- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Η κατασκευή φράχτη στην ΠΓΔΜ, που δεν είναι καν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να νοιαζόμαστε σε τι κατάσταση έκτακτης ανάγκης φέρνει αυτό το βήμα την Ελλάδα, ούτε ευρωπαϊκή συμπεριφορά αποτελεί, ούτε τα δικά μας προβλήματα λύνει».
Με τη δήλωση αυτή στην εφημερίδα «Stuttgarter Zeitung», η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ διαφώνησε πλήρως με το φράχτη στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ (τον οποίο υποστηρίζουν σήμερα αστυνομικοί από Σερβία, Κροατία, Αυστρία, Σλοβενία, Ουγγαρία), αλλά και με την ομάδα Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία), που στέλνει τελεσίγραφο στην Ελλάδα.
Λεπτομερέστερα, η σύνοδος των χωρών συνόδου των χωρών Βίζεγκραντ στην Πράγα θέτει διορία «αποτελεσματικής διαχείρισης των συνόρων στο Αιγαίο» μέχρι το Μάρτιο, όπως γράφει η «Καθημερινή», και αναφέρει ότι σε αντίθετη περίπτωση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου πρέπει να θέσει σε εφαρμογή «εναλλακτικό σχέδιο για τη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων». Το σχέδιο «θα βασίζεται στα υπάρχοντα πλαίσια ευρωπαϊκής και διμερούς συνεργασίας και θα κάνει χρήση υπηρεσιών της Ε.Ε. όπως ο Frontex». Σε μια σαφή αναφορά στον εγκλωβισμό προσφύγων στο ελληνικό έδαφος, το ανακοινωθέν συνεχίζει: «Αν αποδειχθεί αναγκαία η εφαρμογή συμπληρωματικών μέτρων για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων στην περιοχή των Βαλκανίων, μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις στην Ελλάδα και γι’ αυτό θα είναι αναγκαία η παροχή βοήθειας, περιλαμβανομένη και της ανθρωπιστικής, στην Ελλάδα, μέσα από όλους τους αναγκαίους διαύλους».
Στη χτεσινή σύνοδο της Βίζεγκραντ πήραν μέρος, έκτακτα, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κ. Γκιόργκε Ιβάνοφ και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κ. Μπόικο Μπορίσοφ (ο οποίος δεν συντάχτηκε με τους άλλους, εξαιτίας των εμπορικών συμφερόντων της χώρας του με την Ελλάδα). Ο κ. Τσίπρας είχε προσκληθεί αλλά δεν πήγε «λόγω φόρτου εργασίας» (σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές). Η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν επίσης απούσα, αν και οι διοργανωτές έλπιζαν ότι θα ήταν εκεί.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί μετά την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου
Ψέκασε με άγνωστη ουσία τρεις αστυνομικούς στο Τόκιο
Η Joby Aviation στοχεύει πλέον στο δεύτερο μισό του 2026 για την έναρξη εμπορικών πτήσεων
«Έχει χαθεί η επαφή με 11 πλοία», δηλώνουν οι ακτιβιστές
Η ιστορική μνήμη των συμβόλων ενός κόσμου που – κάπου – υπάρχει ακόμα
«Οι βασικοί θεσμοί δεν λειτουργούν», λέει ο Ντρόζντιακ για την Αμερική του Τραμπ
Eίχε κλείσει το 2024 έπειτα από περισσότερες από 23.000 καταγγελίες για εγκληματικές δραστηριότητες
Η Ελλάδα απάντησε στον ΟΗΕ ότι ο όρος «Τουρκικά Στενά» δεν υφίσταται βάσει των διεθνών συνθηκών
Συζήτηση 90 λεπτών με εστίαση σε εκεχειρία στην Ουκρανία, Μέση Ανατολή και ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
Εκρηκτική κατάθεση για το OpenAI
Ο Μουχούζι Καϊνερουγκάμπα δηλώνει 14% Έλληνας και ανακοίνωσε επίσκεψη στην Ελλάδα
Δεν ήταν, πάντως, η πρώτη φορά που βρέθηκε στο επίκεντρο για αντίστοιχο «ολίσθημα»
Τι υποστηρίζουν οι εισαγγελείς ότι σημαίνει η ανάρτηση «86-47» που σχημάτισε με κοχύλια
Το Πεντάγωνο και το Πολεμικό Ναυτικό απορρίπτουν τις καταγγελίες
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα χρήματα δόθηκαν για την προσωπική του ασφάλεια
Έχει δεμένα πάνω του όπλα, μαχαίρια και πυρομαχικά
Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα με call centers στα Τίρανα - Συλλήψεις και κατασχέσεις
Ο Σουλτάν Κοσέν μιλά για τους καθημερινούς πόνους και το όνειρό του να περπατήσει ξανά ελεύθερα
Mε αφορμή το περιστατικό στο δείπνο του Λευκού Οίκου
Η φάλαινα εξόκειλε στα παράλια της Γερμανίας - Η υγεία του θηλαστικού επιδεινώθηκε καθώς προσάραζε επανειλημμένα σε ρηχά νερά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.