Κοσμος

Καλιφόρνια: Ανέλκυσαν το κουφάρι του καταδυτικού πλοίου Conception

Ποιες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για το δυστύχημα που παρέσυρε στον θάνατο 34 ανθρώπους

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
california.jpg
Κόλαση φωτιάς σε σκάφος στη Σάντα Κρουζ, Καλιφόρνια © twitter.com/KTLA

Περισσότερες από 10 ημέρες μετά την πιο θανατηφόρα ναυτική τραγωδία στην μοντέρνα ιστορία της Καλιφόρνια, οι ερευνητές εξακολουθούν να ψάχνουν για απαντήσεις.

Τι προκάλεσε τελικά τη φωτιά στο καταδυτικό πλοίο Conception, έξω από νησί Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνια, η οποία παρέσυρε στον θάνατο 34 άτομα;

Οι ερευνητές που έχουν αναλάβει την υπόθεση, δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο συμπέρασμα, ωστόσο ελπίζουν πως τα καμένα απομεινάρια του σκάφους, μπορούν να δώσουν την απάντηση.

Το Conception έχει, πλέον, ρυμουλκηθεί και θα μεταφερθεί σε ναυτική εγκατάσταση, εκεί που μια ομάδα ερευνητών από την αμερικανική υπηρεσία πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών θα εξετάσει τα καύσιμα και τα ηλεκτρικά του συστήματα ή, τουλάχιστον, ότι έχει απομείνει από αυτά...

Ομάδα εργατών κατάφερε την Πέμπτη να «σηκώσει» από τον πυθμένα του λιμανιού Platts τα κομμάτια από το κουφάρι του Conception, έπειτα από καθυστέρηση μιας εβδομάδας, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, δυσκόλευαν σημαντικά τις προσπάθειές τους. Αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλο μέρος του σκάφους είχε καταστραφεί, με το αμπάρι και οι χαμηλότερες κουκέτες να είναι τα μοναδικά σημεία που είχαν παραμείνει άθιχτα.

Περισσότερες από 10 ημέρες μετά την πιο θανατηφόρα ναυτική τραγωδία στην μοντέρνα ιστορία της Καλιφόρνια, οι ερευνητές εξακολουθούν να ψάχνουν για απαντήσεις, σχετικά με το τι άναψε τη σπίθα και τι προκάλεσε την ταχεία εξάπλωση της φωτιάς σε ολόκλήρο το σκάφος.

Σε μια από τις θεωρίες που έχουν προκριθεί, ο σχεδιαστής του πλοίου είχε αναφέρει στους The Times πως η φωτιά ενδέχεται να ξεκίνησε στους χώρους με τις κουκέτες, από έναν φορτιστή κινητής συσκευής. Ένα μέλος του πληρώματος, που κατάφερε να διασωθεί, σημείωσε πως η φλόγα μπορεί να ξεκίνησε από συσκευή φόρτισης, που είχαν αφήσει οι επιβάτες στο μαγειρίο.

Ερευνητές από το FBI και την ακτοφυλακή έχουν ήδη ξεκινήσει να αναζητούν στοιχεία στο γραφείο της διαχειρίστριας εταιρείας του Conception, ενώ ερευνούν και τα άλλα δυο πλοία της, με την ελπίδα πως θα καταφέρουν σύντομα να καταλήξουν στο πόρισμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ