- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
«Η κατασκευή φράχτη στην ΠΓΔΜ, που δεν είναι καν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να νοιαζόμαστε σε τι κατάσταση έκτακτης ανάγκης φέρνει αυτό το βήμα την Ελλάδα, ούτε ευρωπαϊκή συμπεριφορά αποτελεί, ούτε τα δικά μας προβλήματα λύνει».
Με τη δήλωση αυτή στην εφημερίδα «Stuttgarter Zeitung», η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ διαφώνησε πλήρως με το φράχτη στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ (τον οποίο υποστηρίζουν σήμερα αστυνομικοί από Σερβία, Κροατία, Αυστρία, Σλοβενία, Ουγγαρία), αλλά και με την ομάδα Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία), που στέλνει τελεσίγραφο στην Ελλάδα.
Λεπτομερέστερα, η σύνοδος των χωρών συνόδου των χωρών Βίζεγκραντ στην Πράγα θέτει διορία «αποτελεσματικής διαχείρισης των συνόρων στο Αιγαίο» μέχρι το Μάρτιο, όπως γράφει η «Καθημερινή», και αναφέρει ότι σε αντίθετη περίπτωση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου πρέπει να θέσει σε εφαρμογή «εναλλακτικό σχέδιο για τη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων». Το σχέδιο «θα βασίζεται στα υπάρχοντα πλαίσια ευρωπαϊκής και διμερούς συνεργασίας και θα κάνει χρήση υπηρεσιών της Ε.Ε. όπως ο Frontex». Σε μια σαφή αναφορά στον εγκλωβισμό προσφύγων στο ελληνικό έδαφος, το ανακοινωθέν συνεχίζει: «Αν αποδειχθεί αναγκαία η εφαρμογή συμπληρωματικών μέτρων για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων στην περιοχή των Βαλκανίων, μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις στην Ελλάδα και γι’ αυτό θα είναι αναγκαία η παροχή βοήθειας, περιλαμβανομένη και της ανθρωπιστικής, στην Ελλάδα, μέσα από όλους τους αναγκαίους διαύλους».
Στη χτεσινή σύνοδο της Βίζεγκραντ πήραν μέρος, έκτακτα, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κ. Γκιόργκε Ιβάνοφ και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κ. Μπόικο Μπορίσοφ (ο οποίος δεν συντάχτηκε με τους άλλους, εξαιτίας των εμπορικών συμφερόντων της χώρας του με την Ελλάδα). Ο κ. Τσίπρας είχε προσκληθεί αλλά δεν πήγε «λόγω φόρτου εργασίας» (σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές). Η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν επίσης απούσα, αν και οι διοργανωτές έλπιζαν ότι θα ήταν εκεί.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν τολμούν πλέον να προχωρήσουν πέρα από την Αραβική Θάλασσα», αναφέρει σε αυτό το μήνυμά του
Η υπόθεση επτά μελών της αδελφότητας Chi Phi οδηγείται σε σώμα ενόρκων
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Το Mediapart δημοσίευσε ιδιωτικά μηνύματα που αποδίδει στον ηγέτη της γαλλικής Ακροδεξιάς
Είχε συμμετάσχει σε ραδιοφωνική εκπομπή, καλώντας τους πολίτες να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης
Η Τεχεράνη αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή
Καταγγελίες για ποινές - χάδι
Η Ματίλντε Σιρακουζάνο εξετάζει το ενδεχόμενο μήνυσης
Ο πρίγκιπας της Ουαλίας φέρεται να έχει απορρίψει αρκετές προτάσεις
Η προειδοποίηση αφορά το Memorial Hall
Στο στόχαστρο του ο Μπάρακ Ομπάμα
Η ανάρτηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο τίτλος της διατηρείται εφ’ όρου ζωής
Η 63χρονη δικηγόρος τιμήθηκε για τους αγώνες της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Από τη δημοσιογραφία και το BBC στη διεθνή επιτυχία
Το σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης
Όταν ο βιαστής της εμφανίστηκε ως ο τέλειος σύντροφος
«Η αφόρητη ταλαιπωρία του παιδιού ήταν εμφανής» αναφέρεται στην απόφαση
Πώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός αναβάλουν τον χωρισμό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.