρατσιστικά συνθήματα στο στάδιο και «σε αυτό το θέμα δεν είμαι σε θέση να τοποθετηθώ διότι δεν ήμουν στο στάδιο».
Από την πλευρά της κεντροαριστεράς, οι αντιδράσεις ήταν πιο σαφείς, με τον υπουργό Αθλητισμού Βιτσέντσο Σπανταφόρα να ζητεί μία ρητή καταδίκη του γεγονότος από την κοινωνία και τον δήμαρχο της Βερόνας.
Θέση πήρε και ο σοσιαλιστής πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος έγραψε στο Twitter πως «ο Μπαλοτέλι είναι πέρα για πέρα Ιταλός. Ο Μπαλοτέλι είναι πέρα για πέρα Ευρωπαίος». Ο πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Ρομπέρτο Φίκο τόνισε από την πλευρά του πως «Ιταλός δεν θα είναι ποτέ όποιος είναι ρατσιστής, γιατί δεν σέβεται τις βάσεις της συνύπαρξής μας όλων ως κοινότητα», ενώ πολλοί βουλευτές ζήτησαν να ληφθούν μέτρα κατά του νοεφασίστα οπαδού Καστελίνι για τις δηλώσεις του.
Οι πιο σφοδρές κριτικές επίσης προήλθαν από προσωπικότητες του αθλητισμού, όπως ο Αρίγκο Σάκι, ο οποίος επεσήμανε την κακή επίδραση που έχει ο Σαλβίνι σε ορισμένες ακραίες οπαδικές συμπεριφορές, ενώ ο αντιπρόεδρος της UEFA Μικέλε Ούβα τόνισε πως «τα επεισόδια αυτά δεν προκαλούνται μόνον από μία κουλτούρα εντός των σταδίων, αλλά δυστυχώς είναι μια κουλτούρα που ενσαρκώνεται στους δρόμους και μέγα μέρος της ευθύνης αυτής φέρουν και οι πολιτικοί μας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Πεντάγωνο σχεδιάζει να στείλει στη Μέση Ανατολή το αεροπλανοφόρο Τζορτζ Ουάσιγκτον
Η εκεχειρία στον εμφύλιο της Υεμένης κατέρρευσε τον Ιούλιο με νέες μάχες μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ και του Ιράν
Στο μικροσκόπιο τέσσερις προηγούμενες αναφορές
Ο Ντάνι Λεόν πραγματοποίησε στην Ισπανία το άλμα της ζωής του
Αντιμέτωπος με έως 20 χρόνια φυλάκισης
Εκτεταμένες ακυρώσεις και καθυστερήσεις σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της νότιας ακτής
Για την υπόθεση είχε συλληφθεί ένας 56χρονος
Ο Σαγέεφ ήταν κυβερνήτης του υποβρυχίου Zaporizhzhia
Τέσσερις κουκουλοφόροι άρπαξαν εκατοντάδες συλλεκτικές κάρτες πριν τραπούν σε φυγή
Δύσκολη η προσέγγιση από την Πυροσβεστική στο σημείο λόγω πυρκαγιάς
Η δήλωση του εισαγγελέα του Λος Άντζελες και η συγκλονιστική μαρτυρία του αδελφού του, Τζέικ
Αν και ο ηλικιωμένος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, η επίθεση της 24χρονης αποδείχθηκε θανατηφόρα
Στήθηκε γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης - Δεν υπάρχουν θύματα
Η Άσλεϊ Γουόλτερς τον κατηγορεί για σεξουαλική επίθεση και κακοποίηση – Ο τραγουδιστής αρνείται τους ισχυρισμούς
Οι ανησυχίες που προσπαθούσε να μοιραστεί η νεαρή μητέρα και οι αποκαλύψεις στη δίκη
H συνεργασία σε επίπεδο αμυντικής βιομηχανίας και οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις
...γιατί το αστρονομικό φαινόμενο ήρθε και πέρασε, αλλά η Τέχνη είναι για πάντα
Οι πρώτες εικόνες μετά τη συντριβή σε χωράφι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.