- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Έτοιμοι να πέσουν οι τίτλοι τέλους στην κυβέρνηση Λέγκας-Πέντε Αστέρων
Όλα τα βλέμματα στραμμένα στον Τζουζέπε Κόντε
Συνεχίζεται η πολιτική κρίση στην Ιταλία. Αύριο Τρίτη όλα δείχνουν παραίτηση του Τζουζέπε Κόντε από την πρωθυπουργία.
Ο κυβερνών συνασπισμός των λαϊκιστών στην Ιταλία, την κατάρρευση του οποίου προκάλεσε ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, αναμένεται να ενταφιαστεί οριστικά αύριο Τρίτη με μια πολυαναμενόμενη δήλωση του επικεφαλής της κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε, στη Γερουσία, και την πιθανή παραίτησή του.
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) στον Κόντε, που μπορεί να εξαπολύσει από το βήμα της Γερουσίας καυστική κριτική εναντίον του Σαλβίνι, του ακροδεξιού αντιπροέδρου της κυβέρνησής του, έπειτα από 14 μήνες διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με ένα από τα πιθανότερα σενάρια, ο Κόντε αναμένεται, μετά την ομιλία του, να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, θέτοντας τέρμα στην 65η κυβέρνηση της Ιταλικής Δημοκρατίας και ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης.
Ο Ματέο Σαλβίνι, που θα λάβει επίσης τον λόγο στη Γερουσία, μπορεί να προσπαθήσει και πάλι να ανατρέψει την κυβέρνηση μέσω μιας πρότασης μομφής, έστω κι αν έχει μικρές πιθανότητες να την κερδίσει από αριθμητική άποψη.
Στις 8 Αυγούστου, διέλυσε τον συνασπισμό ανάμεσα στο κόμμα του και το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Λουίτζι Ντι Μάιο. Λέγοντας ότι έχει κουραστεί από τις διαφωνίες με τον σύμμαχό του, που είναι αντίθετος για παράδειγμα με μεγάλα έργα υποδομής όπως το έργο σιδηροδρομικής σύνδεσης υψηλής ταχύτητας Λιόν-Τορίνο, αποφάσισε ότι δεν υφίσταται πλέον πλειοψηφία και ζήτησε εκλογές το φθινόπωρο, ενισχυμένος από τις δημοσκοπήσεις που δίνουν στο κόμμα του 36% έως 38% στην πρόθεση ψήφου.
‘Όμως ο Τζουζέπε Κόντε, ένας δικηγόρος άγνωστος στο ευρύ κοινό που έφθασε πέρυσι στην κορυφή της κυβέρνησης, αντέδρασε ζητώντας η διαδικασία να διεξαχθεί ενώπιον του Κοινοβουλίου.
Και τις τελευταίες ημέρες, βγήκε από την εφεδρεία επικρίνοντας την άρνηση του Σαλβίνι να επιτρέψει την αποβίβαση ασυνόδευτων ανηλίκων από το σκάφος της ισπανικής μκο Open Arms.
Ενάντια σε κάθε προσδοκία, η παρτίδα παίζεται τώρα ανάμεσα στο M5S και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD, κεντροαριστερά), στην αναζήτηση μιας συμμαχίας απέναντι στον ηγέτη της Λέγκας.
Εξοργισμένος, ο Ματέο Σαλβίνι κάλεσε χθες βράδυ τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν εναντίον μιας τέτοιας προοπτικής. «Θα βρισκόμαστε ειρηνικά στους δρόμους», προειδοποίησε στη διάρκεια μιας συνάντησης, λέγοντας ότι θα πρέπει να «περάσουν πάνω από το πτώμα του» για μια συμμαχία ανάμεσα στο M5S και το PD.
Απέναντι στον κίνδυνο να βρεθεί εκ νέου στο περιθώριο, ο Σαλβίνι χαμήλωσε τους τόνους απέναντι στον επικεφαλής της κυβέρνησης: «Ο Κόντε παραμένει ο πρωθυπουργός μου και το τηλέφωνό μου είναι πάντα ανοικτό».
Ο ιδρυτής του M5S, ο κωμικός ηθοποιός Μπέπε Γκρίλο, συγκέντρωσε χθες τα στελέχη του M5S στην εξοχική κατοικία του και απέρριψε τις προσπάθειες συμφιλίωσης του Σαλβίνι, τον οποίο χαρακτήρισε «μη αξιόπιστο συνομιλητή».
Από την πλευρά του, ο Ρομάνο Πρόντι, πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρότεινε να σχηματιστεί ένας «φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός» που θα μπορούσε να ενώσει το PD, το M5S και τη Forza Italia, το κεντροδεξιό κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για μια «επανεισδοχή της Ιταλίας ως ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Έφθασε μάλιστα μέχρι του σημείου να αποκαλέσει έναν τέτοιο συνασπισμό παρόμοιο με τους μεγάλους συνασπισμούς α λα γερμανικά, «Ούρσουλα», αναφερόμενος στη Γερμανίδα νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποίο κατάφερε να ενώσει ευρωβουλευτές τριών κομμάτων προκειμένου να εκλεγεί.
Στη διάρκεια των 14 μηνών που βρίσκεται στο υπουργείο Εσωτερικών ο Σαλβίνι παραμέλησε το γραφείο του για να οργώσει τη χώρα, ευρισκόμενος σε διαρκή προεκλογική εκστρατεία.
Απέναντί του ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ένας 33χρονος Ναπολιτάνος, χωρίς εμπειρία και ελάχιστα χαρισματικός ηγέτης του Μ5S και υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης που δεν έχει κρατήσει όλες τις υποσχέσεις του, χάνει συνεχώς έδαφος στις δημοσκοπήσεις.
Όλα παραμένουν ωστόσο πιθανά στο πολύ γόνιμο ιταλικό πολιτικό τοπίο: μια κυβέρνηση M5S-PD, πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο ή την άνοιξη του 2020, αν όχι ένας νέος συνασπισμός M5S-Λέγκας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οπτικό υλικό δείχνει ότι ο 37χρονος νοσηλευτής κρατούσε κινητό και όχι όπλο
Σάλος από βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία – Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.