- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Ερντογάν-Νέες προκλήσεις για Συρία με αναφορές στην Κύπρο το '74
Η Άγκυρα ζητεί από τις ΗΠΑ να ασκήσουν την «επιρροή» τους στους Κούρδους για να φύγουν από τη ΒΑ Συρία
Εμπρηστικός Ερντογάν για τους Κούρδους στη Συρία. «Όπως έμαθαν στην Κύπρο τι εστί Τουρκία, θα το μάθουν και τώρα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Εμπρηστικός εμφανίστηκε για ακόμα μία φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή τη φορά, μίλησε, χθες Σάββατο, στην Καισάρεια για τη βορειοανατολική Συρία, κάνοντας αναφορές στην τουρκική εισβολή του ’74 στην Κύπρο.
«Όπως στο παρελθόν έμαθαν τι εστί τουρκικό έθνος στην Κύπρο, στη επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη, στην επιχείρηση Κλάδος Ελαίας και στο Άφριν, έτσι θα το μάθουν και τώρα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Μόλις λήξουν οι 120 ώρες θα συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε, θα συντρίψουμε τα κεφάλια των τρομοκρατών και θα συνεχίσουμε. Για άλλη μια φορά λέμε: ή ελευθερία ή θάνατος. Είδαμε ότι οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν δεν τηρούνται, τα σύνορά μας απειλούνται, δεν δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για επιστροφή των Σύριων προσφύγων στα σπίτια τους, σηκώσαμε και πάλι τα μανίκια», πρόσθεσε.
Ο Ερντογάν συνέχισε σε επιθετικό τόνο: «Ρωτάω, ποιος αχρείος θα μας περιορίσει; Αυτοί οι υποκριτές, αυτοί οι διπρόσωποι, αυτοί οι θαυμαστές των τρομοκρατών θα περιορίσουν εμάς; Εκπλήσσομαι για τα μυαλά τους. Φαίνεται ότι το τουρκικό έθνος, αυτό το έθνος δεν το έχουν μάθει. Αλλά θα το μάθουν. Ή θα το μάθουν με το καλό ή θα το μάθουν παίρνοντας το μάθημά τους. Ό,τι χρειάζεται το κάνουμε, Αν χρειάζονται διαπραγματεύσεις, συνομιλίες , τις κάνουμε. Αν χρειαστεί στρατιωτική επιχείρηση, να χτυπήσει, και αυτό το κάνουμε».
Επίσης, ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε και στην επικείμενη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Την Τρίτη πρώτα ο Αλλάχ θα είμαι στην Ρωσία, στο Σότσι. Κι εκεί θα τα συζητήσουμε όλα αυτά με τον κ. Πούτιν. Και αφού συναντηθούμε και με αυτούς -πρώτα ο Αλλάχ- θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο το δρόμο μας. Αδελφοί μου, είναι φανερό ότι ένα μέρος της επιχείρησής μας βρίσκεται υπό το καθεστώς (Άσαντ), το οποίο προστατεύει η Ρωσία. Γι’ αυτό θα συζητήσουμε με τον κ. Πούτιν την Τρίτη αυτό το θέμα. Γιατί πρέπει να βρούμε μια διέξοδο. Το ίδιο ισχύει και για εκεί. Και πάλι αν γίνει, έγινε. Αν δεν γίνει θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα δικά μας σχέδια».
Τουρκία σε ΗΠΑ: Πείτε στους Κούρδους να φύγουν
Την ίδια ώρα, η Τουρκία κάλεσε την Ουάσινγκτον να ασκήσει την «επιρροή» της στις κουρδικές δυνάμεις ώστε να αποσυρθούν «χωρίς επεισόδια» από τη βορειοανατολική Συρία, όπως προβλέπεται στη συμφωνία με την οποία σταμάτησαν οι τουρκικές επιχειρήσεις στην περιοχή, ανέφερε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.
«Εμείς τηρούμε αυτήν τη συμφωνία. Προβλέπει την αποχώρηση (των Κούρδων) μέσα σε διάστημα πέντε ημερών και ζητήσαμε από τους Αμερικανούς συναδέλφους μας να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους και τις διασυνδέσεις τους ώστε να διασφαλιστεί ότι (οι Κούρδοι μαχητές) θα φύγουν χωρίς επεισόδια», είπε ο Ιμπραχίμ Καλίν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Εκτός από την αποχώρηση των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG, η κουρδική πολιτοφυλακή) η συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ προβλέπει επίσης την εφαρμογή μιας «ζώνης ασφαλείας» πλάτους 32 χιλιομέτρων εντός του συριακού εδάφους. Το μήκος της ωστόσο δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να φτάσει εντέλει τα 450 χιλιόμετρα.
Οι Κούρδοι της Συρίας κατηγορούν την Τουρκία ότι παραβιάζει τη συμφωνία, συνεχίζοντας τους βομβαρδισμούς, όμως ο Καλίν επέρριψε την ευθύνη για «όλα τα επεισόδια» στις YPG. «Οι στρατιωτικοί μας είναι σε επαφή με τους (Αμερικανούς) ομολόγους τους για να διασφαλίσουν ότι οι YPG θα αποχωρήσουν χωρίς μάχες», κατέληξε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ηλικιωμένη γυναίκα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το διαμέρισμα όπου ζούσε για 71 χρόνια
Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε στη μεταξύ τους συνάντηση στη Νέα Υόρκη
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ζητά να παρέμβει στη δικαστική προσφυγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Συγκινημένη η κόρη του Μαρίνα στην τελετή
Η κυβέρνηση Μελόνι εγκρίνει νέα μέτρα για την ένταξη και την ασφάλεια στα σχολεία
Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου στη Μέση Ανατολή
Η ελευθερία, η ισότητα των φύλων και η αυτονομία του ανθρώπου απέναντι στη θεοκρατική εξουσία
Η δύσκολη μετάβαση στο Γυμνάσιο
«Γύρνα πίσω στο Μαρόκο», του φώναζαν
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Ενώ τα δίδυμα ΗΠΑ vs Κίνα και ΗΠΑ vs Ιράν καλύπτουν τις φωτιές στη χειμαζόμενη Ουκρανία, ο πόλεμος φέρνει μεγάλη ακρίβεια
Πινγκ Πινγκ και Φου Σουάνγκ είναι οι νέοι «πρεσβευτές» της Κίνας
Σφοδρή επίθεση στην Τουρκία και το Κατάρ
Ο ανιψιός της απολύθηκε απομακρύνθηκε από την θέση του επικεφαλής ασφάλειας των ακινήτων της
Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τοπικούς αξιωματούχους για αμέλεια
Η 87χρονη ζούσε στο σπίτι επί 71 χρόνια - Χαμός σε όλη τη χώρα
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτό ισχύει και για το Politico
Ξαφνική επίθεση φιλίας προς τη χώρα μας εξαπέλυσε ο τούρκος πρόεδρος
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία των πληρωμάτων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.