- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πάσχα στον καιρό του Ολοκαυτώματος (εικόνες, video)
Ένα σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο. Εβραίοι πολίτες γιορτάζουν την πολυπόθητη «Έξοδο» από τα στρατόπεδα του θανάτου.
Κάθε χρόνο ο εβραϊκός λαός γιορτάζει το Πάσχα, την έξοδο του σκλαβωμένου λαού των Ιουδαίων από την Αίγυπτο και τη διάβαση από την Ερυθρά Θάλασσα προς την ελευθερία. «Πεσάχ» σημαίνει πέρασμα, διάβαση, και γιορτάζεται στις 14 του μήνα Νισάν, μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου. Είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική γιορτή των Εβραίων και διαρκεί μαζί με την Εβδομάδα των Αζύμων οκτώ μέρες.
Το βράδυ του Πεσάχ κάθε οικογένεια προσφέρει ως θυσία στο Θεό ένα αρνί για τη σωτηρία όλου του λαού. Το τρώνε, χωρίς να σπάσουν τα κόκαλά του, μαζί με άζυμο ψωμί και πικρά χόρτα.
Έτσι, σαν σήμερα, το έτος 1947 στο στρατόπεδο εκτοπισμών Εβραίων στη Βιέννη έχουν συγκεντρωθεί πολλές οικογένειες για να τιμήσουν την πιο συναισθηματικά φορτισμένη «Έξοδο» της ζωής τους: το πέρασμα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, από τη φρίκη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Ολοκαυτώματος στην ελευθερία. Δειπνούν με άζυμο ψωμί και με ιστορίες τρόμου από τους θαλάμους αερίων, τα καταναγκαστικά έργα και τις φόρμες με το αστέρι του Δαυίδ.

Το βίντεο και το σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο προέρχονται από τα αρχεία της Αμερικανοεβραϊκής Κοινής Επιτροπής Διανομής (JDC). Οι σπάνιες φωτογραφίες από τον εορτασμό του Πάσχα σε διάφορα σημεία του κόσμου αμέσως μετά το πέρας του Ολοκαυτώματος ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της προσπάθειας ψηφιοποίησης των αρχείων της μη κυβερνητικής οργάνωσης.
Το Πάσχα στον καιρό του Ολοκαυτώματος γιορταζόταν εν κρυπτώ σε γκέτο, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα υπόγεια κάποιων ανθρώπων που ήλπιζαν να σώσουν τους Εβραίους συμπολίτες τους από το συστηματικό αφανισμό και τη δίωξη του ναζιστικού καθεστώτος.

Το Πεσάχ μετά το τέλος του πολέμου είναι το Πάσχα που οι οικογένειες, οι γείτονες, οι φίλοι μετρούν τις απώλειες και τα κενά στο τραπέζι της γιορτής. Είναι επίσης το Πάσχα απάτριδων Εβραίων. Βγήκαν ζωντανοί από τα στρατόπεδα των ναζί, έχασαν τα σπίτια τους για πάντα.


«Στη βιβλική γλώσσα το Πάσχα είναι η έξοδος από τη σκλαβιά στην εξιλέωση», λέει η Λίντα Λεβί, διευθύντρια της επιτροπής JDC. «Αυτός ο συμβολισμός δεν χάθηκε, ειδικά στον πληθυσμό των εκτοπισμών Εβραίων», συμπληρώνει. Η επιτροπή από τότε φρόντιζε να παρέχει στους επιζήσαντες πρόσφυγες του Ολοκαυτώματος όλα τα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι. Φορτία με αυγά, κρασί και άζυμο ψωμί έφταναν στους καταυλισμούς των Εβραίων απάτριδων του πολέμου. Ακόμη και σήμερα η ίδια επιτροπή φροντίζει άπορους Εβραίους στον κόσμο. Φέτος έστειλε 50.000 κουτιά με άζυμο ψωμί για τους ηλικιωμένους Εβραίους της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.






ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έξι τραυματίες, ζημιές σε δρόμους και σπίτια - Χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους
Γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην Ευρώπη και ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας στο νέο σύστημα ασφάλειας
Οι αναρτήσεις στα social media και η νοσηλεία του 31χρονου
Η ιστορία του Ταχίρις Ντος Σάντος
Το κέρατο του ταύρου προκάλεσε εσωτερική πληγή 10 εκατοστών
Πώς τα ψάρια έγιναν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης
Η ιστορία της Μάιλι δεν είναι η μοναδική
Oι ακριβείς συνθήκες δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα
Παραδέχτηκε στη κοινοβουλευτική συζήτηση το λάθος διορισμό και την άγνοια ελέγχου ασφαλείας
Για απόπειρα εκβιασμού κάνει λόγο η εταιρεία
Έριξε το αυτοκίνητο της έξω από κλαμπ με πεζούς στο δρόμο
Το πάρκο Leinbach βρίσκεται κοντά στο Γυμνάσιο Thomas Jefferson
Η Ζιζέλ Πελικό ήταν μόνο η αρχή...
Υπό φυσιολογικές συνθήκες περνούν καθημερινά περίπου 130 πλοία
Υποχρεωτικός έλεγχος συμβατότητας με την ΕΕ πριν τη Βουλή - Κίνδυνος παγώματος κονδυλίων
Έκρηξη Τραμπ για κατάρριψη F-15, με συμβούλους να τον κρατούν εκτός κρίσιμων αποφάσεων
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσωπικής συνάντησης με την ηγεσία της Τεχεράνης
Κράτη της Ευρώπης αναπτύσσουν δικές τους πλατφόρμες επικοινωνίας – Ανησυχία για ασφάλεια και εξάρτηση
Παρά την κατάρρευση της ποινικής δίωξης – Ο ηθοποιός οδηγείται σε αστική διαδικασία
Καθησυχάζει η Επιτροπή για τις αερομεταφορές, παρά την ανησυχία για τη Μέση Ανατολή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.