Κοσμος

Στήριξη ΕΕ, Ερντογάν και Κίνας στις ΗΠΑ για τα πλήγματα στη Συρία

Ο Πούτιν συγκάλεσε ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
348752-723965.jpg
ΑΠΕ

Τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα στη Συρία δείχνουν την απαιτούμενη αποφασιστικότητα απέναντι σε βάρβαρες χημικές επιθέσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγες ώρες μετά την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργασθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον τερματισμό της βαρβαρότητας στην Συρία, έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Τουσκ.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι «πρέπει να δοθεί απάντηση» στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία

Τη στήριξή της στις ΗΠΑ για τα πλήγματα κατά συριακής αεροπορικής βάσης εκφράζει η Δύση. Η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι είναι «κατανοητή» η επίθεση των ΗΠΑ, δεδομένου του πόνου που υφίσταται ο λαός της Συρίας. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι «πρέπει να δοθεί απάντηση» στη χρήση χημικών όπλων.

«Η επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κατανοητή δεδομένων των διαστάσεων των εγκλημάτων πολέμου, δεδομένου του πόνου αθώων ανθρώπων, και δεδομένων των εμποδίων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε η Μέρκελ.

Χαρακτήρισε τα πλήγματα «περιορισμένα και στοχευμένα».

«Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την ΕΕ πως αυτά τα πλήγματα ήταν περιορισμένα και η επιδίωξη ήταν να αποτραπούν περαιτέρω ωμότητες με χημικά όπλα», ανέφερε ο Γιούνκερ σε δήλωσή του.

«Πρέπει να δοθεί απάντηση στην επανειλημμένη χρήση τέτοιων όπλων», τόνισε προσθέτοντας πως «κατανοεί» τις προσπάθειες για να αποτραπούν περαιτέρω επιθέσεις. «Υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα στα αεροπορικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων και τη χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων».

«Η επιχείρηση που διέταξε την περασμένη νύχτα ο Τραμπ είναι μια βάσιμη απάντηση σε ένα έγκλημα πολέμου. Σε όποιον χρησιμοποιεί χημικά όπλα δεν μπορεί να δίδονται ελαφρυντικά» δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

«Πιστεύω πως τις εικόνες που αναγκασθήκαμε να δούμε τις περασμένες ημέρες, μετά την χρήση χημικών όπλων, δεν μπορεί να σκεφθεί κανείς ότι μπορεί να τις ξαναδούμε», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Σε επίσημο ανακοινωθέν του, παράλληλα, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει: «Η Ιταλία κατανοεί τους λόγους μιας στρατιωτικής επιχείρησης, με σύμμετρη δράση σε ότι αφορά τον χρόνο και τον τρόπο πραγματοποίησής της, ως απάντηση σε μια απαράδεκτη αίσθηση ατιμωρησίας αλλά και ως μέσο πρόληψης όσον αφορά ε περαιτέρω κινδύνους χρήσης χημικών όπλων από μέρους του Άσαντ, πέρα από τις περιπτώσεις χρήσης χημικών όπλων που έχουν ήδη διαπιστωθεί από τον ΟΗΕ».

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει τις επιθέσεις με χημικά όπλα «απάνθρωπες» και «ελεεινές» και ζητά να αναλάβει δράστη το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με στόχο την έκδοση ενός συναινετικού ψηφίσματος.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε την επίθεση, λέγοντας ότι αποτελεί «θετική εξέλιξη», αλλά σημείωσε τι αυτή δεν αρκεί από μόνη της και ότι πρέπει να γίνουν «σοβαρά βήματα» για την προστασία του συριακού λαού.

«Έχει έρθει η ώρα να γίνουν σοβαρά βήματα για την προστασία των αθώων σύρων πολιτών» σημείωσε και τόνισε ότι «η διεθνής κοινότητα έχει την δυνατότητα να σταματήσει το καθεστώς και τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Ελπίζω ότι η ενεργός δράση που επέδειξαν οι ΗΠΑ στο Ιντλίμπ αποτελεί μια αρχή προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε ο Ερντογάν.

Η Κίνα καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις με χημικά στη Συρία και στηρίζει τα Ηνωμένα Έθνη στην διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Χούα Τσουνγίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα ανέκαθεν ήταν αντίθετη στη χρήση χημικών όπλων από οποιαδήποτε χώρα, οργανισμό ή άτομο για οποιοδήποτε λόγο και η θέση της χώρας σε αυτό παραμένει σταθερή.

Η Χούα δήλωσε ότι η Κίνα στηρίζει τα Ηνωμένα Έθνη στη διενέργεια ανεξάρτητης και ολοκληρωμένης έρευνας στο θέμα αυτό προκειμένου να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα που μπορεί να αντέξει στις δοκιμασίες της ιστορίας και της πραγματικότητας. Παράλληλα, η χώρα καλεί όλες τις πλευρές να αποφύγουν την επιδείνωση της κατάστασης προκειμένου να διασφαλιστεί η πολιτική επίλυση της συριακής κρίσης, δήλωσε η εκπρόσωπος. 

Ο Πούτιν συγκάλεσε ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν συγκάλεσε το ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας, το οποίο συνεδρίασε και συζήτησε για την διατήρηση της αεροπορικής δύναμης της Ρωσίας στη Συρία. 

«Στη συνάντηση εκφράστηκε βαθιά ανησυχία για τις αναπόφευκτες αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν από την επιθετική δράση για τη μάχη κατά της παγκόσμιας τρομοκρατίας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συζητήθηκε η διατήρηση ρωσικής αεροπορικής δύναμης στη Συρία, η οποία θα έχει στόχο τη στήριξη των «αντι-τρομοκρατικών επιχειρήσεων» του συριακού στρατού.

Μετά τα πλήγματα η Ρωσία ανέστειλε τη συμφωνία που είχε συνάψει με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία.

Ο Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία θα διατηρήσει ανοικτούς τους τεχνικούς και στρατιωτικούς διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον, αλλά δεν θα ανταλλάσσει οποιεσδήποτε πληροφορίες μέσω αυτών.

«Μετά τα πυραυλικά πλήγματα, οι κίνδυνοι (συγκρούσεων ρωσικών και αμερικανικών αεροσκαφών) είναι σημαντικά υψηλότεροι», είπε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

Η πραγματοποίηση των πληγμάτων εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ισλαμικού Κράτους και άλλων ριζοσπαστικών οργανώσεων που επιχειρούν στη Συρία, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η αεροπορική άμυνα της Συρίας θα ενισχυθεί μετά την επίθεση των ΗΠΑ με πυραύλους κρουζ εναντίον αεροπορικής βάσης στη δυτική Συρία, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το υπουργείο χαρακτήρισε επίσης γελοία τα περί υψηλής αποτελεσματικότητας των πληγμάτων των ΗΠΑ. Υποστήριξε πως η αποτελεσματικότητά τους ήταν «πολύ χαμηλή», καθώς 23 πύραυλοι έπληξαν τους στόχους τους αλλά δεν είναι σαφές που έπεσαν άλλοι 36, όπως δήλωσε.

Τέσσερα μέλη του συριακού στρατού σκοτώθηκαν από τα πλήγματα, δύο αγνοούνται και έξι τραυματίστηκαν, ανέφερε. Καταστράφηκαν επίσης έξι συριακά μαχητικά.

Μαχητές εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον θέσεων της συριακής κυβέρνησης αμέσως μετά τα πλήγματα, ανέφερε το υπουργείο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ