- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ο επιστήμονας Ντέιβιντ Γκούνταλ έκλεισε τα μάτια του για πάντα ακούγοντας την «Ωδή στη Χαρά» (video, εικόνες)
Έφυγε, όπως ήθελε, με ευθανασία σε ηλικία 104 ετών
«Στις 12.30 σήμερα ο καθηγητής Ντέιβιντ Γκούνταλ, 104 ετών, πέθανε γαλήνια στην Βασιλεία της Ελβετίας, έπειτα από ένεση Nembutal», έγραψε στο Twitter ο δρ. Φίλιπ Νίτσκε, ιδρυτής της οργάνωσης ευθανασίας Exit International που βοήθησε τον επιστήμονα στο τελευταίο ταξίδι της ζωής του.
Ο καταξιωμένος Αυστραλός βοτανολόγος και οικολόγος απεβίωσε ακούγοντας την «Ωδή στη Χαρά» του Μπετόβεν. Σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για τη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης ευθανασίας. Ο παππούς με τα 12 εγγόνια κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 20.000 δολάρια από δωρεές του κόσμου ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει το τελευταίο ταξίδι της ζωής του από το Περθ στην Ελβετία και συγκεκριμένα στην κλινική Life Circle της Βασιλείας.
Δεν έπασχε από κάποια ανίατη ασθένεια. Ήθελε να δώσει τέλος στη ζωή του διότι η ποιότητά της είχε επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Δύο ημέρες πριν πεθάνει είπε στο CNN «η ζωή μου σταμάτησε να είναι ευχάριστη εδώ και πέντε ή περίπου 10 χρόνια». Αναφερόταν κυρίως στα κινητικά προβλήματα που βίωνε και στην απώλεια της όρασής του.
«Λυπάμαι πολύ που έφθασα σε αυτήν την ηλικία. Δεν είμαι ευτυχισμένος», είχε δηλώσει στις αρχές του Απριλίου στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. « Θέλω να πεθάνω. Και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα λυπηρό» «Το λυπηρό είναι να εμποδίζομαι να πεθάνω. Πιστεύω ότι ένας ηλικιωμένος άνθρωπος σαν εμένα θα πρέπει να έχει τα πλήρη δικαιώματα του πολίτη, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της συνδρομής στην αυτοκτονία».
Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι παράνομη στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Απαγορευόταν και στην Αυστραλία μέχρι που η πολιτεία της Βικτόρια την νομιμοποίησε τον περασμένο χρόνο. Ωστόσο, ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ το 2019 και προβλέπει αυτό το δικαίωμα για ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο και έχουν προσδόκιμο επιβίωσης κάτω των έξι μηνών.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.