- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επίθεση στο Charlie Hebdo: Υπό κράτηση στη Γαλλία ο τζιχαντιστής Πίτερ Σερίφ
Ο Γάλλος τζιχαντιστής Πίτερ Σερίφ, ο οποίος συνελήφθη στις 16 Δεκεμβρίου στο Τζιμπουτί, τέθηκε υπό κράτηση αμέσως μόλις έφτασε στη Γαλλία σήμερα το πρωί, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.
Ο Σερίφ, ο οποίος είχε στενή σχέση με τα αδέλφια Κουασί που διέπραξαν την επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo τον Ιανουάριο του 2015, "διέφευγε της γαλλικής δικαιοσύνης και θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις του", γράφει σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός, ο οποίος εκφράζει ικανοποίηση για την "αποτελεσματικότητα" των υπηρεσιών του και των "ανταλλαγών πληροφοριών" μεταξύ των διεθνών υπηρεσιών.
Ο 36χρονος αυτός Γάλλος συνελήφθη στις 16 Δεκεμβρίου στο Τζιμπουτί, όπου είχε φτάσει, σύμφωνα με την προεδρία της χώρας, μέσω θαλάσσης από την Υεμένη με πλαστά έγγραφα αναγνώρισης.
Ο Σερίφ, ο οποίος είχε γίνει στην Υεμένη στέλεχος της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (Aqpa), ήταν γνωστός στις γαλλικές αρχές λόγω της στενής του σχέσης με τους Σαΐντ και Σερίφ Κουασί που επιτέθηκαν στην σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo.
Λόγω αυτού του δεσμού του, το όνομα του Πίτερ Σερίφ υπάρχει στην έρευνα που γίνεται για τις επιθέσεις του Ιανουαρίου του 2015 στη Γαλλία (Charlie Hebdo, Μονρούζ, Hyper Cacher), που στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους.
Ωστόσο μολονότι ορισμένα μέσα ενημέρωσης τον παρουσιάζουν ως "πιθανό εγκέφαλο" των επιθέσεων αυτών, ο Πίτερ Σερίφ δεν αποτελεί αντικείμενο, όπως διευκρινίζει γαλλική δικαστική πηγή, κανενός εντάλματος σύλληψης στην υπόθεση αυτή, την οποία η εισαγγελία του Παρισιού μόλις παρέπεμψε στο κακουργιοδικείο για 14 υπόπτους, οι περισσότεροι κατηγορούμενοι για επιμελητειακή υποστήριξη των δραστών.
Αυτό ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αποτελεί αντικείμενο σύλληψης ή δίωξης σε άλλη έρευνα στη Γαλλία, πρόσθεσε η πηγή αυτή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Άγνωστη η αιτία θανάτου - Tι εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Οι αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή SpaceX Crew-12
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν
Η ελληνική πρεσβεία στην Ελβετία συνεχάρη τη νέα δήμαρχο, ευχόμενη κάθε επιτυχία στη θητεία της
Η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες διαφέρει
Η εξέλιξη της πνευμονικής νόσου της πριγκίπισσας είναι σοβαρή και η μεταμόσχευση θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.