- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
ΗΠΑ: Τουλάχιστον 1.000 παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από ιερείς
Αποκαλυπτική έρευνα των αρχών της Πενσιλβάνια
Τουλάχιστον 1.000 παιδιά είχαν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από 300 και πλέον ιερείς και τα εγκλήματά τους συγκαλύφθηκαν από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, σύμφωνα με μια έρευνα που διενήργησαν οι εισαγγελικές αρχές της Πενσιλβάνιας και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η τελική έκθεση, που συντάχθηκε από ένα σώμα ενόρκων στους οποίους είχαν δοθεί τα συμπεράσματα της έρευνας, αναφέρει ότι «σχεδόν όλα τα αδικήματα» έχουν πλέον παραγραφεί και δεν είναι δυνατόν να ασκηθούν ποινικές διώξεις στους δράστες. Μόνο δύο ιερείς έχουν διωχθεί, ο ένας για σωρεία σεξουαλικών επιθέσεων σε παιδιά, με την πιο πρόσφατη από αυτές να ανάγεται στο 2010.
Μολονότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, οι ένορκοι αποφάσισαν να δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα δεκάδων ιερέων που κατηγορήθηκαν για παιδεραστία. Στην έκθεση γίνεται λόγος για κακοποίηση παιδιών ηλικίας ακόμη και κάτω των 10 ετών.
Δεν είναι η πρώτη φορά που σώμα ενόρκων δημοσιοποιεί έκθεση για περιπτώσεις παιδεραστίας εντός των κόλπων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ. Είναι όμως η πρώτη φορά που αποκαλύπτονται τόσες πολλές περιπτώσεις.
«Οι ιερείς βίαζαν μικρά αγόρια και κορίτσια και οι υπεύθυνοι της Εκκλησίας δεν έκαναν τίποτα. Επί δεκαετίες», αναφέρεται στην έκθεση όπου αναγνωρίζεται πάντως ότι «πολλά πράγματα άλλαξαν τα τελευταία 15 χρόνια». Οι δύο ποινικές διώξεις ωστόσο δείχνουν ότι «η κακοποίηση παιδιών στους κόλπους της Εκκλησίας δεν έχει εξαλειφθεί».
Παρά τις μεταρρυθμίσεις «οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Εκκλησίας συχνά απέφυγαν τις ευθύνες τους», συνεχίζει η έκθεση. Επίσκοποι και καρδινάλιοι προστατεύτηκαν και «πολλοί, ορισμένοι εκ τον οποίων κατονομάζονται στην έκθεση, πήραν προαγωγή. Όσο δεν αλλάζει αυτή η πρακτική, πιστεύουμε ότι είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να κλείσουμε το κεφάλαιο των σεξουαλικών σκανδάλων στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία».
Οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν επίσης ορισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να μην παραγράφονται τα αδικήματα σε μικρό χρονικό διάστημα αλλά και να περιοριστεί η δυνατότητα σύναψης συμφωνιών εμπιστευτικότητας που υποχρεώνουν τα θύματα να μην αποκαλύπτουν όσα τους συνέβησαν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Το νεογέννητο είναι υγιέστατο, ενώ παρακολουθείται αδιάλειπτα
«Το Netflix έχει ήδη αποκτήσει πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.