- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέα πρόκληση από Αλβανούς αξιωματούχους: Θα συγκροτήσουμε τη «Μεγάλη Αλβανία»
Απειλούν τα Βαλκάνια για να μπουν στην ΕΕ
Ισχυρές αντιδράσεις στο Βελιγράδι προκαλούν οι διαδοχικές δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες εάν διακοπεί η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των δυτικών Βαλκανίων οι Αλβανοί της περιοχής «θα ζήσουν σ’ ένα ενιαίο κράτος» αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προχωρήσουν στην συγκρότηση της «Μεγάλης Αλβανίας».
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς (ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της Σερβίας και θα αναλάβει το καλοκαίρι τα νέα του καθήκοντα) κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να επαναφέρει στην τάξη» τους Αλβανούς πολιτικούς ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς ζήτησε από τις ΗΠΑ και την ΕΕ να αντιδράσουν προτού οι εξελίξεις λάβουν επικίνδυνη τροπή.
Το χορό των δηλώσεων περί «ένωσης των Αλβανών της βαλκανικής σ ένα κράτος» άνοιξε πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Politico του Βελγίου είπε πως εφόσον η περιοχή της δυτικής Βαλκανικής δεν ενταχθεί στην ΕΕ, τότε η ένωση της Αλβανίας με το Κόσσοβο θα είναι η εναλλακτική λύση για να ζήσουν μαζί οι Αλβανοί.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του Κοσσόβου Χάσιμ Θάτσι δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Ελεύθερη Ευρώπη» ότι «εάν η Ευρώπη μας κλείσει την πόρτα τότε όλοι οι Αλβανοί θα ζήσουν σε ένα και ενιαίο κράτος», για να ακολουθήσει σε ανάλογο πνεύμα ο δήμαρχος της πόλης Μπουγιάνοβατς στην κοιλάδα του Πρέσεβο της νότιας Σερβίας όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο, Γιονούζ Μουσλίου.
Ο τελευταίος δήλωσε πως «η ένωση Αλβανίας και Κοσσόβου χωρίς την ένταξη και της κοιλάδας του Πρέσεβο δεν θα είχε κανένα νόημα», προσθέτοντας πως «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δείξουμε στην Σερβία ότι η περιοχή αυτή αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ενιαίας Αλβανίας».
Οξύτατη ήταν η αντίδραση του ΥΠΕΞ της Σερβίας, ειδικά για τις δηλώσεις του δημάρχου του Μπουγιάνοβατς. «Οι πολιτικοί των Αλβανών θα πρέπει να μετρούν πολύ καλά τα λόγια που εκστομίζουν διότι σήμερα, στην διεθνή σκηνή, δεν κυριαρχούν οι προστάτες τους που βομβάρδισαν την Σερβία για να της αποσπάσουν το Κόσσοβο» δήλωσε και χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του Μουσλίου «ως μια ακόμη απόδειξη ότι η δημιουργία της "Μεγάλης Αλβανίας" αποτελεί κοινό στόχο όλων των Αλβανών πολιτικών».
Όπως σημειώνει στη γραπτή δήλωσή του ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας «σήμερα ο Μουσλίου αποκάλυψε ότι στα σχέδιά τους είναι και η διεκδίκηση της πόλης Νις, αύριο θα ζητήσουν τα Σκόπια , το Ούλτσιν στο Μαυροβούνιο και την Ήπειρο από την Ελλάδα».
Έντονες ήταν και οι διεθνείς αντιδράσεις με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάγια Κότσιαντσιτς να αναφέρει πως δηλώσεις οι οποίες μπορούν να εκληφθούν ως ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις γειτονικών χωρών δεν βοηθούν στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή. Αντί για εμπρηστικές δηλώσεις θα πρέπει όλοι στην περιοχή να εστιάσουν τις προσπάθειές τους σε μεταρρυθμίσεις και συνεργασία, ανέφερε.
Οι πρέσβεις των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, στα Τίρανα και στην Πρίστινα τάχθηκαν κατά των δηλώσεων που υπονομεύουν την σταθερότητα στην περιοχή και την ευρωπαϊκή πορεία του Κοσσόβου και της Αλβανίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εκτίμησε πως αναβιώνει το «σχέδιο της Μεγάλης Αλβανίας» και πως είναι σε εξέλιξη υπονόμευση των θεμελίων της σταθερότητας και μάλιστα υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δυνάμεις της Αστυνομίας χρησιμοποίησαν υδροβόλα για να διαλύσουν τα πλήθη
Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να επεκταθούν και στα νότια της χώρας
Φόβοι για περαιτέρω διασπορά του ιού στην περιοχή
Το σκοτεινό παρελθόν του Ζερόμ Μπαρελά που συνελήφθη και οι τρεις καταγγελίες για βιασμό
Τα θύματα βιντεοσκοπήθηκαν εν αγνοία τους, σύμφωνα με τις Αρχές
Διέσχισαν τη στρατηγική θαλάσσια δίοδο με κλειστούς πομπούς
Στο πλευρό της ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
«Οι Δημοκρατικοί θα προτιμούσαν να δουν τη χώρα να αποτυγχάνει», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο επικεφαλής της οργάνωσης χαρακτήρισε τη συμφωνία «συνθηκολόγηση»
Παρέμεναν εγκλωβισμένοι στις ουρές των συνοριακών ελέγχων
Τι φέρεται να είπε συνδικαλιστικός εκπρόσωπος
Ο 51χρονος Τοντ Μπλανς αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο μετά την απομάκρυνση της Παμ Μπόντι
Η εμμηνόπαυση στο επίκεντρο νέας επένδυσης 215 εκατ. δολαρίων
Mέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί ένα κρούσμα
Εικόνες καταστροφής από το σημείο της σύγκρουσης με την νταλίκα
Ένα οδοιπορικό της δημοσιογράφου Ολένα Μπαρσουκόβα στο Κίεβο των πυραύλων και της πεισματικής κανονικότητας
Αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα αλλάζει τακτική λόγω απωλειών - Στρέφεται σε αεροπορικές επιθέσεις
Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν σe ένα αντίγραφο του Οβάλ Γραφείου σε πλήρη κλίμακα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.