Κοσμος

Το Παρίσι πολεμάει τα ποντίκια

Η γαλλική πρωτεύουσα κήρυξε πόλεμο στα ποντίκια που έχουν κατακλύσει την πόλη

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
335314-696525.jpg

Η πόλη του φωτός έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες εβδομάδες μία μεγάλη μάχη: αυτή με τα ποντίκια. Έξι εκατομμύρια ποντίκια υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν ελεύθερα μόνο στο κέντρο της πόλης: στα πάρκα, τα υπόγεια και τους δρόμους του Παρισιού. Δεν το λες και λίγο... Εν μέσω χριστουγεννιάτικων διακοπών – δηλαδή φουλ τουριστικής σεζόν – οι αρχές δικαίως πανικοβάλλονται βλέποντας ποντίκια να τριγυρίζουν ανέμελα στον κήπο του Λουξεμβούργου, στην αυλή του Λούβρου ή στη βάση του Πύργου του Άιφελ.

Φυσικά το φαινόμενο «ποντίκια» δεν είναι κάτι νέο για το Παρίσι. Αλλά φαίνεται ότι φέτος η κατάσταση ξεπέρασε τα όρια και ο δήμος αποφάσισε να αντιδράσει λαμβάνοντας δραστικά μέτρα. Ολόκληρα πάρκα έκλεισαν για να καθαριστούν και κομμάτια του δρόμου δίπλα στον Σηκουάνα αποκλείστηκαν μέχρι να απομακρυνθούν τα αντιπαθητικά τρωκτικά.

Όπως είναι αναμενόμενο η είδηση έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, ιδίως από τη μέρα που οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν τα μέτρα που περιλαμβάνει ο πόλεμος εναντίον των ποντικών.  Στον αγώνα συμμετέχουν φυσικά και οι πολίτες αφού τους δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες, ένας τηλεφωνικός αριθμός και ένα site για να καταγγέλλουν την παρουσία ποντικιών ενώ τους ζητήθηκε να μην ταΐζουν σε καμία περίπτωση τα ζώα όταν τα βλέπουν.

Μπορεί ο Ραταούης – όπως μεταφράστηκε στα ελληνικά η ταινία Ratatouille με τον συμπαθή ποντικό που θέλει να γίνει σεφ σε παριζιάνικο εστιατόριο – να αγαπήθηκε από το γαλλικό κοινό, τα ποντίκια όμως γενικά δεν αποτελούν το αγαπημένο pet τους. Κάτοικοι και αρχές μιλούν για επιδημία και γεμίζουν παντού φάκες τις οποίες μάλιστα χαρακτηρίζουν eco friendly νέας γενιάς αφού δεν σκοτώνουν αλλά απλώς τραυματίζουν και εγκλωβίζουν τα ποντίκια.

Ο δήμος έχει δεσμευτεί ότι θα αντικαταστήσει σταδιακά τους παραδοσιακούς κάδους σκουπιδιών με κάποιους άλλους που θεωρούνται μη προσιτοί για τα ποντίκια και ότι θα αλλάξει το πρόγραμμα των οδοκαθαριστών ώστε να γίνονται συχνότερα και περισσότερα δρομολόγια καθημερινά με σκοπό να μην μένουν πολλές ώρες τα σκουπίδια στον δρόμο. 

Ο εκπρόσωπος του δημάρχου δήλωσε πρόσφατα ότι στην μάχη αυτήν στόχος δεν μπορεί να είναι η πλήρης εξαφάνιση των τρωκτικών από την πόλη – κάτι που θεωρείται ουτοπικό – αλλά η αισθητή μείωσή τους από τα κεντρικά σημεία του Παρισιού. Άλλωστε το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό αλλά είναι κυρίως πρόβλημα υγείας. Και όσο επηρεάζει τον τουρισμό, αποκτά και οικονομικές διαστάσεις καθόλου ευκαταφρόνητες αυτήν την περίοδο. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ