- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πάνω από 2 εκατ. μουσουλμάνοι στο μεγάλο προσκύνημα στη Μέκκα (εικόνες, video)
Τεράστια κινητοποίηση των Αρχών ασφαλείας στη Σαουδική Αραβία
Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια μουσουλμάνοι από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου ξεκινούν σήμερα το μεγάλο προσκύνημα στη Μέκκα: μια πορεία με πολλούς σταθμούς στην καρδιά της πιο ιερής πόλης του ισλάμ και τα περίχωρά της.
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν κινητοποιήσει πολλά μέσα και δηλώνουν έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο, μετά τον θάνατο σχεδόν 2.300 ανθρώπων από ποδοπάτημα στη διάρκεια του προσκυνήματος του 2015.
Από την πλατεία του Μεγάλου Τεμένους με τους επτά μιναρέδες οι προσκυνητές κατευθύνονται προς την Κάαμπα, το οικοδόμημα σε σχήμα κύβου καλυμμένο με ένα βαρύ μεταξωτό ύφασμα το οποίο έχει κεντημένους πάνω του με χρυσή κλωστή στίχους του Κορανιού. Προς την κατεύθυνση της Κάαμπα στρέφονται οι μουσουλμάνοι όταν προσεύχονται, ενώ οι προσκυνητές κάνουν επτά φορές τον γύρο της.

Στη συνέχεια οι πιστοί θα κατευθυνθούν στη Μίνα, πέντε χιλιόμετρα ανατολικά της Μέκκας, από όπου αύριο Πέμπτη χιλιάδες προσκυνητές θα ξεκινήσουν τα ξημερώματα την άνοδο προς το όρος Αραφάτ.
Φέτος, επιστρέφουν στη Μέκκα και οι Ιρανοί προσκυνητές, που πέρυσι δεν συμμετείχαν στο χατζ.

Από το ποδοπάτημα που σημειώθηκε το 2015 στη διάρκεια του προσκυνήματος στη Μέκκα σκοτώθηκαν 464 Ιρανοί, ενώ λίγους μήνες αργότερα το Ριάντ και η Τεχεράνη διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις μετά την εκτέλεση ενός σιίτη ιερωμένου στη Σαουδική Αραβία και τις επιθέσεις εναντίον των σαουδαραβικών διπλωματικών αποστολών στο Ιράν.
«Η ασφάλεια των προσκυνητών είναι προτεραιότητά μας», τόνισε χθες Τρίτη ο στρατηγός Μάνσουρ αλ Τούρκι εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότερα από 100.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί για να φροντίσουν την ασφάλεια των πιστών.

Το χατζ φέτος πραγματοποιείται την ώρα που παραμένει η ένταση στην περιοχή εξαιτίας της διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.
Εξαιτίας του αποκλεισμού που έχει επιβάλει η Σαουδική Αραβία στο Κατάρ από τις 5 Ιουνίου, στον οποίο περιλαμβάνεται η αναστολή των θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με τη χώρα, πολλοί κάτοικοι του δεν κατάφεραν να πάνε στη Μέκκα, παρόλο που το Ριάντ χαλάρωσε τους όρους εισόδου στο έδαφός του για τις δύο εβδομάδες του χατζ.


ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι οι εκδηλώσεις μνήμης
Χάος και τρόμος όταν ακούστηκαν πυρά - Ασφαλείς ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ
Μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα της συμμαχίας του έπειτα από 16 χρόνια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να περικόψει τη χρηματοδότησή της
Παράλληλα, ένα διαφορετικό μοντέλο πατρότητας φαίνεται να αναδύεται στα social media
Από κινητά μέχρι τρακτέρ
Από τη σύγκρουση υπέστη βαριά τραύματα και έπεσε σε κώμα
Μπορεί η Αμερική να καθαιρέσει τον Τραμπ; Και αν ναι, θέλει;
Το διπλωματικό σκηνικό γίνεται εκ νέου θολό
Ορισμένοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για περισσότερες από 12 ώρες
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η ταπείνωση από τον Ομπάμα το 2011 τον έστρεψε στην πολιτική
Σε μια περίοδο που οι λεγόμενες «prediction markets» κερδίζουν συνεχώς έδαφος
«Ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα, κατέρρευσε», αναφέρει χαρακτηριστικά
Μπαράζ 660 πυραύλων και drones έπληξε υποδομές στο Ντνίπρο
Ο Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε την ετοιμότητα του ναυτικού για ναρκαλιεία και επιτήρηση
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διευρύνει τις μεθόδους εκτέλεσης των μελλοθάνατων, επαναφέροντας πρακτικές που είχαν καταργηθεί
Παραδέχτηκε πως είχε εντοπιστεί ο ύποπτος λογαριασμός της 18χρονης μήνες πριν τη δολοφονία οκτώ ανθρώπων
Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά φερόμενων διακινητών ναρκωτικών εν μέσω αντιδράσεων
«Συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των κινδύνων πρέπει να εφαρμοστούν»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.