- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μεγάλο ρήγμα στους κόλπους των Τόρις για το θέμα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Φυλακίστε τους!»: στο ετήσιο συνέδριο των βρετανών συντηρητικών, οι σύνεδροι επιτέθηκαν με μανία κατά των 21 μετριοπαθών βουλευτών που συνέδραμαν την βρετανική αντιπολίτευση αντιτασσόμενοι στην στρατηγική του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit, σε μία ένδειξη του μεγάλου ρήγματος που υπάρχει στους κόλπους των Τόρις για το θέμα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το «σφάλμα» τους; Ψήφισαν με την αντιπολίτευση τον νόμο που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει από τις Βρυξέλλες τρίμηνη αναβολή του Brexit εάν δεν υπάρξει μέχρι τις 19 Οκτωβρίου συμφωνία διαζυγίου, ώστε να αποφευχθεί η πτώση χωρίς αλεξίπτωτο με τις χαώδεις επιπτώσεις της για την βρετανική οικονομία.
«Ενήργησαν κατά του εθνικού συμφέροντος», δήλωσε ο βουλευτής Στιβ Μπέικερ, Brexiter ψυχή τε και σώματι, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του συνεδρίου του Μάντσεστερ, από το οποίο απουσιάζουν πολλοί διαπρεπείς μετριοπαθείς Τόρις.
Οι δηλώσεις του ερέθισαν τους παρευρισκόμενους: «Φυλακίστε τους!», κραύγαζαν, ενώ εκείνος τους καλούσε να ηρεμήσουν, φροντίζοντας παράλληλα να πει ότι η ψήφιση του νόμου αυτού από το βρετανικό κοινοβούλιο «έπληξε την διαπραγματευτική θέση του Λονδίνου» με αποτέλεσμα «η Ευρωπαϊκή Ενωση να μην είναι πλέον διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις».
Παράδοση άνευ όρων
Στις αρχές του Σεπτεμβρίου, ο Μπόρις Τζόνσον απέπεμψε χωρίς άλλη διαδικασία τους 21 μετριοπαθείς βουλευτές Τόρις, ανάμεσά τους σημαντικά στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και ο εγγονός του Τσόρτσιλ Νίκολας Σόουμς σε ένα άνευ προηγουμένου πογκρόμ στην συντηρητική παράταξη, η οποία έχει βαρύ και πολυετές ιστορικό ερίδων για την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Σε μία ακόμη λεκτική παρεκτροπή, ο Μπόρις Τζόνσον κατήγγειλε τον νόμο ως «παράδοση άνευ όρων», διαβεβαίωσε ότι θα τον σεβαστεί...αλλά απέκλεισε αναβολή του Brexit.
Στο συνέδριο του Μάντσεστερ , οι σύνεδροι μοιάζουν ενωμένοι πίσω από τον αρχηγό τους. «Get Brexit done» (Ας υλοποιήσουμε το Brexit), επαναλαμβάνουν ασταμάτητα.
«Δεν αναγνωρίζω πλέον αυτό το κόμμα των ακραίων», δήλωσε πρόσφατα ο Φίλιπ Χάμοντ σε συνέντευξή του στους Times. «;Eχει τελειώσει ο χαλαρός συνασπισμός των διαφορετικών τάσεων, ενωμένος στην πίστη προς το ελεύθερο εμπόριο, το άνοιγμα των αγορών, την δημοσιονομική πειθαρχία και τον φόβο των καταστροφικών συνεπειών του σοσιαλισμού. (...) Στην θέση του, ο ιδεολογικός πουριτανισμός που δεν ανέχεται καμία διαφορετική άποψη».
Δηλητηριώδης ατμόσφαιρα
Ο Φίλιπ Χάμοντ δεν πήγε στο Μάντσεστερ. ;Oμως άλλοι, που κρατήθηκαν στο περιθώριο των επίσημων εισηγήσεων, επέμειναν να κάνουν την φωνή τους να ακουστεί. Τρεις πήραν τον λόγο χθες το βράδυ στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου για να μιλήσουν για ένα περισσότερο ανεκτικό και πραγματιστικό Συντηρητικό Κόμμα.
«Το κόμμα έχει γίνει πολύ επιθετικότερο, επιζητεί περισσότερο την σύγκρουση και είναι πολύ πιο πολωμένο», είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκόουκ. «Δεν είμαστε πια το κόμμα του Τσόρτσιλ, είμαστε περισσότερο το κόμμα του Τραμπ», πρόσθεσε προκαλώντας χειροκροτήματα στο ακροατήριο, αλλά και πολλά «ό,τι θέλει λέει».
Για τον βουλευτή Ντόμινικ Γκρίβ, η δηλητηριώδης ατμόσφαιρα «ενθαρρύνεται ξεκάθαρα από τον Μπόρις Τζόνσον». Την ώρα της δικής του παρέμβασης, ο βουλευτής δέχθηκε μήνυμα στο κινητό του και το διάβασε δυνατά. «Είσαι ένας άθλιος προδότης». «Δεν είναι και πολύ ευγενικό», σχολίασε γελαστός ο Ντόμινικ Γκριβ.
Υπερασπιζόμενος την ανάγκη μίας συμφωνίας, χωρίς την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να υποστεί τεράστιο σοκ μετά το Brexit, o Ντόμινικ Γκρίβ δήλωσε ότι πίστη στο κόμμα σημαίνει ότι όταν υπάρχει ανάγκη πρέπει να βάζει κανείς το συμφέρον της χώρας πρώτο.
«;Eχασα την μάχη. Το κόμμα αποφάσισε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή 'Eνωση», παραδέχθηκε ο φιλοευρωπαίος Αλιστερ Μπαρτ, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών. «Αλλά η διαδικασία αυτή (το Brexit) έχει γίνει έμμονη ιδέα σε σημείο που φτάνει τον παραλογισμό, πράγμα που με ανησυχεί πραγματικά».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί δεν ανακοινώνεται ακόμη το όνομά του
Αρχικά οι δύο πλευρές αντάλλαξαν συνθήματα και ύβρεις, όμως η ένταση γρήγορα κλιμακώθηκε
O κ. Κόμπος επιβεβαίωσε για πρώτη φορά την προέλευση των drones
Όσα συνέβαιναν στο παγκοσμίως γνωστό εστιατόριο της Κοπεγχάγης και τρεις φορές βραβευμένο με αστέρι Michelin
«Πιο σκληρή επίθεση» προανήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ
Η ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ στο Truth Social
Στους 450.000 έφθασαν οι εκτοπισμένοι από τον Λίβανο
«Όσοι δεν καταθέσουν τα όπλα θα φέρουν την ευθύνη για τις συνέπειες», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ
Η πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου που το Τελ Αβίβ πλήττει εθνικές υποδομές του Ιράν
Απορρίφτηκε το αίτημα Τραμπ για άνευ όρων παράδοση της Ισλαμικής Δημοκρατίας
Ισραήλ και ΗΠΑ συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους κατά του Ιράν
«Εχθρό» χαρακτήρισε το Ιράν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει μετά την επίθεση στο Ιράν να στραφεί προς την Κούβα
Τα αεροσκάφη αυτά είναι ικανά να μεταφέρουν έκαστο έως 24 πυραύλους κρουζ
«Είμαστε σε αναβαθμισμένο επίπεδο ετοιμότητας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Από τη στιγμή που θα πάρει εντολή δράσης θα χρειαστεί πέντε ημέρες για να σηκώσει άγκυρες
Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ένα τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ
Αναβαθμίστηκε ο συναγερμός στα Στενά του Ορμούζ
Ύστερα από πλήγμα σε βρετανική βάση, πολλές χώρες έχουν αναπτύξει στρατιωτικά μέσα στην Κύπρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.