Κοσμος

Διπλή ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή

Για την επέμβαση στη Συρία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
47964-98862.jpg

Δύο φορές θα κληθούν να ψηφίσουν οι βρετανοί βουλευτές πριν από μια πιθανή ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία σε αντίποινα για τη χημική επίθεση κατά αμάχων στη Δαμασκό από το καθεστώς Άσαντ.

Μετά τις έντονες πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον στην πρόταση που κατέθεσε αργά χθες, Τετάρτη η βρετανική κυβέρνηση για συζήτηση και ψήφιση από τη Βουλή των Κοινοτήτων στην έκτακτη σημερινή συνεδρίαση αναφέρεται ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν δύο φορές.

Η κρίσιμη δεύτερη ψηφοφορία θα γίνει μετά την αναφορά των επιθεωρητών του ΟΗΕ, που βρίσκονται στο συριακό έδαφος για τη χρήση χημικών.

Όπως δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, οι εμπειρογνώμονες θα χρειαστούν ακόμη τέσσερις ημέρες.

Οι πιέσεις στο εσωτερικό της Βρετανίας έρχονται από τους Εργατικούς, οι οποίοι απείλησαν ότι θα καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για στρατιωτική δράση στη Συρία αν ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν περιμένει πρώτα τα αποτελέσματα από τις έρευνες των επιθεωρητών του ΟΗΕ κοντά στη Δαμασκό.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε την Τετάρτη ότι η πρόταση για την αντίδραση της χώρας στις καταγγελίες για χρήση χημικών συμβαδίζει με την προσέγγιση που έχει υιοθετήσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση.

«Η πρόταση που θα εξετάσουμε στο Κοινοβούλιο υποστηρίζει τη συνεκτική προσέγγιση της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση κατά της χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, ώστε να αποτρέψουμε κάθε πιθανή μελλοντική χρήση τέτοιου είδους όπλων» δήλωσε στο BBC ο Χέιγκ.

Η πρόταση που κατέθεσε στη Βουλή των Κοινοτήτων η κυβέρνηση αναφέρει ότι «το Κοινοβούλιο αποδοκιμάζει τη χρήση χημικών όπλων» και δηλώνει ως απάντηση ότι «μπορεί αν χρειαστεί να απαιτήσει στρατιωτική δράση νόμιμη, αναλογική και επικεντρωμένη στη διάσωση ζωών προλαμβάνοντας και αποτρέποντας περαιτέρω χρήση χημικών όπλων από τη Συρία».

Η πρόταση, επίσης, κατηγορεί τα Ηνωμένα Έθνη για «αποτυχία» στην αντιμετώπιση της συριακής κρίσης. Τονίζει, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι «θα πρέπει να ακολουθηθεί μία διαδικασία μέσω των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη νομιμοποίηση οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης».

Τονίζει, επίσης, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να λάβει άμεσα υπόψιν τα ευρήματα από τις έρευνες των επιθεωρητών. Η έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής των Κοινοτήτων θα αρχίσει με τοποθέτηση του Ντέιβιντ Κάμερον και θα κλείσει με ομιλία του αναπληρωτή Πρωθυπουργού Νικ Κλεγκ.

Δ.Κ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.