- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Die Zeit: Συναντήσεις συνεργατών της Λεπέν με Black Rock θυμίζουν Βαρουφάκη
«Απέναντι στην τεράστια πολιτική ισχύ της Λεπέν ο Τσίπρας φαίνεται σαν άκακος νεανίας»
Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit επιχειρεί σε εκτενές της δημοσίευμα έναν παραλληλισμό της ελληνικής περίπτωσης με αυτήν της Γαλλίας ενόψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να αναδειχθεί νικήτρια σε αυτές η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.
«Τι θα συμβεί αν η Μαρίν Λεπέν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας; Οι Ευρωπαίοι το θεωρούν πιθανό. Φοβούνται, αλλά δεν έχουν στρατηγική», σημειώνει η εφημερίδα του Αμβούργου, προσθέτοντας ότι όποιος ακούει τα όσα λέγονται αυτό το διάστημα «σε υπουργεία του Βερολίνου και διαδρόμους των Βρυξελλών, σε οικονομικούς και κυβερνητικούς κύκλους, κάνει εκπληκτικές διαπιστώσεις».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Zeit, «είτε υπουργοί και διπλωμάτες είτε τραπεζίτες και επίτροποι της ΕΕ – όλοι φοβούνται και αγωνιούν, απωθούν (σ.σ. τη σκέψη) και παίζουν νευρικά με τα χέρια τους. Μόνο ένα δεν κάνουν προφανέστατα: Δεν προετοιμάζονται (σ.σ. για το ενδεχόμενο νίκης της Λεπέν)».
Συναντήσεις που θυμίζουν… Βαρουφάκη
Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι η Μαρίν Λεπέν δεν επιτρέπει καμία αμφιβολία για το ποιοι είναι οι στόχοι της. «'Είναι καιρός να τελειώνουμε με την ΕΕ!', επανέλαβε πριν από μερικές ημέρες. Έμπιστοι συνεργάτες της τονίζουν ότι το σημαντικότερο εγχείρημα στους πρώτους μήνες της προεδρίας της θα είναι η έξοδος από το ευρώ».
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, απεσταλμένοι του Εθνικού Μετώπου είχαν τις τελευταίες εβδομάδες συναντήσεις σε Παρίσι, Βρυξέλλες και Στρασβούργο με αναλυτές μεγάλων επενδυτικών οίκων, μεταξύ άλλων της αμερικανικής Black Rock, για να τους παρουσιάσουν τα σχέδιά τους. Υψηλόβαθμο στέλεχος επενδυτικής τράπεζας σχολίασε ότι οι συναντήσεις τού θύμισαν αντίστοιχες με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη. «Και αυτός είχε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα, αλλά στο τέλος δεν μπόρεσε να εφαρμόσει τίποτα από αυτά που περιλάμβανε».
Σύμφωνα με την Zeit, και εντός της γερμανικής κυβέρνησης θυμούνται αυτές τις ημέρες «τις εμπειρίες με την Ελλάδα». Όπως σημειώνει το άρθρο, «εκεί είχε εκλεγεί προ δύο ετών μια κυβέρνηση που ζήτησε μέσω δημοψηφίσματος επιβεβαίωση της πολιτικής της εναντίον της κρατούσας πολιτικής στην ευρωζώνη. Όμως όταν συνειδητοποίησαν οι πολίτες τι ακριβώς θα σήμαινε η έξοδος από τη νομισματική ένωση, ο ενθουσιασμός για τη δραχμή πέρασε γρήγορα. Μια παρόμοια προσγείωση, ελπίζουν (σ.σ. στη γερμανική κυβέρνηση), μπορεί να επίκειται και για τους Γάλλους».
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα, «η γαλλική συμβολή στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Ελλάδας. Και απέναντι στην τεράστια πολιτική ισχύ της Μαρίν Λεπέν ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαίνεται σαν άκακος νεανίας».
Πηγή: Deutsche Welle
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σάλος από βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία – Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.